Hopp til innhold

Svenskene fryder seg over Northug: «Har du sett den här mannen?»

SOTSJI (NRK.no): Det skulle ikke mye til. Etter Petter Northugs 17.-plass på søndag går svenskene av hengslene.

Expressen

Svenske Expressen trykket søndag opp plakater med teksten «Har du sett den här mannen» og bilde av Petter Northug. Så løp de rundt i Sotsji og ba tilfeldige russere om å hjelpe dem å finne nordmannen som forsvant.

Foto: Expressen / Skjermdump

Expressen

De svenske programlederne koste seg i studio - med Northug-etterlysning i bakgrunnen.

Foto: Expressen / Skjermdump

Petter Northug luntet i mål nesten ett og et halvt minutt bak teten på søndagens 30 km med skibytte - med fire svensker foran seg på resultatlista. Slikt blir lagt merke til i Sverige.

Spesielt den svenske storavisa Expressen har veltet seg i skadefrohet søndag ettermiddag.

Etter at Northug forsvant fra tetkampen trykket tabloidavisa opp mange titalls plakater med teksten «Efterlysning: Har du sett den här mannen?».

I sitt nett-TV-studio tapetserte de veggene med Northug-plakaten.

Deretter sendte de en reporter ut i Sotsji for å «lete etter» den forsvunne Kongen av langrenn.

Ba leserne hjelpe Northug over målstreken

Og som om ikke dét var nok - i nettutgaven sin publiserte Expressen en egen nettsak hvor folk kunne «hjelpe Northug i mål».

Ved å klikke i et billedgalleri med 38 bilder (!) kunne leserne sakte, men sikkert få se Northug passere mållinja i skilpaddetempo.

«Kan du hjälpa Northug över mållinjen?» spurte avisa sine lesere.

Expressen

Expressen ba leserne sine klikke Northug i mål i et 38 bilder langt billedgalleri hvor han nesten ikke rikker seg for hver gang man klikker.

Foto: Expressen / Faksimile

«Fiasko»

Heller ikke Aftonbladet viste noen nåde overfor Northug. De kaller løpet en «fiasko», og skriver at Northug «lunkade i mål».

Bakgrunnen er at Northug valgte å slappe helt av da han ble hektet av rett før det avgjørende partiet på søndagens tremil med skibytte.

Trønderen greide ikke holde følge helt inn, og da dro han i nødbremsen.

– Jeg tenkte medalje hele veien. Man går ikke helt i gravbøtta når man ikke må. Jeg kjente at jeg ikke var god nok for medalje, og da gir man litt opp, sier han til NRK.no.

Frykter svenskene på stafetten

Northug har stilt seg laglig til for hogg med mange uttalelser om svenskene i en årrekke, som da han bremset før mål.

Han tok tydeligvis ikke den trege målgangen så tungt, men virket oppriktig bekymret for stafetten, hvor svenskene ser ut til å bli sterke.

– De er fire mann som er med hele veien inn, og så har de Johan Olsson på sidelinja. De er tittelforsvarere og kommer i OL-form igjen, mens vi har et lite dilemma når vi leverer så dårlig som vi gjør, konstaterer Northug.

Uttalelsene skapte selvfølgelig en ny bølge overskrifter i svenske nettaviser. Det er bare å glede seg til stafetten.

Petter Northug

Petter Northug kom i mål ett minutt og 24 sekunder bak vinneren Dario Cologna.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, 30 km med skibytte for menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Adressa: Klæbo må stå over store deler av landslagssamlingen

  Johannes Høsflot Klæbo har ennå ikke blitt friskmeldt fra skaden han pådro seg i sommer og kan ikke delta for fullt på langrennslandslagets treninger til uka.

  – Han reiser til Steinkjer tirsdag og blir med på den andre treningsøkta vår da. I tillegg tar han del av den første økta onsdag, før han reiser hjem til Trondheim igjen, sier sprinttrener Arild Monsen til Adresseavisen.

  Søndag skal sprintlandslaget samles i Steinkjer, men Klæbo må stå over deler av samlingen på grunn av skadeproblemene på baksiden av låret. (NTB)

  Landslagssamlin i langrenn
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Reagerer på Haalands Viaplay-rolle: – Grunn til å bli mistenksom

  Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

  Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

  Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

  – Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

  Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

  – Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

  – Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere.

  Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

  – Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Groenewegen spurtet til seier i Arctic Race

  Den nederlandske spurtkanonen Dylan Groenewegen var sterkest i avslutningen og vant 2. etappe av Arctic Race of Norway fredag.

  Groenewegen sikret seieren i en massespurt på den 154,3 kilometer lange etappen fra Mosjøen til Brønnøysund. 29-åringen regnes som feltets sterkeste spurter og levde opp til forventningene.

  Coop-rytteren Johan Ravnøy lå i et brudd som ble tatt igjen med drøyt 10 kilometer igjen til mål da Andreas Leknessund tettet luken opp mot Torghatten.

  Sven Erik Bystrøm prøvde å kjøre fra feltet i nedoverbakkene etter stigningen, men fikk ikke den nødvendige luken til å sikre etappeseier.

  Den franske Cofidis-rytteren Axel Zingle vant torsdagens åpningsetappe, der Edvald Boasson Hagen lå godt an like før mål, men ikke hadde mye å gi på slutten.

  Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Namsos til Skallstugu i Levanger, før avslutningsetappen i Trondheim søndag. (NTB)

  Sykling: Tour de France 2017
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste