Hopp til innhold

Svenskene med ny stafettblemme: – Må hjem og pugge matte

De svenske stafettlagene har blitt disket i to stafetter på like mange dager i Oberhof. Torsdag ble herrene felt av en pinlig telletabbe på første skyting.

Tobias Arwidson

Svenske Tobias Arwidson hadde en tung dag i Oberhof. Skiskytteren brukte ett skudd for mye og sørget dermed for at hele laget ble disket i stafetten.

Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix

– Jeg må hjem og pugge matte før neste stafett, så jeg lærer å telle korrekt.

Ordene kommer fra den svenske skiskytteren Tobias Arwidson etter torsdagens stafett i Oberhof.

Han sørget for at Sverige ble disket etter at han brukte fire ekstraskudd på å få ned alle blinkene på første skyting. Det er nemlig ett skudd mer enn tillatt.

Ble hentet av juryen

Det svenske laget ble først disket etter løpet, men fikk uansett aldri gleden av å gå over målstreken ettersom Peppe Femling ble plukket ut av løypen på siste etappe fordi de lå for langt bak i sammendraget.

– Jeg var ganske sikker på at jeg bare hadde skutt tre ekstraskudd. Da jeg var ferdig med min etappe, ble jeg sendt videre til et kontrollrom hvor de viste en video av meg som skjøt. Og da innså jeg at jeg hadde tabbet meg ut, sier Arwidson til Expressen.

Sverige brukte ni (9) skudd på første skyting

SE VIDEO: Her kan du se på grafikken at svensken bommet brukte fire ekstraskudd på å få ned alle blinkene.

Jentene hentet ut av løypa

Slike tabber kan selvfølgelig skje – også i profesjonell idrett – men telleblunderen topper dessverre det som er blitt et mørkt døgn for de svenske skiskytterne:

Onsdag ble også damene disket og hentet ut av løypa på siste etappe. Grunnen? De lå et et hav bak ledelsen.

– Jeg ødela for hele laget

Alle de fire damene slet tungt både i sporet og på standplass og hadde dermed ikke bare én syndebukk på stafetten.

Herrene ble fjernet helt fra resultatlistene.

– Man kan skylde på seg selv i individuelle konkurranser, men nå påvirket min feil hele laget. Og det gjør alt mye verre, sier Arwidson til Expressen.

Det gikk langt bedre med de norske herrene på torsdagens stafett. Ole Einar Bjørndalen og co. gikk inn til en andreplass bak Russland.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal