NRK Meny
Normal

Svindal tvunget til å hvile kneet etter første skitest

FOLGEFONNA (NRK): Legen som opererte Aksel Lund Svindal legger ikke skjul på at det gjenstår mye trening før alpinstjernen er klar for comeback.

Aksel Lund Svindal

I TRENING: Aksel Lund Svindal er tilbake igjen på ski etter kneskaden. Men den norske alpinstjernen har fortsatt smerter i kneet.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Aksel Lund Svindal ble tvunget til å hvile det nyoperert kneet etter den første treningen på ski.

– Kneet ble varmt og irritert og da vet vi av erfaring når det gjelder Aksel sitt kne at han må ta en pause, sier landslagslege Marc Strauss til NRK.

Det var han som opererte Svindals kne i januar.

– Jeg hadde håpet at det kanskje skulle gå litt bedre, sier Svindal selv til Facebook-siden til Norges skiforbund etter endt samling tirsdag.

NRK var med Svindal på Folgefonna da han torsdag i forrige uke testet kneet på ski for første gang etter kneoperasjonen i januar.

Han innrømmet da at han fortsatt merker skaden når han kjører og dagen etter måtte han altså droppe skikjøringen fordi kneet «ikke føltes perfekt».

Han la da ut denne videoen på Instagram:

Laster Instagram-innhold

– En ordentlig test

Legen mener det er forventet at Svindal må ta litt pauser i starten og tror fortsatt nordmannen kan rekke sesongens første utfor-renn, i Lake Louise i slutten av november.

Marc Strauss

LANDSLAGSLEGE: Marc Strauss.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Men da må kneet bli bedre slik at han kan trene for fullt neste måned - når alpinistene reiser på en fire uker lang samling i Chile.

– Det må fungere i september, hvis ikke blir alt litt på hæla, sier Svindal til NRK.

34-åringen mener den fire uker lange samlingen i Sør-Amerika er årets viktigste. Her vil han kunne trene opp i mot konkurransefart, blant annet i utfor som blir det mest belastende for kneet.

– Det blir en ordentlig test på hvordan kroppen og ting fungerer, så det blir avgjørende, sier landslagssjef Christian Mitter.

Aksel Lund Svindal på ski

PÅ SKI IGJEN: Aksel Lund Svindal kjørte på ski igjen torsdag forrige uke.

Hovent

Frykten er at kneet ikke skal tåle belastningen som kreves for å være verdens beste.

– Den største utfordringen blir at kneet må være godt nok til at jeg kan trene og forbererde meg til konkurranser.

– Og at det ikke hovner opp dagen etter et renn.

Han vil for all del unngå en reprise av fjoråret.

– Da ploget jeg i hele september, sier han.

Etter det stygge fallet i Kitzbühel i 2016 klarte han ikke å trene for fullt før i november. Og selv om han rent resultatmessig gjorde et meget sterkt comeback med 2. plass i Val d'Isere, kom han aldri ordentlig i gang med treningen.

I januar klarte han til slutt ikke å stå på ski. Det viste seg at han hadde fått en ny kneskade og 34-åringen måtte operere igjen.

Skjebnemåned

Nå forbereder han seg til nok et comeback.

– Hvis du får trent bra i Chile har du god tid. Hvis du ikke får trent bra der har du plutselig dårlig tid.

Derfor blir september Svindals skjebnemåned.

– En ting er å bare slå et par svinger å tråkke til litt i dem, til å plutselig kjøre utfor i verdenscup. Det er to forskjellige ting så det gjenstår en del jobbing fra Aksel sin side, absolutt, sier lege Strauss.

Aksel Lund Svindal ble enda et offer for den farlige venstresvingen i Kitzbühel. Nordmannen kom seg heldigvis på beina og vinket til publikum.

FALLET I KITZBÜHEL: Her faller Aksel Lund Svindal i Kitzbühel 23. januar 2016. Han røk korsbåndet i fallet.

Siste nytt

 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal