NRK Meny
Normal

Svindal-skaden et mysterium for legen

Landslagslege Marc Jacob Strauss vet ikke hva som forårsaket akillesskaden til Aksel Lund Svindal.

Svindal

LANGTIDSSKADET: Aksel Lund Svindal må vente i flere måneder før han kan ta på seg skistøvlene igjen. Bildet innfelt er fra sykehuset etter operasjonen, og NRK.no har fått tillatelse til å publisere det.

Foto: FABRICE COFFRINI/asvindal / Afp/Instagram

Claus J. Ryste

TAR GREP: Sportssjef Claus Ryste justerer noen av planene for sesongen etter skaden.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er et veldig godt spørsmål, som vi ikke har svar på, sier Strauss, før han kommer med en antagelse:

– Det ser jo ut til å være en plutselig overstrekk på muskelsenen med for mye kraft.

Svindal mister store deler av sesongen etter å ha røket den venstre akillessenen under barmarkstrening i Sölden.

31-åringen kom seg raskt til operasjonsbordet, men rehabiliteringstiden er så lang at VM i februar etter alle solemerker går uten nordmannen.

– Veldig overraskende

Men hvordan alpinisten Svindal klarte å ryke akillessenen, er fortsatt et ubesvart spørsmål for landslagsledelsen. Strauss forklarer at det er svært uvanlig at den ryker uten at utøveren har hatt noen komplikasjoner tidligere.

– Når den ryker, har utøveren ofte hatt kroniske plager med akillessenen. Da har vi en god forklaring, sier Strauss.

– Men Aksel har aldri hatt plager. Vi har diskutert akillesskaden, og det er veldig overraskende, fortsetter han.

Han forklarer at Svindal i teorien kunne røket senen på ski, men at det er «usannsynlig».

– Det er ikke en vanlig alpinskade, fordi det ofte er knærne som går på alpinistene. Men vi har sett det tidligere, sier Strauss, og legger til at slike skader er vanligere blant fotball- og håndballspillere.

Justerer planene

Svindals skade går hardt innpå det norske alpinlandslaget. Lagkamerat Kjetil Jansrud tror 31-åringen vil bli sårt savnet i alpinbakkene.

Samtidig tror NRKs alpineksert Kjetil André Aamodt at fraværet vil legge et ekstra press på resten av de norske alpinistene.

Sportssjef Claus Ryste forteller at landslagsledelsen blir nødt til å legge om noen av planene for å få maksimalt ut av hver utøver.

– De store planene ligger fast, men det blir nok noen justeringer i hvem de trener med og hvem som skal kjøre sammen. Vi dominerte jo fartsdelen i fjor, og vi merker selvsagt at den ene halvdelen er ute, sier Ryste til NRK.no.

Sportssjefen vil ta det som en bonus hvis Svindal rekker å konkurrere denne sesongen.

– Aksel er en offensiv tøffing. Han tar tak og fokuserer fremover, sier Ryste.

Bilder fra @asvindal på Instagram. Aksel Lund Svindal er sannsynligvis ute mesteparten av sesongen etter at han skada seg på trening i Østerrike. Reporter: Tommy Barstein, foto: Jørn Tveter og redigering: Tommy Barstein.

Bilder fra @asvindal på Instagram.

Siste nytt

 • Ønsker å trene med Johaug

  Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

  Lagvenninnene støtter Johaug
 • Mørkøv til Quick-Step

  Michael Mørkøv blir ikke med Alexander Kristoff til det arabiske laget UAE, ifølge procycling.no. Mørkøv var en av Kristoffs viktigste opptrekkere i Katjusja. Nå gar han til belgiske Quick-Step. Der blir han hjelperytter for Fernando Gaviria, årets spurtkongen i Giro d'Italia. Kilde: procycling.no

  Michael Mørkøv
  Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting