Hopp til innhold

– Vi må begynne på nytt

NORDSTRAND (NRK.no): Elitesvømmingen i Norge ligger brakk, halvannet år etter Alexander Dale Oens død. Landslagstrener Petter Løvberg medgir at han står overfor sin største utfordring i karrieren.

petter

Petter Løvberg har trent det norske landslaget i 12 år. Nå er målet å gjøre Norge til verdensledende på aldersbestemt nivå.

– Det ligger i kortene at nå må vi begynne på nytt, sier Petter Løvberg.

Mandag skrev flere medier om at det norske svømmelandslaget nå består av kun én person i elitegruppen, Cecilie Waage Johannessen (23).

Den samme gruppen besto for ikke lenge siden av navn som Ingvild Snildal, Aleksander Hetland, Sara Nordenstam - og Alexander Dale Oen. Firerbanden som på seks år sanket over 20 internasjonale medaljer for Norge.

Bygger nytt landslag

NRK.no møter Løvberg hjemme på Nordstrand, et godt steinkast fra svømmehallen på Lambertseter. Han har vært landslagstrener i 12 år, men medgir at karrierens største utfordring sannsynligvis kommer nå.

– Nå må vi omtrent bygge et nytt landslag. Det blir nok det mest utfordrende jeg har gjort som trener, men det er også det som gjør det inspirerende, sier Løvberg.

Etter Dale Oens bortgang for halvannet år siden har én etter én mer eller mindre gitt seg med svømming. Hetland la opp for godt i fjor, Snildal har tatt en pause og Nordenstam er ikke kvalifisert for landslaget etter å ha vært borte fra svømmingen i en periode.

I tillegg måtte talentene Sindri Thor Jacobsson og Sverre Næss begge ta pauser fra svømmingen etter å ha funnet lagkameraten Dale Oen død under samlingen i Flagstaff. Et lyspunkt er at begge nå forsøker å komme tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

svømming

Sara Nordenstam, Aleksander Hetland og Ingvild Snildal var alltid medaljehåp da de stilte i internasjonale konkurranser. På kort tid har alle forsvunnet ut av landslaget.

Mangler «lokomotivet»

For første gang råder Løvberg over en landslagstropp som sannsynligvis ikke er moden til å sanke medaljer.

– Det viser hvor sårbar man er. Vi har vært heldige som har hatt fire så gode svømmere på laget. Nå er alle mer eller mindre borte. Utfordringen er at når alle forsvinner omtrent samtidig, vil det ta tid å bygge opp nye utøvere på samme nivå, sier Løvberg.

Han understreker at han ser lyst på fremtiden, at de siste samlingene har vist at Norge har mange svømmetalenter å ta av. Løvberg vet hva som må til for å løfte

vm

Svømmelandslaget feirer Alexander Dale Oens VM-gull i 2011.

Foto: Thomassen, Christian / NTB scanpix

svømmere opp til øverste nivå. Da han tok over ledelsen i 2001 var det fortsatt ingen som visste om storhetstiden som skulle komme.

Likevel kommer han ikke unna at i denne runden mangler han noe som gjorde jobben hans enklere før, eller rettere sagt noen.

– Man skal ikke undervurdere å ha en utøver som går foran og viser vei. Alexander (Dale Oen) gjorde det for oss. Jeg savner å ha noen lokomotiv som man vet alltid leverer. Det er nyttig for alle lag. Det er som Zlatan, alle kan se hvor viktig han er for det svenske landslaget, sier Løvberg, og utdyper:

– Å se alt Alexander fikk til inspirerte og løftet hele gruppen. Til slutt hadde vi fire sånne svømmere. Det er klart at man merker at de er borte fra landslaget, det er et savn som er der hele tiden. Man merker på trening og samling at de beste var med på å inspirere alle, og også oss i støtteapparatet.

