Svenskene slakter seg selv etter langrennsfiasko

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): De svenske langrennsgutta drar hjem fra Pyeongchang uten en eneste medalje. Det er deres dårligste OL-prestasjon på 24 år.

WEB_SPORT

LANGT UNNA: Calle Halfvarsson har brutt to av distansene under OL og kaller mesterskapet en katastrofe.

Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

«Fiaskoen er fullbyrdet», skriver Aftonbladet etter femmila.

For de svenske langrennsherrene reiser hjem uten en eneste medalje fra OL i Sør-Korea. Et så dårlig OL har de ikke hatt siden Lillehammer i 1994, skriver avisen.

– Vi må bare drite i dette mesterskapet, sier Jens Burman til Aftonbladet.

Daniel Rickardsson

Daniel Rickardsson er ikke fornøyd med innsatsen under OL.

Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Han ble nummer 28 på lørdagens femmil. Der var Daniel Rickardsson beste svenske, på en sjuendeplass, nesten fire minutter bak gullvinner Iivo Niskanen.

– Vi har ikke vært i dårlig form, for den har egentlig vært bedre nå enn tidligere i år synes jeg, men det har vært en del stang ut, sier han til NRK.

– Katastrofe

For Calle Halfvarsson har OL vært en stor skuffelse – til tross for en fjerdeplass på sprintstafetten. Han ga opp på åpningsdistansen, og måtte bryte femmila etter rundt 20 kilometer. Det har ført til at Halfvarsson har fått gjennomgå i svenske medier

– Det har vært et bedrøvelig mesterskap for min del. Jeg har brutt to distanser, det er vel katastrofe, egentlig. Det var ikke dette jeg kom hit for, innrømmer Halfvarsson overfor svensk media.

På kvinnesiden i langrenn har imidlertid både Charlotte Kalla og Stina Nilsson sikret svenskene hvert sitt gull.

– Heldigvis har damene levert for oss, og skiskytterne, poengterer Rickardsson

– Mentalt vanskelig

Svenskenes femmilsmester fra VM i 1991, Torgny Mogren, jobber i dag som ekspert for SVT og Radiosporten.

Torgny Mogren

Torgny Mogren: – Det er nok mentalt vanskelig.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han mener Sveriges langrennsherrer har bommet totalt på formtoppingen.

– Det er nok mentalt vanskelig også. Det er vanskelig å vende på det når man er i et OL. Det blir negative tanker. Da er det vanskelig å komme seg ut av det, sier han til NRK.

– Det er så små differanser mellom suksess og fiasko. Det handler om å være i sonen og ha den rette selvtilliten. Det handler om å tro på seg selv og stille på startlinjen og se seg selv som vinneren. Der befinner de seg nok ikke i dag, legger Mogren til.

SVTs ekspert, tidligere løper, Mathias Fredriksson, påpeker at det ikke var særlig stor grunn til å håpe på medaljer i andre øvelser enn stafetten og lagsprinten for Sverige. For heller ikke i årets verdenscup har de levert store resultater. Halfvarsson er beste svenske på en 17. plass i totalcupen.

– Det er ingen kjempeskrell slik jeg ser det, skriver Fredriksson.

Siste nytt

 • Ulset akkurat utenfor pallen

  Nils Erik Ulset endte på 4. plass på torsdagens normaldistanse i para-VM i skiskyting i Canada. Ulset, som alt har tatt et sølv, bommet to ganger. Han var et snaut minutt fra bronsen og tre minutter bak gullvinner Benjamin Daviet fra Frankrike.

  Nils Erik Ulset
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Chelsea videre i Europaligaen

  Andreas Vindheim og Malmö tapte 3-0 mot Chelsea på Stamford Bridge torsdag kveld. Engelskmennene vant dermed 5-1 sammenlagt, og er videre i Europaligaen. Olivier Giroud, Ross Barkley og Callum Hudson-Odoi stod for hjemmelagets nettkjenninger.

  Europa League - Round of 32 Second Leg - Chelsea v Malmo
  Foto: Tony O'brien / Reuters
 • Storhamar slo Vålerenga

  Storhamar vant torsdag 4-3 over Vålerenga etter spilleforlengelse, og holder dermed liv i håpet om å bli seriemester i ishockey. Fire poeng skiller de to lagene før serieinnspurten. Storhamar har tre kamper igjen å spille, mens Vålerenga har fire.

  ISHOCKEY: Eliteserien menn 50 runde. Vålerenga Storhamar.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal