Hopp til innhold

Sverige-profilen slakter egen innsats: – En stor katastrofe

TOBLACH/OSLO (NRK): De svenske langrennsherrene har én topp seks-plassering fordelt på seks løpere og fire renn i Tour de Ski-starten. Calle Halfvarsson mener det de leverer i sporet om dagen ikke holder mål.

7aXt6IrDy7k

SLITER TUNGT: Calle Halfvarsson, her avbildet under fjorårssesongen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

For der de svenske langrennsdamene har satt sitt preg på verdenscupen hele sesongen, har herrene vært så godt som usynlige. Calle Halfvarsson er Sveriges store profil på herresiden.

– Katastrofe

Han skøytet seg inn til en 20. plass på 15 kilometeren på den fjerde etappen av Tour de Ski tirsdag. Det var over minuttet opp til vinner Aleksandr Bolsjunov da han skled over målstreken.

31-åringen forteller at han var sluttkjørt allerede på den første av tre runder i de italienske løypene. Etter det hadde han ingenting å komme med. Han beskriver følelsen og prestasjonen resten av løpet slik:

– Det er bare en stor katastrofe. Det svartner for øynene på toppen av den siste runden, sier Halfvarsson frustrert, og legger til at han ikke kommer til å reise hjem for å trene, men at han i stedet trenger å gå på noen smeller og konkurrere videre.

Svake verdenscupresultater

Sverige-landslagssjef Anders Byström sier han er positiv med tanke på det som kommer videre i Tour de Ski. Men han misliker at Halfvarsson bruker ordet «katastrofe».

– Katastrofe er veldig hardt å bruke i disse dager med skred i Norge og korona, så det er et ord jeg ikke synes vi skal bruke.

Den svake plasseringen i Toblach tirsdag føyer seg bare inn i en rekke svake Halfvarsson-resultater. Under Tour de Skis åpningshelg i Val Müstair ble han nummer 29, 20 og 15.

– Det holder ikke

Og han er ikke alene.

-x5nKgVV2tQ

LYSPUNKT: Oskar Svensson, her under et renn i verdenscupen sist sesong.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den svenske herretroppen består av seks mann. I tillegg til Halfvarsson er det Oskar Svensson, unggutten William Poromaa, Björn Sandström, Marcus Ruus og Johan Häggström.

De har alle stort sett vært langt bak topp ti-listen. Oskar Svenssons sjette- og tiendeplass de to første konkurransene sist helg er unntaket.

– Det er ikke bra akkurat nå. Vi skal være høyere opp enn det vi er nå. Og alle nordmenn er hjemme så vi hadde vært enda lenger ned på listen. Det holder ikke. Vi skal kunne gå bedre enn det her, sier Halfvarsson.

– Ser mørkt ut

NRK-ekspert Torgeir Bjørn sier at svenskenes resultater på herresiden er så svakt som han fryktet.

3ToKjtvBGRY

SER FÅ SVENSKE VM-HÅP: NRK-ekspert Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Han mener William Poromaa som førsteårs seniorløper har gjort det «helt greit» (22. plass som beste i Tour de Ski) ut ifra sitt nivå. Han trekker også frem Svenssons prestasjon på fellesstarten i Val Müstair som positivt.

– Men ellers ser det mørkt ut. Det er et lite mysterium hvorfor en så sterk langrennsnasjon som Sverige ikke klarer å bygge opp nye folk. Det går litt i bølger, men det har sett mørkt ut over lang tid.

Bare to VM-håp

Bjørn mener en løper som Halfvarsson egentlig skal være god nok for pallen i både verdenscup, ja, til og med VM i Oberstdorf. Riktignok bare når han er i form.

Det har han ikke vært i nærheten av nå, sier NRK-eksperten, som spår et medaljefattig verdensmesterskap for svenske langrennsherrer.

– Men de kan slå til på sprint, med Johan Häggström og Oskar Svensson. De kan klare det, men det er lite sannsynlig.

PS: Tour de Ski fortsetter med jaktstart i klassisk stil onsdag. Utøverne går ut med en differanse basert på tirsdagens resultater. Sendingen fra damenes langrenn ser du fra klokken 13.25 på NRK 1. Sendingen fra herrerennet starter klokken 14.35.

PS 2: Det er Aleksandr Bolsjunov som leder herreklassen etter fire av åtte etapper. Russeren har ett minutt og 15 sekunder ned til landsmann Artem Maltsev og ytterligere tre sekunder til Denis Spitsov på tredjeplass. Halfvarsson ligger for ordens skyld som beste svenske på en 16. plass i sammendraget, fire minutter og fem sekunder bak Bolsjunov.

Sportsnyheter

City

City beklager angrep på Villa-keeper etter ligaseieren

Da Manchester City-supporterne stormet banen etter å ha sikret serietittelen, ble Robin Olsen overfalt, ifølge klubben. Ligamesterne beklager hendelsen.

Siste nytt

 • Frisk Sørloth tross tap

  Alexander Sørloth herjet med Atlético Madrid-forsvaret i en omgang, men fikk ikke uttelling. Real Sociedad måtte tåle 1-2-tap i sesongens siste kamp.

  Hjemmelaget var klart best i første omgang og burde ha ledet ved pause. Sørloth serverte Rafinha to kjempesjanser som ble misbrukt. Nordmannen burde også hatt straffespark da han ble felt, men dommeren fikk ikke med seg at han ble sparket på foten.

  Etter sidebytte var det helt andre takter fra Atlético, og Rodrigo de Paul scoret ledermålet med en suser i krysset før Angel Correa skrudde inn 2-0.

  Sørloth ble byttet ut i det 72. minutt og endte med fire seriemål på 33 kamper i leieoppholdet.

  Innbytter Jon Guridi reduserte på overtid i styrtregnet, men Atlético berget seieren.

  LaLiga - Real Sociedad v Atletico Madrid
  Foto: VINCENT WEST / Reuters
 • Retzius satt norsk rekord i stav

  Lene Retzius svingte seg over 4,52 da hun vant stavkonkurransen i italienske Grosseto søndag, og dermed forbedret hun sin norske rekord med en centimeter.

  Hun hadde ifølge friidrett.no god klaring på høyden og viste at hun har mer inne.

  Hun innledet konkurransen på 4,22 og gikk over i første forsøk. Hun trengte to forsøk på 4,32, men bare ett på 4,42. Deretter sto hun over 4,47 før hun klarte rekordhøyden i første forsøk.

  Retzius prøvde seg også på 4,57, men det var for høyt søndag.

  Lene Onsrud Retzius
  Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters
 • Norge fikk bank av Sverige

  Norge fikk ingenting gratis av et allerede kvartfinaleklart Sverige, som ikke ga seg før det sto hele 7-1. Dermed er kvartfinalehåpet ute for Norge, som allerede hadde sikret plass i neste års VM ettersom Storbritannia ikke lenger kan ta dem igjen. Tobias Fladeby scoret Norges mål, mens fire av de svenske scoringene kom i overtall, skriver NTB.

  Sverige
  Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste