– Den største nedturen jeg har hatt

Aksel Lund Svindal innrømmer at han har vært langt nede denne sesongen. 2014 var året da han skulle vinne Norges første utforgull i OL og verdenscupen sammenlagt.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal forteller om skuffelsen etter Sotsji-Ol og verdenscupsesongen. Presset var stort, og da er det kjipt når man ikke greier å levere, sier han til NRK.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– På en måte er det den største nedturen jeg har hatt. Jeg hadde store forventninger, og jeg hadde mange rundt meg med forventninger. Presset var stort, og da er det kjipt når man ikke greier å levere, sier han til NRK.

Lund Svindal

Aksel Lund Svindal vant verdenscupen i utfor og super-g, men seieren sammenlagt glapp for nordmannen.

Foto: Armando Trovati / Ap

Aksel Lund Svindal tenker tilbake på februardagene i Sotsji.

31-åringen var storfavoritt i utfor, og mange trodde han skulle bli den første nordmannen noensinne til å vinne OL-gull i øvelsen.

Slik gikk det ikke. Svindal ble nummer fire, mens Kjetil Jansrud tok bronsen.

– Jeg var utladet

Som tittelforsvarer i super-G endte en allergiplaget Svindal på en skuffende 7.-plass, mens Jansrud denne gangen sikret gullet.

– Jeg merket at hver dag ble tyngre. Det var ikke noen kjempeopplevelse å være i Sotsji, jeg må innrømme det, sier Svindal til NRK.

Nå har Norges beste alpinist lagt alt dette bak seg, men skuffelsen og nedturen glemmer han likevel ikke.

– På en måte blir man aldri ferdig med det, for det er jo noe folk spør om. Det er noe man skal lære av, mener han.

Svindal understreker at han ikke synes synd på seg selv.

– Hvis du som idrettsutøver er blant de beste og ofte får matchballer til å vinne ting, kan du ikke synes synd på deg selv om du ikke greier å sette alle matchballene en dag. Det blir litt snevert.

Byggestøv førte til allergi

Byggestøv og usunt inneklima i utøverhotellet i Sotsji førte etter hvert til en oppblomstring av alpinstjernens allergi.

Svindal hadde ikke noe annet valg enn å avbryte OL før storslalåmkonkurransen.

– Det var jeg ikke forberedt på i det hele tatt, og jeg håper det var et engangstilfelle. Jeg har fått påvist at jeg kan få astma på grunn av dårlig og forurenset luft, forteller Svindal, som forklarer at han også må være forsiktig på lange flyreiser.

– Det blir ikke noe bedre av å være negativ, så jeg prøvde å være positiv, og ville ikke innse at ting ikke var hundre prosent optimalt siden det er viktig å ha troen. Samtidig kjente jeg at ting ikke var helt som skulle være, forteller han.

– Begynner å tvile

Etter Sotsji dro en skuffet og fem kilo lettere Svindal på hytta sammen med faren for å komme seg ovenpå igjen.

– Flesteparten av kiloene forsvant i Sotsji, skriver han på twitter.

Fjelluft og samvær med familen gjorde imidlertid godt.

– Jeg var utladet, men ikke knekt, forteller han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Deretter dro den norske alpinisten til Kvitfjell for å konsentrere seg om innspurten i verdenscupen.

Svindal ledet nemlig verdenscupen gjennom nesten hele sesongen, og konkurrerte med Marcel Hirscher om sammenlagtseieren.

Men formen ble ikke bedre etter OL. 31-åringen rotet bort seierssjansene i de siste rennene.

Sesongen var over da han kjørte ut i 1. omgang av storslalåmen i Lenzerheide (se video nederst i sak).

Han forteller at de sviktende resultatene etter hvert førte til at han begynte å tvile på seg selv.

– Du står på start og har hatt et par opplevelser på at det du gjør ikke er godt nok. Da begynner du å tvile littegrann, forteller han.

– Det var en spesiell sesong

I ettertid tror også Aksel Lund Svindal at det enorme medietrykket kan ha påvirket prestasjonene i OL.

– Det var en spesiell sesong. Det var OL og da er medieinteressen større. Jeg ser i ettertid at jeg tok på meg vel mye media i ukene før OL. Det ble litt i overkant, sier han.

Verdenscupsesongen er over for Aksel Lund Svindal. Bare to utkjøringer fra sammenlagtrival Hirscher kan gjøre at Svindal beholder ledelsen i sammenlagtcupen. Kommentatorer: Andreas Toft og Marius Arnesen.Siste nytt

 • Gull til Nilsen i Para-VM

  Vilde Nilsen tok si andre gullmedalje i Para-VM etter at ho vann sprinten måndag. – Dette er ein av dei tyngste sprintløpa eg har gått og var eigentleg litt skeptisk før finalen. Men eg løyste arbeidsoppgåvene mine veldig bra, fortel Nilsen i målområdet.

  Vilde Nilsen
  Foto: Kathrine Baldishol
 • United møter Wolwerhampton

  Solskjær sitt mannskap møter Wolverhampton i kvartfinalen i FA-cupen i mars, etter at dei slo ut Chelsea av FA-cupen Det er klart etter trekninga måndag kveld. Manchester Unitet får bortekamp.

  Ole Gunnar Solskjær
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Fourcade måtte avbryte trening

  Den franske skiskyttaren Martin Fourcade er blitt forkjølt og måtte reise heim frå trening denne helga. Franskmannen har slite i årets sesong og stod over verdsmeisterskapet i Canmore og Salt Lake for å trene til VM i Østersund i mars.

  Forcade sjuk
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal