Hopp til innhold

Svenskene fortviler etter nytt tap mot Norge: – Jeg er forbannet

For andre gang på én uke har Norges fotballherrer slått naborivalene fra Sverige. Nå flommer det over av frustrasjon på andre siden av landegrensen.

Football, Nations League, Norway - Sweden

SKUFFET: Dejan Kulusevski mener Norge vant fordi Sverige gjorde feil, ikke fordi Norge var best.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Jeg tar nok ikke turen til Sverige på ferie nå, sier Erling Braut Haaland til TV 2 etter Norges 3-2-seier mot svenskene søndag kveld.

Det kan man godt forstå.

Haaland er neppe den mest populære spilleren hos «söta bror» etter å ha senket Sverige omtrent på egenhånd for andre kamp på rad.

Nå er stemningen dårlig i Sverige, som lenge har vært en stolt fotballnasjon. Det siste halvåret har de tapt VM-playoff og fått en elendig start på Nasjonsligaen.

Det gjør noe med humøret.

– Jeg er forbannet

Viaplay-ekspert Bojan Djordjic, som også har vært gjest på norsk TV en rekke ganger, er langt nede etter tapet mot Norge.

– Jeg er forbannet over at vi taper to kamper på rad mot et landslag som Norge, sier han i det svenske Viaplay-studioet etter kampen, ifølge Aftonbladet.

– Prestasjonen denne landslagssamlingen er ikke godkjent, legger Djordjic til i sendingen.

Han mener noe av grunnen til den svenske motgangen skyldes de mange skadeforfallene, som har fått mye omtale.

Mot Norge måtte backen Ludwig Augustinsson kaste inn håndkleet på oppvarmingen.

– Jeg venter på den store evalueringen til september, men magefølelsen er ikke god. Jeg kan ikke se at vi skal begynne å få det til med dette nye spillsystemet på så kort tid, mener han.

Sverige kan ikke ta igjen Norge i gruppa nå. Solbakkens menn har 10 poeng når to kamper gjenstår, Sverige står igjen med fattige tre poeng etter de fire første kampene.

Svenskenes landslagssjef Janne Andersson har hatt bedre landslagssamlinger.

– Norge er gode, altså

Etter nok et tap mot Norge, det tredje på Sveriges fire kamper i juni, velger Sverige-sjefen å rose Norge for den motstanden de møtte søndag.

– Norge har den skikkelige, skikkelig x-faktoren med Haaland, men også Ødegaard og Sørloth. De har et antall spillere som spiller på et høyt nivå og er toneangivende der. De har et interessant lag, og de har fått spilt inn dette laget i halvannet år nå. De er gode, altså. Det er et bra fotballag, sier Andersson til NRK etter kampen.

Hva er din dom over Norges kamp mot Sverige?

Andersson har ledet Sverige både mot Serbia og Norge, og ett av de lagene blir gruppevinner.

Men Sverige-sjefen vil ikke vurdere de to lagene opp mot hverandre.

– Det er bare å gratulere Norge i dag, for de vinner fortjent, så klart. Men du får selv spekulere i hvem som vinner gruppa, det har jeg ikke noe interesse av, sier Andersson til NRK.

– Dere har møtt Erling Braut Haaland to ganger nå. Har du latt deg overraske av ham på noen måte?

– Nei, jeg har jo sett at han er en fantastisk spiss. I dag spilte vi med to midtstoppere som spiller i Allsvenskan og som ikke har spilt på toppnivå i mange år. Han er kanskje vant med å spille mot mer erfarne spillere. Samtidig er det en lærepenge for våre spillere å ha møtt en så dyktig spiller, for det tar man med seg til neste gang, sier Sverige-sjefen.

Andersson mener Sveriges nedtur handler om de mange og mye omtalte skadeproblemene.

– Jeg vil aldri skylde på noe, men hvis man regner antall landskamper dette laget hadde, og hvor mange minutter de hadde spilt sammen før i dag ... Det ble kanskje for mange uerfarne samtidig, og vi ble hardt straffet, sier Andersson.

– Vi pleide å kalle dem lillebror

Han må tåle krass kritikk i svenske medier etter tapet mot Norge.

Den profilerte Aftonbladet-skribenten Erik Niva mener tapet rokker ved svenskenes stolthet og fotballidentitet.

– Vi pleide å kalle dem lillebror. Nå faller vi tungt mot et Norge som er større, styggere og bedre, mens vi selv forsøker sope sammen spillere til et landslag som fremstår mer og mer skjørt og ødelagt for hver kamp som spilles, for hver dag som går, skriver han i en kommentar etter kampen.

Football, Nations League, Norway - Sweden

ROSER NORGE: Svenskenes landslagssjef Janne Andersson.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Niva lot seg imponere av flere spillere på Norge søndag, skriver han.

– Berge dominerte midtbanen, Sørloth pløyde over ferske Gabriel Gudmundsson gang på gang og Erling Braut Haaland var det rovdyret som egentlig bare valgte seg ut hvilket bytte han skulle sette huggtennene sine i, skriver Aftonbladet-profilen.

Sverige-profil: – Livet går videre

Tottenham-spiller Dejan Kulusevski, som var blant Sveriges beste spillere på Ullevaal, virker ikke å ta tapet så forferdelig tungt.

Overfor NRK beskriver han kampen som «ok».

– Vi tapte, som ikke er bra. Av og til taper du, av og til vinner du, livet går videre. Det er mer vi som taper matchen enn Norge som vinner den. De gjør mål på seks av våre feil, mener Kulusevski.

Han bruker bare ett ord for å beskrive Erling Braut Haaland, og det er «fantastisk».

– Hvorfor klarer dere ikke å stoppe ham?

– Vi må slutte å gjøre feil, svarer han kort.

– Hva tenker du om straffesparket Norge fikk?

– Jeg spurte Robin (Olsen) om det var straffe, og han sa det var straffe, så da er det straffe, analyserer den svenske profilen.

Han valgte samtidig å beskrive at «Nasjonsligaen ikke er viktig».

Les også: Forbauset av «ekstreme» Norge-tall: – Kan ikke huske at det har skjedd før

Norge
Norge

Expressen-kommentator Noa Bachner mener juni-samlingen har vært en stor nedtur.

– En ussel samling uansett hvordan man ser det. Åtte tap på 13 tellende kamper siden Ukraina i EM. Skadene saboterte poenget med at laget skulle øve på en ny spillestil, men gjennomføringen brister uansett og prestasjonene har ikke gitt inntrykk av forbedring. Tvert om. Kveldens tap er den mest plagsomme, skriver Bachner i Expressen.

Solbakken: Det er noe på gang

I Norge-leiren er stemningen langt bedre. Landslagssjef Ståle Solbakken merket seg også at stemningen på Ullevaal var langt bedre enn vanlig søndag.

– Det handler litt om at vi har ligget nede. Vi har ikke vært i et sluttspill siden jeg spilte, og det er lenge siden. Det gjør at publikum kanskje har litt av den samme følelsen som det vi har. Det er noe på gang, de har tillit til det laget her, mener Solbakken.

Også Erling Braut Haaland, som kun stilte til intervju med rettighetshaver etter kampen, mener medvinden blåser over det norske landslaget sterkere enn på lenge.

Du ser det i dag. Den positiviteten vi viser på banen samtidig det som skjer på tribunen. Jeg føler det er noe spesielt her. Vi har vunnet mot Sverige borte og Serbia borte. Vi vant ikke mot Slovenia hjemme, men vi slår Sverige, så det er fint det, sier spissen til TV 2.

Forsberg: Norge er et lag i fremgang

Midt i all elendigheten klarer også svenske spillere å rose Norge etter de to naboduellene.

Norge er et lag i fremgang. De får frem unge, gode spillere, og de får frem et lag nå som gjør det bra. Jeg synes Norge vokser til å bli et bra landslag. Det skal man ha respekt for, og det er kult. Dessverre vinner de to kamper mot oss, men jeg synes fortsatt det er to lag som er veldig jevne, sier Emil Forsberg til NRK.

Nå er det kun to kamper igjen av gruppespillet i Nasjonsligaen. De spilles mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) 24.- og 27. september.

Etter at Serbia bare klarte 2-2 hjemme mot Slovenia søndag kveld, kan Norge sikre gruppeseiren og opprykk til nivå A i Nasjonsligaen allerede neste kamp hvis Serbia avgir poeng mot Sverige.

Siste nytt

 • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

  Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

  Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

  – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

  Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

  I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

  Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

  Australian Open Djokovic
  Foto: Andrew Brownbill / AP
 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen. (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste