Hopp til innhold

Svenskene fortviler etter nytt tap mot Norge: – Jeg er forbannet

For andre gang på én uke har Norges fotballherrer slått naborivalene fra Sverige. Nå flommer det over av frustrasjon på andre siden av landegrensen.

Football, Nations League, Norway - Sweden

SKUFFET: Dejan Kulusevski mener Norge vant fordi Sverige gjorde feil, ikke fordi Norge var best.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Jeg tar nok ikke turen til Sverige på ferie nå, sier Erling Braut Haaland til TV 2 etter Norges 3-2-seier mot svenskene søndag kveld.

Det kan man godt forstå.

Haaland er neppe den mest populære spilleren hos «söta bror» etter å ha senket Sverige omtrent på egenhånd for andre kamp på rad.

Nå er stemningen dårlig i Sverige, som lenge har vært en stolt fotballnasjon. Det siste halvåret har de tapt VM-playoff og fått en elendig start på Nasjonsligaen.

Det gjør noe med humøret.

– Jeg er forbannet

Viaplay-ekspert Bojan Djordjic, som også har vært gjest på norsk TV en rekke ganger, er langt nede etter tapet mot Norge.

– Jeg er forbannet over at vi taper to kamper på rad mot et landslag som Norge, sier han i det svenske Viaplay-studioet etter kampen, ifølge Aftonbladet.

– Prestasjonen denne landslagssamlingen er ikke godkjent, legger Djordjic til i sendingen.

Han mener noe av grunnen til den svenske motgangen skyldes de mange skadeforfallene, som har fått mye omtale.

Mot Norge måtte backen Ludwig Augustinsson kaste inn håndkleet på oppvarmingen.

– Jeg venter på den store evalueringen til september, men magefølelsen er ikke god. Jeg kan ikke se at vi skal begynne å få det til med dette nye spillsystemet på så kort tid, mener han.

Sverige kan ikke ta igjen Norge i gruppa nå. Solbakkens menn har 10 poeng når to kamper gjenstår, Sverige står igjen med fattige tre poeng etter de fire første kampene.

Svenskenes landslagssjef Janne Andersson har hatt bedre landslagssamlinger.

– Norge er gode, altså

Etter nok et tap mot Norge, det tredje på Sveriges fire kamper i juni, velger Sverige-sjefen å rose Norge for den motstanden de møtte søndag.

– Norge har den skikkelige, skikkelig x-faktoren med Haaland, men også Ødegaard og Sørloth. De har et antall spillere som spiller på et høyt nivå og er toneangivende der. De har et interessant lag, og de har fått spilt inn dette laget i halvannet år nå. De er gode, altså. Det er et bra fotballag, sier Andersson til NRK etter kampen.

Hva er din dom over Norges kamp mot Sverige?

Andersson har ledet Sverige både mot Serbia og Norge, og ett av de lagene blir gruppevinner.

Men Sverige-sjefen vil ikke vurdere de to lagene opp mot hverandre.

– Det er bare å gratulere Norge i dag, for de vinner fortjent, så klart. Men du får selv spekulere i hvem som vinner gruppa, det har jeg ikke noe interesse av, sier Andersson til NRK.

– Dere har møtt Erling Braut Haaland to ganger nå. Har du latt deg overraske av ham på noen måte?

– Nei, jeg har jo sett at han er en fantastisk spiss. I dag spilte vi med to midtstoppere som spiller i Allsvenskan og som ikke har spilt på toppnivå i mange år. Han er kanskje vant med å spille mot mer erfarne spillere. Samtidig er det en lærepenge for våre spillere å ha møtt en så dyktig spiller, for det tar man med seg til neste gang, sier Sverige-sjefen.

Andersson mener Sveriges nedtur handler om de mange og mye omtalte skadeproblemene.

– Jeg vil aldri skylde på noe, men hvis man regner antall landskamper dette laget hadde, og hvor mange minutter de hadde spilt sammen før i dag ... Det ble kanskje for mange uerfarne samtidig, og vi ble hardt straffet, sier Andersson.

– Vi pleide å kalle dem lillebror

Han må tåle krass kritikk i svenske medier etter tapet mot Norge.

Den profilerte Aftonbladet-skribenten Erik Niva mener tapet rokker ved svenskenes stolthet og fotballidentitet.