Vanskelig å motivere seg etter dødsfallet

Landslagssjefen understreker at det er sammensatte grunner til at norsk elitesvømming akkurat nå fremstår ribbet. Han er usikker på hvor mye av årsaken som ligger i at Dale Oen, Norges beste svømmer gjennom tidene, så brått gikk bort.

At det ble starten på den tunge perioden, er det likevel ingen tvil om.

– De tre andre, Ingvild, Sara og Aleksander hadde lagt opp før eller siden uansett. Samtidig kommer vi ikke unna at det var tøft for gruppen å miste Alexander. Mange av oss stilte oss spørsmålet «hvorfor driver vi med dette?» Det var vanskelig å se mening i svømmingen etterpå, sier han.

Selv var han inne på tanken å gi seg som trener, men bestemte seg til slutt for å fortsette. Det er fortsatt svømming Løvberg brenner mest for.

Derfor vil han gjerne ta fatt på de nye utfordringene sporten står overfor - som akkurat nå er at de beste bak de som var de aller beste fortsatt er så langt bak.

Tomrommet bak de som har sluttet virker vanskelig å fylle med det første. Løvberg tar gjerne selvkritikk for det.

– Vi var nok ikke flinke nok i talentutviklingen før. Det tok vi grep om for et par år siden, noe jeg mener har gitt resultater, selv om vi fortsatt har en del å gå på. Det er også her vi skal ha fokuset vårt fremover, sier Løvberg.

Skal bli best på talentutvikling

Ett av tiltakene landslagsledelsen har gjort de siste årene, er å la juniorsvømmerne trene mer med seniorlandslaget. I tillegg ønsker Løvberg å styrke trenerkompetansen nedover i rekkene.

– Vi skal bli best på aldersbestemt nivå. Her har vi muligheten til å slå våre internasjonale konkurrenter, nemlig ved å være best på talentutvikling. Vi kommer aldri til å bli en stor svømmenasjon, men på den måten kan vi fortsette å få opp noen få som blir veldig gode, konstaterer han.

21 år gamle Lavrans Solli er den som er nærmest å regne for en arvtaker, men han er likevel plassert i utfordrergruppen på landslaget.

Semifinalen Solli tok seg til i 50-meter rygg under sommerens VM er fortsatt et stykke unna resultatene norsk svømming er blitt vant med. Landslagssjefen ønsker dessuten at bergenseren skal satse på OL-distansen 100 meter rygg i stedet.

– Vi har måttet gjort noen tøffe prioriteringer denne sesongen, fastslår Løvberg.

Arven etter Oen lever videre

Landslagssjefen tror arven fra Dale Oen snart vil bli synlig også for utenforstående. Flere av utøverne som nå er på rekruttlandslaget rakk å trene med Norges beste svømmer gjennom tidene. Løvberg ser for seg at flere av disse snart tar steget opp.

Han tror norske utøvere i årevis vil la seg inspirere av at at en helt vanlig gutt fra Øygarden klarte å bli verdensmester, til tross for at han kom fra en liten svømmenasjon med begrensede midler.

– For oss er det viktig å ta den inspirasjonen videre når vi bygger videre. Før eller siden vil det dukke opp en ny som kan bli veldig god.

I dag startet den første Bergen Swim Festival etter at Alexander Dale Oen dødde på treningsleir i USA. For Sindri Thor Jacobssen, som fant romkameraten død i dusjen, betydde det at svømmekarrieren fikk en brå stopp. Reporter: Mikal Olsen Lerøen, foto/redigering: Christine Kongsvik

SE VIDEOREPORTASJE: I dag startet den første Bergen Swim Festival etter at Alexander Dale Oen dødde på treningsleir i USA. For Sindri Thor Jacobssen, som fant romkameraten død i dusjen, betydde det at svømmekarrieren fikk en brå stopp. Reporter: Mikal Olsen Lerøen, foto/redigering: Christine Kongsvik SJÅ VIDEO: – Jeg ville ikke svømme mer, forteller Sindri Thor Jakobssen, som fant kameraten Alexander Dale Oen død på treningsleir i USA.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal