NRK Meny
Normal

– Vi må begynne på nytt

NORDSTRAND (NRK.no): Elitesvømmingen i Norge ligger brakk, halvannet år etter Alexander Dale Oens død. Landslagstrener Petter Løvberg medgir at han står overfor sin største utfordring i karrieren.

petter

Petter Løvberg har trent det norske landslaget i 12 år. Nå er målet å gjøre Norge til verdensledende på aldersbestemt nivå.

– Det ligger i kortene at nå må vi begynne på nytt, sier Petter Løvberg.

Mandag skrev flere medier om at det norske svømmelandslaget nå består av kun én person i elitegruppen, Cecilie Waage Johannessen (23).

Den samme gruppen besto for ikke lenge siden av navn som Ingvild Snildal, Aleksander Hetland, Sara Nordenstam - og Alexander Dale Oen. Firerbanden som på seks år sanket over 20 internasjonale medaljer for Norge.

Bygger nytt landslag

NRK.no møter Løvberg hjemme på Nordstrand, et godt steinkast fra svømmehallen på Lambertseter. Han har vært landslagstrener i 12 år, men medgir at karrierens største utfordring sannsynligvis kommer nå.

– Nå må vi omtrent bygge et nytt landslag. Det blir nok det mest utfordrende jeg har gjort som trener, men det er også det som gjør det inspirerende, sier Løvberg.

Etter Dale Oens bortgang for halvannet år siden har én etter én mer eller mindre gitt seg med svømming. Hetland la opp for godt i fjor, Snildal har tatt en pause og Nordenstam er ikke kvalifisert for landslaget etter å ha vært borte fra svømmingen i en periode.

I tillegg måtte talentene Sindri Thor Jacobsson og Sverre Næss begge ta pauser fra svømmingen etter å ha funnet lagkameraten Dale Oen død under samlingen i Flagstaff. Et lyspunkt er at begge nå forsøker å komme tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

svømming

Sara Nordenstam, Aleksander Hetland og Ingvild Snildal var alltid medaljehåp da de stilte i internasjonale konkurranser. På kort tid har alle forsvunnet ut av landslaget.

Mangler «lokomotivet»

For første gang råder Løvberg over en landslagstropp som sannsynligvis ikke er moden til å sanke medaljer.

– Det viser hvor sårbar man er. Vi har vært heldige som har hatt fire så gode svømmere på laget. Nå er alle mer eller mindre borte. Utfordringen er at når alle forsvinner omtrent samtidig, vil det ta tid å bygge opp nye utøvere på samme nivå, sier Løvberg.

Han understreker at han ser lyst på fremtiden, at de siste samlingene har vist at Norge har mange svømmetalenter å ta av. Løvberg vet hva som må til for å løfte

vm

Svømmelandslaget feirer Alexander Dale Oens VM-gull i 2011.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

svømmere opp til øverste nivå. Da han tok over ledelsen i 2001 var det fortsatt ingen som visste om storhetstiden som skulle komme.

Likevel kommer han ikke unna at i denne runden mangler han noe som gjorde jobben hans enklere før, eller rettere sagt noen.

– Man skal ikke undervurdere å ha en utøver som går foran og viser vei. Alexander (Dale Oen) gjorde det for oss. Jeg savner å ha noen lokomotiv som man vet alltid leverer. Det er nyttig for alle lag. Det er som Zlatan, alle kan se hvor viktig han er for det svenske landslaget, sier Løvberg, og utdyper:

– Å se alt Alexander fikk til inspirerte og løftet hele gruppen. Til slutt hadde vi fire sånne svømmere. Det er klart at man merker at de er borte fra landslaget, det er et savn som er der hele tiden. Man merker på trening og samling at de beste var med på å inspirere alle, og også oss i støtteapparatet.

Vanskelig å motivere seg etter dødsfallet

Landslagssjefen understreker at det er sammensatte grunner til at norsk elitesvømming akkurat nå fremstår ribbet. Han er usikker på hvor mye av årsaken som ligger i at Dale Oen, Norges beste svømmer gjennom tidene, så brått gikk bort.

At det ble starten på den tunge perioden, er det likevel ingen tvil om.

– De tre andre, Ingvild, Sara og Aleksander hadde lagt opp før eller siden uansett. Samtidig kommer vi ikke unna at det var tøft for gruppen å miste Alexander. Mange av oss stilte oss spørsmålet «hvorfor driver vi med dette?» Det var vanskelig å se mening i svømmingen etterpå, sier han.

Selv var han inne på tanken å gi seg som trener, men bestemte seg til slutt for å fortsette. Det er fortsatt svømming Løvberg brenner mest for.

Derfor vil han gjerne ta fatt på de nye utfordringene sporten står overfor - som akkurat nå er at de beste bak de som var de aller beste fortsatt er så langt bak.

Tomrommet bak de som har sluttet virker vanskelig å fylle med det første. Løvberg tar gjerne selvkritikk for det.

– Vi var nok ikke flinke nok i talentutviklingen før. Det tok vi grep om for et par år siden, noe jeg mener har gitt resultater, selv om vi fortsatt har en del å gå på. Det er også her vi skal ha fokuset vårt fremover, sier Løvberg.

Skal bli best på talentutvikling

Ett av tiltakene landslagsledelsen har gjort de siste årene, er å la juniorsvømmerne trene mer med seniorlandslaget. I tillegg ønsker Løvberg å styrke trenerkompetansen nedover i rekkene.

– Vi skal bli best på aldersbestemt nivå. Her har vi muligheten til å slå våre internasjonale konkurrenter, nemlig ved å være best på talentutvikling. Vi kommer aldri til å bli en stor svømmenasjon, men på den måten kan vi fortsette å få opp noen få som blir veldig gode, konstaterer han.

21 år gamle Lavrans Solli er den som er nærmest å regne for en arvtaker, men han er likevel plassert i utfordrergruppen på landslaget.

Semifinalen Solli tok seg til i 50-meter rygg under sommerens VM er fortsatt et stykke unna resultatene norsk svømming er blitt vant med. Landslagssjefen ønsker dessuten at bergenseren skal satse på OL-distansen 100 meter rygg i stedet.

– Vi har måttet gjort noen tøffe prioriteringer denne sesongen, fastslår Løvberg.

Arven etter Oen lever videre

Landslagssjefen tror arven fra Dale Oen snart vil bli synlig også for utenforstående. Flere av utøverne som nå er på rekruttlandslaget rakk å trene med Norges beste svømmer gjennom tidene. Løvberg ser for seg at flere av disse snart tar steget opp.

Han tror norske utøvere i årevis vil la seg inspirere av at at en helt vanlig gutt fra Øygarden klarte å bli verdensmester, til tross for at han kom fra en liten svømmenasjon med begrensede midler.

– For oss er det viktig å ta den inspirasjonen videre når vi bygger videre. Før eller siden vil det dukke opp en ny som kan bli veldig god.

I dag startet den første Bergen Swim Festival etter at Alexander Dale Oen dødde på treningsleir i USA. For Sindri Thor Jacobssen, som fant romkameraten død i dusjen, betydde det at svømmekarrieren fikk en brå stopp. Reporter: Mikal Olsen Lerøen, foto/redigering: Christine Kongsvik

SE VIDEOREPORTASJE: I dag startet den første Bergen Swim Festival etter at Alexander Dale Oen dødde på treningsleir i USA. For Sindri Thor Jacobssen, som fant romkameraten død i dusjen, betydde det at svømmekarrieren fikk en brå stopp. Reporter: Mikal Olsen Lerøen, foto/redigering: Christine Kongsvik SJÅ VIDEO: – Jeg ville ikke svømme mer, forteller Sindri Thor Jakobssen, som fant kameraten Alexander Dale Oen død på treningsleir i USA.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal