Hopp til innhold

Svenskene raste mot Weng: – Fryktelig usportslig

På dagen ti år etter Petter Northug ble kalt en «gris» grunnet sin oppførsel på VM-stafetten i Kollen er det Heidi Weng som får høre det av svenskene etter et norsk gull.

De svenske langrennskvinnene skuffet stort på stafetten da Charlotte Kalla sprakk på andre etappe. Hun måtte slite med bakglatte ski, og tapte stort til Heidi Weng, som gikk for Norge på samme etappe. Dermed endte det med en parademarsj for Helene Marie Fossesholm på ankeretappen, som gikk Norge inn til gull.

Etter stafettseieren kom en jublende Weng bort til NRK mens Frida Karlsson ble intervjuet av NRK. Det fikk svenskene til å rase, skriver Expressen.

– Det er fryktelig usportslig, sa landslagssjef Anders Byström til avisen utenfor Sveriges hotell etter løpet.

Han forklarte at han ikke har sett klippet før Expressen viste det til ham, men bare hadde hørt at det skjedde noe i et intervju.

– Frida vil jo bare gå derfra. Det føles som Norge er dårlige vinnere når de gjør sånt som det der.

Anders Byström, landslagssjef Sverige

KRITISERTE WENG: Sveriges landslagssjef Anders Byström.

Foto: Terje Haugnes / NRK

– Jentene prata om det her inne og var opprørte over det der, de syns det er dårlig stil, la svenskenes landslagssjef til.

Han fortsatte med å si at man må vise respekt etter det mislykkede løpet svenskene hadde.

– Det føles bare dumt og slemt gjort.

Hendelsen kommer på dagen ti år etter Petter Northug stoppet opp like før mållinjen etter å ha spurtet ned svenskenes ankermann Marcus Hellner på VM-stafetten i Holmenkollen. Den gang reagerte også noen av naboene i øst, og SVTs Jonas Karlsson kalte blant annet spurtkongen en «gris».

– Man må få lov til å være glad

Heidi Weng selv syns ikke situasjonen er så ille som svenskene mener.

– Jeg var så glad, i dag var det vår tur til å få en opptur. Therese har hatt opptur hver dag, men vi andre har hatt litt tyngre dager, sier hun til NRK etter jubelen har roet seg.

Hva tror du Frida tenkte da du jubla nesten opp i trynet hennes?

– Man må få lov til å være glad, de har hatt veldig bra dager her nede. De har vunnet sprinten, de har vunnet teamsprinten, de har to på pallen hver dag og hatt kjempelaginnsats.

Landslagssamling for langrenn damer

STØTTER WENG: Norges langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Hun får støtte av Norges langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg forstår at Sverige som stor favoritt er skuffet over dagens resultat, men jeg synes likevel de burde skjønne at de norske jentene er begeistret for eget resultat. Jeg ser ikke noe grunn til å reagere over Heidi sine jubelscener, de er på ingen måte ment som nedlatende overfor Sverige.

Roer ned kritikken

Når NRK snakker med den svenske landslagssjefen torsdag kveld, er han ikke like skarp i sin kritikk.

– Dette har blitt en stor sak ut av ingenting, sier Byström, og forklarer:

– Jeg ble bare vist et klipp av Expressen, men jeg tror selvsagt ikke Heidi gjør dette som et stikk til Sverige.

Til Expressen sier du at også de svenske utøverne reagerer, kan du utdype det?

– De så klippet på hotellet og synes vel Frida ble litt «bortkjørt» i intervjuet. Der og da var det vel bare Frida som så det, og henne har jeg ikke snakket med om det. Alt er fint mellom Norge og Sverige og vi vil bare gratulere med gullet, sier Anders Byström.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste