Hopp til innhold

Sverige-profilen slakter egen innsats: – En stor katastrofe

TOBLACH/OSLO (NRK): De svenske langrennsherrene har én topp seks-plassering fordelt på seks løpere og fire renn i Tour de Ski-starten. Calle Halfvarsson mener det de leverer i sporet om dagen ikke holder mål.

7aXt6IrDy7k

SLITER TUNGT: Calle Halfvarsson, her avbildet under fjorårssesongen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

For der de svenske langrennsdamene har satt sitt preg på verdenscupen hele sesongen, har herrene vært så godt som usynlige. Calle Halfvarsson er Sveriges store profil på herresiden.

– Katastrofe

Han skøytet seg inn til en 20. plass på 15 kilometeren på den fjerde etappen av Tour de Ski tirsdag. Det var over minuttet opp til vinner Aleksandr Bolsjunov da han skled over målstreken.

31-åringen forteller at han var sluttkjørt allerede på den første av tre runder i de italienske løypene. Etter det hadde han ingenting å komme med. Han beskriver følelsen og prestasjonen resten av løpet slik:

– Det er bare en stor katastrofe. Det svartner for øynene på toppen av den siste runden, sier Halfvarsson frustrert, og legger til at han ikke kommer til å reise hjem for å trene, men at han i stedet trenger å gå på noen smeller og konkurrere videre.

Svake verdenscupresultater

Sverige-landslagssjef Anders Byström sier han er positiv med tanke på det som kommer videre i Tour de Ski. Men han misliker at Halfvarsson bruker ordet «katastrofe».

– Katastrofe er veldig hardt å bruke i disse dager med skred i Norge og korona, så det er et ord jeg ikke synes vi skal bruke.

Den svake plasseringen i Toblach tirsdag føyer seg bare inn i en rekke svake Halfvarsson-resultater. Under Tour de Skis åpningshelg i Val Müstair ble han nummer 29, 20 og 15.

– Det holder ikke

Og han er ikke alene.

-x5nKgVV2tQ

LYSPUNKT: Oskar Svensson, her under et renn i verdenscupen sist sesong.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den svenske herretroppen består av seks mann. I tillegg til Halfvarsson er det Oskar Svensson, unggutten William Poromaa, Björn Sandström, Marcus Ruus og Johan Häggström.

De har alle stort sett vært langt bak topp ti-listen. Oskar Svenssons sjette- og tiendeplass de to første konkurransene sist helg er unntaket.

– Det er ikke bra akkurat nå. Vi skal være høyere opp enn det vi er nå. Og alle nordmenn er hjemme så vi hadde vært enda lenger ned på listen. Det holder ikke. Vi skal kunne gå bedre enn det her, sier Halfvarsson.

– Ser mørkt ut

NRK-ekspert Torgeir Bjørn sier at svenskenes resultater på herresiden er så svakt som han fryktet.

3ToKjtvBGRY

SER FÅ SVENSKE VM-HÅP: NRK-ekspert Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han mener William Poromaa som førsteårs seniorløper har gjort det «helt greit» (22. plass som beste i Tour de Ski) ut ifra sitt nivå. Han trekker også frem Svenssons prestasjon på fellesstarten i Val Müstair som positivt.

– Men ellers ser det mørkt ut. Det er et lite mysterium hvorfor en så sterk langrennsnasjon som Sverige ikke klarer å bygge opp nye folk. Det går litt i bølger, men det har sett mørkt ut over lang tid.

Bare to VM-håp

Bjørn mener en løper som Halfvarsson egentlig skal være god nok for pallen i både verdenscup, ja, til og med VM i Oberstdorf. Riktignok bare når han er i form.

Det har han ikke vært i nærheten av nå, sier NRK-eksperten, som spår et medaljefattig verdensmesterskap for svenske langrennsherrer.

– Men de kan slå til på sprint, med Johan Häggström og Oskar Svensson. De kan klare det, men det er lite sannsynlig.

PS: Tour de Ski fortsetter med jaktstart i klassisk stil onsdag. Utøverne går ut med en differanse basert på tirsdagens resultater. Sendingen fra damenes langrenn ser du fra klokken 13.25 på NRK 1. Sendingen fra herrerennet starter klokken 14.35.

PS 2: Det er Aleksandr Bolsjunov som leder herreklassen etter fire av åtte etapper. Russeren har ett minutt og 15 sekunder ned til landsmann Artem Maltsev og ytterligere tre sekunder til Denis Spitsov på tredjeplass. Halfvarsson ligger for ordens skyld som beste svenske på en 16. plass i sammendraget, fire minutter og fem sekunder bak Bolsjunov.

Siste nytt

 • Djokovic lett videre i Roland-Garros – får kritikk for politisk budskap

  Novak Djokovic tok seg enkelt videre til 2. runde i Roland-Garros, men etterpå handlet det meste om det politiske budskapet han skrev på en kameralinse.

  Etter å ha vunnet 6-3, 6-2, 7-6 (7-1) over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

  Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

  Nato-soldater fra de fredsbevarende styrkene er blant de sårede i opptøyene.

  Djokovic snakket etter kampen i Paris med serbiske journalister om det han skrev på kameralinsen.

  – Jeg er ikke politiker, og jeg akter ikke å involvere meg i politisk debatt, men som serber får jeg vondt av det som skjer i Kosovo. Våre folk blir skjøvet ut. Dette er det minste jeg kunne gjøre. Som offentlig person føler jeg et ansvar for å støtte våre folk og hele Serbia, sa han ifølge medieoppslag i Serbia.

  – Jeg hører at jeg får mye kritikk i sosiale medier. Jeg vet ikke om noen vil straffe meg, men jeg ville gjort det igjen. Jeg er mot krig og konflikt av alle slag. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Jean-Francois Badias / AP
 • Carlsen misset stor fordel i Norway Chess

  Magnus Carlsen hadde ikke helt dagen ved sjakkbrettet og ble nummer sju i lynsjakkturneringen som innledet Norway Chess.

  Carlsen vant tre partier, tapte tre og spilte tre remis. Det holdt ikke til at nordmannen får fordelen av hvite brikker i fem av ni partier i den klassiske delen av Norway Chess, som starter tirsdag. De fem beste i lynsjakkturneringen får den fordelen.

  Carlsen åpnet med å spille remis mot nederlandske Anish Giri. Etter det fulgte to strake tap for Dommaraju Gukesh og Shakhriyar Mamedyarov, men han hentet seg godt inn med seier over både Nodirbek Abdusattorov, Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura.

  I etterkant røk han på tap for landsmann Aryan Tari, før han avsluttet med remis mot Wesley So og Alireza Firouzja. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Sjansesløsing da HamKam og Lillestrøm delte poengene

  Verken HamKam eller Lillestrøm fikk ballen i mål i mandagens eliteseriekamp på Briskeby. Hedmarkingene står uten seier på sine fem siste seriekamper.

  HamKam kom til mandagens hjemmekamp med fire strake serietap i bagasjen. Lillestrøm på sin side tapte nylig cupfinalen mot Brann. På Briskeby var det nok av sjanser, men ingen av lagene greide å sette ballen i nettmaskene. (NTB)

  Eliteserien 2023: HamKam - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste