Hopp til innhold

– Den største nedturen jeg har hatt

Aksel Lund Svindal innrømmer at han har vært langt nede denne sesongen. 2014 var året da han skulle vinne Norges første utforgull i OL og verdenscupen sammenlagt.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal forteller om skuffelsen etter Sotsji-Ol og verdenscupsesongen. Presset var stort, og da er det kjipt når man ikke greier å levere, sier han til NRK.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– På en måte er det den største nedturen jeg har hatt. Jeg hadde store forventninger, og jeg hadde mange rundt meg med forventninger. Presset var stort, og da er det kjipt når man ikke greier å levere, sier han til NRK.

Lund Svindal

Aksel Lund Svindal vant verdenscupen i utfor og super-g, men seieren sammenlagt glapp for nordmannen.

Foto: Armando Trovati / Ap

Aksel Lund Svindal tenker tilbake på februardagene i Sotsji.

31-åringen var storfavoritt i utfor, og mange trodde han skulle bli den første nordmannen noensinne til å vinne OL-gull i øvelsen.

Slik gikk det ikke. Svindal ble nummer fire, mens Kjetil Jansrud tok bronsen.

– Jeg var utladet

Som tittelforsvarer i super-G endte en allergiplaget Svindal på en skuffende 7.-plass, mens Jansrud denne gangen sikret gullet.

– Jeg merket at hver dag ble tyngre. Det var ikke noen kjempeopplevelse å være i Sotsji, jeg må innrømme det, sier Svindal til NRK.

Nå har Norges beste alpinist lagt alt dette bak seg, men skuffelsen og nedturen glemmer han likevel ikke.

– På en måte blir man aldri ferdig med det, for det er jo noe folk spør om. Det er noe man skal lære av, mener han.

Svindal understreker at han ikke synes synd på seg selv.

– Hvis du som idrettsutøver er blant de beste og ofte får matchballer til å vinne ting, kan du ikke synes synd på deg selv om du ikke greier å sette alle matchballene en dag. Det blir litt snevert.

Byggestøv førte til allergi

Byggestøv og usunt inneklima i utøverhotellet i Sotsji førte etter hvert til en oppblomstring av alpinstjernens allergi.

Svindal hadde ikke noe annet valg enn å avbryte OL før storslalåmkonkurransen.

– Det var jeg ikke forberedt på i det hele tatt, og jeg håper det var et engangstilfelle. Jeg har fått påvist at jeg kan få astma på grunn av dårlig og forurenset luft, forteller Svindal, som forklarer at han også må være forsiktig på lange flyreiser.

– Det blir ikke noe bedre av å være negativ, så jeg prøvde å være positiv, og ville ikke innse at ting ikke var hundre prosent optimalt siden det er viktig å ha troen. Samtidig kjente jeg at ting ikke var helt som skulle være, forteller han.

– Begynner å tvile

Etter Sotsji dro en skuffet og fem kilo lettere Svindal på hytta sammen med faren for å komme seg ovenpå igjen.

– Flesteparten av kiloene forsvant i Sotsji, skriver han på twitter.

Fjelluft og samvær med familen gjorde imidlertid godt.

– Jeg var utladet, men ikke knekt, forteller han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Deretter dro den norske alpinisten til Kvitfjell for å konsentrere seg om innspurten i verdenscupen.

Svindal ledet nemlig verdenscupen gjennom nesten hele sesongen, og konkurrerte med Marcel Hirscher om sammenlagtseieren.

Men formen ble ikke bedre etter OL. 31-åringen rotet bort seierssjansene i de siste rennene.

Sesongen var over da han kjørte ut i 1. omgang av storslalåmen i Lenzerheide (se video nederst i sak).

Han forteller at de sviktende resultatene etter hvert førte til at han begynte å tvile på seg selv.

– Du står på start og har hatt et par opplevelser på at det du gjør ikke er godt nok. Da begynner du å tvile littegrann, forteller han.

– Det var en spesiell sesong

I ettertid tror også Aksel Lund Svindal at det enorme medietrykket kan ha påvirket prestasjonene i OL.

– Det var en spesiell sesong. Det var OL og da er medieinteressen større. Jeg ser i ettertid at jeg tok på meg vel mye media i ukene før OL. Det ble litt i overkant, sier han.

Verdenscupsesongen er over for Aksel Lund Svindal. Bare to utkjøringer fra sammenlagtrival Hirscher kan gjøre at Svindal beholder ledelsen i sammenlagtcupen. Kommentatorer: Andreas Toft og Marius Arnesen.



Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal