NRK Meny
Normal

Muskulaturen kan koble ut midt i utforløypa

CHILE/OSLO (NRK): Kneet til Aksel Lund Svindal (33) har nesten ikke støtdemping lenger. Derfor risikerer han helsa hvis han kjører utfor.

Svindal

TAR SJANSEN: Aksel Lund Svindal, her under en pressekonferanse tidligere i år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det skal så utrolig mye til for at jeg skal være villig til å kaste inn håndkleet, sier Aksel Lund Svindal.

Den norske alpinstjernen står og ser utover det fantastiske fjelllandskapet i Chile mens lagkameratene suser nedover bakken. Hvis det er én ting han drømmer om, er det å få være med dem for fullt igjen.

Men sesongen nærmer seg, og det er i ferd med å bli mer og mer klart at Svindal kjemper i motbakke for å komme tilbake fra den karrieretruende bruskskaden. Og at han risikerer helsa.

Det blir klart når Olympiatoppens lege Lars Engebretsen forteller i detalj hva som kan skje med 33-åringens kne.

Kneet kan kollapse under press

lars engebretsen

Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Legen forteller hvordan Svindal har mistet mye av den naturlige støtdempingen i kneet. Det betyr at han vil oppleve enorm smerte om kneet får en trøkk. Svindal kan leve med å få vondt, men problemet er kroppens naturlige respons på så store smerter. Muskulaturen kan rett og slett koble ut.

– Når du får vondt plutselig, blir muskulaturen koblet ut. Da beskytter den deg ikke lenger, og du faller, sier legen.

Svindals kne må tåle enorm belastning. I alpint må utøvernes knær stå imot en kraft på 4G i opp mot 130 kilometer i timen, tilsvarende minst fire ganger kroppsvekten til utøveren. For Aksel Lund Svindal utgjør det mellom 400 og 500 kilo vekt. Uten brusk til å dempe støtet.

– Det er utrolig få som har klart å komme tilbake etter en sånn skade, sier Engebretsen alvorlig.

Villig til å ta sjansen

Svindal forstår risikoen. Han har faktisk opplevd noe lignende før, da han falt i målområdet i Garmisch-Partenkirchen i VM i 2011 :

Video Svindal segner om etter løpet

VIDEO: Aksel Lund Svindal mister kontrollen over egen knemuskulatur og greier ikke bremse. Videoen er fra 2011.

– Det er veldig lite optimalt. Jeg hoppet veldig langt på det siste hoppet, og da jeg skulle bremse i mål, merket jeg at det var totalkollaps. Det var en sånn sak som dette.

– Hva risikerer du?

– Hvis rehabiliteringen ikke går som planlagt, og jeg bare kjører på likevel, så risikerer jeg at det er veldig mange ting jeg ikke kan gjøre senere i livet.

Svindal er rask med å presisere at han tror risikoen er ganske lav. Men han vet at han tar en sjanse.

– Du er klar over at du brenner lyset litt hardere enn et langt liv har godt av, men du får så mye igjen. Dette er så utrolig gøy å drive med.

Siste nytt

 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Norsk duo hjalp AZ til seier

  Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte samtlige minutter da AZ Alkmaar snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Sparta Rotterdam i nederlandske æresdivisjon. Den tidligere Rosenborg-duoen fikk som vanlig tillit fra start, men ingen av dem scoret, melder NTB.

  Jonas Svensson er klar for AZ Alkmaar
  Foto: @AZAlkmaar på Twitter

Sendeplan

Kl. Program Kanal