– Vi pleide å kalle dem lillebror. Nå faller vi tungt mot et Norge som er større, styggere og bedre, mens vi selv forsøker sope sammen spillere til et landslag som fremstår mer og mer skjørt og ødelagt for hver kamp som spilles, for hver dag som går, skriver han i en kommentar etter kampen.

Football, Nations League, Norway - Sweden

ROSER NORGE: Svenskenes landslagssjef Janne Andersson.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Niva lot seg imponere av flere spillere på Norge søndag, skriver han.

– Berge dominerte midtbanen, Sørloth pløyde over ferske Gabriel Gudmundsson gang på gang og Erling Braut Haaland var det rovdyret som egentlig bare valgte seg ut hvilket bytte han skulle sette huggtennene sine i, skriver Aftonbladet-profilen.

Sverige-profil: – Livet går videre

Tottenham-spiller Dejan Kulusevski, som var blant Sveriges beste spillere på Ullevaal, virker ikke å ta tapet så forferdelig tungt.

Overfor NRK beskriver han kampen som «ok».

– Vi tapte, som ikke er bra. Av og til taper du, av og til vinner du, livet går videre. Det er mer vi som taper matchen enn Norge som vinner den. De gjør mål på seks av våre feil, mener Kulusevski.

Han bruker bare ett ord for å beskrive Erling Braut Haaland, og det er «fantastisk».

– Hvorfor klarer dere ikke å stoppe ham?

– Vi må slutte å gjøre feil, svarer han kort.

– Hva tenker du om straffesparket Norge fikk?

– Jeg spurte Robin (Olsen) om det var straffe, og han sa det var straffe, så da er det straffe, analyserer den svenske profilen.

Han valgte samtidig å beskrive at «Nasjonsligaen ikke er viktig».

Les også Forbauset av «ekstreme» Norge-tall: – Kan ikke huske at det har skjedd før

Norge

Expressen-kommentator Noa Bachner mener juni-samlingen har vært en stor nedtur.

– En ussel samling uansett hvordan man ser det. Åtte tap på 13 tellende kamper siden Ukraina i EM. Skadene saboterte poenget med at laget skulle øve på en ny spillestil, men gjennomføringen brister uansett og prestasjonene har ikke gitt inntrykk av forbedring. Tvert om. Kveldens tap er den mest plagsomme, skriver Bachner i Expressen.

Solbakken: Det er noe på gang

I Norge-leiren er stemningen langt bedre. Landslagssjef Ståle Solbakken merket seg også at stemningen på Ullevaal var langt bedre enn vanlig søndag.

– Det handler litt om at vi har ligget nede. Vi har ikke vært i et sluttspill siden jeg spilte, og det er lenge siden. Det gjør at publikum kanskje har litt av den samme følelsen som det vi har. Det er noe på gang, de har tillit til det laget her, mener Solbakken.

Også Erling Braut Haaland, som kun stilte til intervju med rettighetshaver etter kampen, mener medvinden blåser over det norske landslaget sterkere enn på lenge.

Du ser det i dag. Den positiviteten vi viser på banen samtidig det som skjer på tribunen. Jeg føler det er noe spesielt her. Vi har vunnet mot Sverige borte og Serbia borte. Vi vant ikke mot Slovenia hjemme, men vi slår Sverige, så det er fint det, sier spissen til TV 2.

Forsberg: Norge er et lag i fremgang

Midt i all elendigheten klarer også svenske spillere å rose Norge etter de to naboduellene.

Norge er et lag i fremgang. De får frem unge, gode spillere, og de får frem et lag nå som gjør det bra. Jeg synes Norge vokser til å bli et bra landslag. Det skal man ha respekt for, og det er kult. Dessverre vinner de to kamper mot oss, men jeg synes fortsatt det er to lag som er veldig jevne, sier Emil Forsberg til NRK.

Nå er det kun to kamper igjen av gruppespillet i Nasjonsligaen. De spilles mot Slovenia (borte) og Serbia (hjemme) 24.- og 27. september.

Etter at Serbia bare klarte 2-2 hjemme mot Slovenia søndag kveld, kan Norge sikre gruppeseiren og opprykk til nivå A i Nasjonsligaen allerede neste kamp hvis Serbia avgir poeng mot Sverige.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal