Hopp til innhold

Svenskene reagerte på Norges høydesamling – trente selv i kunstig høyde

Skiskytterprofilen Hanna Öberg synes det var unødvendig av Norge å dra på høydesamling i sesongoppkjøring. Selv trente hun og det svenske landslaget i simulert høyde hjemme i Östersund.

LerI6EpuGzk

KONKURRENTER OG KOLLEGAER: Hanna Öberg blir gratulert av Tiril Eckhoff etter seieren under verdenscupen i Holmenkollen i 2019.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

I oktober dro det norske skiskytterlandslaget til Italia på høydesamling, til tross for koronasituasjonen. Det hadde konkurrentene i Sverige, som har fått en pangstart på sesongen med blant annet to stafettseire, liten forståelse for.

– Sikkerhet er viktigst for oss, så det var ikke et alternativ å gjøre det samme, sa lagets landslagssjef Johannes Lukas til Aftonbladet i november.

At de norske løperne pekte på at de var de eneste som ikke hadde fått trent i høyden, var et argument stjernen Hanna Öberg ikke kjøpte. Hun sa til avisen at det ikke spiller noen rolle om man trener i høyden eller ikke denne sesongen. VM i februar arrangeres i slovenske Pokljuka, på rundt 1300 meters høyde.

– Er det et år man kan stå over høydetrening, så er det vel nettopp i år, hvor mesterskapet ikke går på høy høyde. Det er mye viktigere neste år, med OL som går i høyden, utdyper Öberg til NRK.

Hanna Öberg

STERK START: Hanna Öberg vant to individuelle renn og en stafettseier i Kontiolahti i sesongåpningen.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Trente «høyt» i Sverige

Men i stedet for å reise på samling, så trente de svenske skiskytterne i simulert høyde i Östersund. Noe det som kjent er et særnorsk forbud mot i Norge.

– På vintersportcentrum i Östersund så har man et rullebånd hvor man kan simulere høyden. Vi kjørte en uke der med ganske mange drag der inne, og fikk kjenne litt på høyden, bekrefter Öberg.

– Ha-ha. Det er litt humor da, sier Tiril Eckhoff når hun får høre at svenskene faktisk har trent i «høyde».

– Hva skal man si? Da bør hun vel gå tilbake på det hun har sagt. At de får trene i simulert høyde gir dem en ekstrem fordel, siden vi vel er det eneste landet, i tillegg til Nord-Korea eller noe, som har dette forbudet mot simulert høyde, mener Vetle Sjåstad Christiansen.

På spørsmål om Öberg har mer forståelse for at Norge reiser til høyden fordi de ikke har lov til å simulere høyde, svarer hun følgende:

– Jeg bryr meg ikke så mye om hva de har gjort eller ikke. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Du har mer nytte av å være i høyden enn å gå inn i et kammer slik vi har gjort, i to timer, ikke 24 timer i døgnet. Man får forsøke å vurdere risikoen man tar.

– Aldri følt meg så trygg

De norske løperne angrer uansett ikke på turen de tok til italienske Lavazé.

Vetle Sjåstad Christiansen

EGEN SAMLING: Vetle Sjåstad Christiansen dro til høyden alene i august, og med laget i oktober.

Foto: Markku Ulander / AP

– Sist jeg sjekket så lå Pokljuka rimelig høyt, så jeg synes absolutt man bør prioritere høydetrening både med tanke på VM, og OL i Beijing neste år, sier Christiansen.

– Jeg tenker at jeg aldri har følt meg så trygg som da vi var i Italia. Vi hadde en fryktelig bra samling. Jeg tror ikke vi skal tvile på det som er gjort. Gjort er gjort, og det var en bra samling der vi fikk gode forhold. Jeg er glad vi fikk gjort det. Vi må gjøre jobben vår vi også, forteller Eckhoff.

Siste nytt

 • Frustrasjonskveld for Barcelona

  Barcelona skuffa med 0-0 og utvisning i ligastarten heime mot Rayo Vallecano laurdag kveld.

  Målkongen Robert Lewandowski, innkjøpt frå Bayern München, ligadebuterte i Spania, men fekk lite til.

  Barcelona hadde 18 avslutningar, men det var likevel gjestene som hadde dei største sjansane.

  Vondt blei til verre for Barcelina då kapteinen Sergio Busquets blei utvist på overtid etter å ha planta albogen i ansiktet på ein motspelar.

  Sergio Busquets
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Ruud utslått i semifinalen

  Det blir ingen finale på Casper Ruud i ATP1000-turneringa i Montreal. Han tapte 2-1 for polske Hubert Hurkacz i semifinalen laurdag kveld.

  Ruud kom godt i gang, braut polakkens serve på 5-5, og vann første sett 7-5.

  Men i andre settet var det Hurkacz sitt brot som blei avgjerande, og han tok settet med 6-3.

  I det tredje avgjorde polakken med å bryte begge Ruuds første servegame, og vann med 6-2.

  Casper Ruud
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Milan opna tittelforsvaret med siger

  Tittelforsvarar Milan opna den sye sesongen i Serie A med 4-2 over Udinese laurdag, etter 2-2 ved pause.

  Milan kom bakpå etter to minutt, men snudde til leiing. Ved pause var det 2-2, men Milan avgjorde i andre omgang.

  Theo Hernandez, Ante Rebic 2 og Brahim scora for Milan.

  Inter, som var hardaste utfordraren til sin byrival sist sesong, vann også sin opningskamp, men måtte slite borte mot Lecce.

  Først fem minutt på overtid sette Denzel Dumfires inn 2-1. Rumelu Lukako gav Inter ei tidleg leing. Lecce utlikna rett etter pause,

  Charles de Ketelaere, Milan
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste