NRK Meny
Normal

Svindal er historisk: – Vanskelig å sette ord på det

Aksel Lund Svindal (32) er nå på topp ti-listen over de mestvinnende alpintutøverne gjennom tidene. Og det sikret han på nøyaktig samme plass der det hele startet.

SKI-AUDI-FIS-ALPINE-SKI-WORLD-CUP---MEN'S-DOWNHILL

NÅ ER HAN HISTORISK: Aksel Lund Svindal ble søndag en av de mestvinnende alpinistene gjennom tidene.

Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom / Afp

Og det var ikke på den mest tilfeldig plassen.

For akkurat nøyaktig ti år siden vant Lund Svindal sin første verdenscupseier etter å ha gått helt til topp i super-G i Lake Louise. I dag skjedde det igjen.

Blant de største

Med super-G-seieren er han nå blant de største alpinistene, etter å ha kommet seg inn på listen over de ti som har vunnet flest verdenscupseire gjennom tidene.

– Han er en ekstremt stor alpinist. Det er vanskelig å sette ord på det. Det han har gjort og gjør er helt fantastisk, sier NRKs ekspertskommentator Marius Arnesen.

Aksel Lund Svindal

NY VERDENSCUPSEIER: Her blir Aksel historisk med sin verdenscupseier nummer 27.

– Det er helt rått

Etter seieren i søndages super-G står Svindal nå med 27 verdenscupseire.

– Det er helt rått. Han har har vært verdenstoppen i åtte sesonger, og det også med to hele sesonger ute med skade. Det å være så god over så lang tid viser hvor stor han er, fortsetter Arnesen.

For å sette dette enda litt mer i perspekt tiv: Kjetil André Aamodt har 21 verdenscupseire.

Svenske Ingemar Stenmark er den alpinistene som overlegent har vunnet mest. Han har 86 verdenscupseire, 46 i storslalåm og 40 i slalåm.

– Tatt det ti steg ned

Etter en sesong uten ski på bena kom Svindal tilbake for fullt i helgens sesongåpning og plukket to nye verdenscupseire, som fikk han inn på topp ti-listen. Han mener at perioden ute har hjulpet han både mentalt og fysisk.

– Det har vært bra for hodet. Istedenfor å stresse og jage og hele tiden være på grensen sånn helsemessig og med tanke på formen har jeg nå fått mer tid, sier Svindal.

Og legger til at han i perioden som skadet har startet helt på bunn og jobbet seg opp.

– Jeg fikk roen og muligheten til å ta det ti steg ned og begynne å bygge på bunnen. Det er deilig for hodet. Å ha den muligheten til å gjøre det ordentlig istedenfor å være begrenset på tid for å gjøre noe halvveis er deilig, sier han videre.

Siste nytt

 • Beste norske på 19. plass

  Marte Olsbu ble beste norske på 19. plass under jaktstarten i Holmenkollen, 1.35 minutter bak vinneren. Ingrid Landmark Tandrevold ble nest beste norske på 23. plass. De norske startet for langt bak til å kunne prege rennet. – Å skyte 18 treff etter en dårlig start tidligere her i Holmenkollen, er jeg fornøyd med. Jeg reiser herfra med en god følelse nå, sier Olsbu. Darja Domratsjeva gikk fra Anastasia Kuzmina inn mot siste runden på stadion og vant.

  Fellesstart 12,5 km skiskyting kvinner
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre forfall til landslaget

  Tre spillere har meldt forfall til de kommende landskampene mot Albania og Australia, melder Norges Fotballforbund. Joshua King, Alexander Sørloth og Haitam Aleesami går ut av troppen. Inn kommer Ola Kamara (bildet) og Fredrik Gulbrandsen.

  Privatlandskamp i fotball herrer: Slovakia - Norge
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
V-cupfinale skøyter
Sportssøndag: V-cup langrenn og alpint
V-cupfinale langrenn: 15 km jaktstart fri teknikk, menn
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cup skiskyting: Stafett menn
V-cupfinale skøyter: 1500 m menn
V-cupfinale skøyter: Lagsprint kvinner
V-cupfinale skøyter: Lagsprint menn
V-cup kombinert: 10 km langrenn
Vinterstudio