NRK Meny
Normal

Svenskene forfulgt av uflaks og sykdom: – Ser ut til å få en fiasko-tour

LENZERHEIDE (NRK): De svenske herrene forsvinner en etter en ut av Tour de Ski. Petter Northug sier han har problemer med å beskrive laget nabolandet vårt stiller med.

SKI-NORDIC-WC-MEN

Emil Jönsson (til høyre) er den eneste på dette bildet som fortsatt er igjen i Tour de Ski. Calle Halfvarssom (t.v) kom seg aldri til touren på grunn av sykdom, mens Teodor Peterson reiste hjem etter en sprintprolog som ble skuffende for ham.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Laget svenskene har her… Det er vanskelig å sette ord på det. Det går ikke an, sier Petter Northug syrlig, men med et glis etter spørsmål fra svenske Aftonbladet.

Det er ingen tvil om hva han mener. Svenskene, som han tidligere har hatt det så mye morsomt med, er fullstendig usynlige i Tour de Ski.

Faktisk er det nesten så man kan begynne å lure på om det hviler en forbannelse over Sveriges i årets tour. De ser ut til å være nærmest forfulgt av uflaks i konkurransen.

Sykdom og atter sykdom

Det startet allerede i ukene før touren. Først kom meldingen om at den gamle Northug-erkerivalen Marcus Hellner ga opp å rekke konkurransen. Han har slitt med sykdom.

Like etter kom samme beskjed fra den litt nyere Northug-erkerivalen Calle Halfvarsson. Også han var syk etter en god treningssommer og har knapt gått på ski i vinter.

Svenskene fikk likevel satt sammen et lag, men man skjønte at de mest sannsynlig ikke ville kjempe om pallplasseringer i sammendraget.

Emil Jönsson var det mest kjente navnet, men han har sin styrke i sprint.

Da Tour de Ski omsider startet skulle det i tillegg vise seg at uflaksen slett ikke var over.

På konkurransens første dag ble sprinthåpet Teodor Petersons tour avsluttet etter bare noen minutter. Han tok seg ikke videre fra sprintprologen og reiste rett hjem.

Han skulle uansett reise etter sprinten, men oppholdet ble kortere enn antatt siden han hadde håpet å hevde seg litt mer.

– Det føles selvsagt helt meningsløst, sa han til Aftonbladet.

Lørdag morgen kom det en ny beskjed fra den svenske leiren. Anders Svanebo var blitt syk og var på vei hjem.

Noen timer senere var løperne i gang med tremila i Lenzerheide. Svenskenes tropp skulle straks bli ytterligere redusert.

Litt ut i løpet kjente Martin Johansson at han ikke følte seg frisk. Han brøt løpet, tok en prat med legen, satte seg i bilen og dro hjem.

– Man har ikke noe her å gjøre nå, sier han i en kommentar til Expressen.

Den beste svensken på tremila ble til slutt Simon Andersson på 22. plass.

martin

Martin Johansson brøt Tour de Ski lørdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi «skiter» i totalen

Dermed er svenskenes herretropp sterkt redusert. Nevnte Jönsson gjør sitt for å sørge for at stemningen fortsatt er god, og mener svenskene må tenke annerledes om touren i år.

– Vi «skiter» i totalen. Nå vil vi heller forsøke å gjøre det godt i enkeltetapper. Det er beskjeden til det svenske folk. Sundby har allerede avgjort touren, sier Jönsson.

På kvinnesiden er i alle fall alle de svenske damene fortsatt med i touren før den tredje etappen. De har også sørget for et lyspunkt ved Ida Ingemarsdotters andreplass på sprinten fredag.

emil

Emil Jönsson mener Martin Johnsrud Sundby allerede har avgjort touren.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men profilene Charlotte Kalla og Stina Nilsson har ikke greid å hevde seg helt slik man hadde håpet. Sammenlagthåpet Kalla ligger på en fjerdeplass totalt, men er allerede over to minutter bak Therese Johaug.

NRK-ekspert Fredrik Aukland mener man kunne ha håpet på mer.

– Svenskene ser ut til å få en fiasko-tour med stort forfall og dårlige prestasjoner. Det er synd for Sverige, for de har mange profiler som kunne ha vært med og preget touren. Men det er bare å se på resultatene for å se at Sverige ikke har lykkes, sier han.

Det begynner å bli en stund siden man hadde de alltid så spennende duellene mellom Norge og Sverige. Heller ikke i verdenscupen har svenskene hevdet seg særlig så langt i år, selvsagt mye fordi nevnte Halfvarsson og Hellner ikke har vært i slag.

– Det er lett for Sverige å si at Norge er dominerende, men det hjelper lite. De må se på hva de kan gjøre selv, og Sverige har en stor jobb å gjøre, sier Aukland, før han understreker:

– Jeg håper virkelig Sverige kan komme sterkt tilbake, for de er viktige for langrennssporten.

Også Northug sier han savner svenskene.

– Jeg skulle gjerne hatt Calle Halfvarsson og Marcus Hellner her, sa han til Aftonbladet på dagens pressekonferanse.

Siste nytt

 • Tilskuersvikt i eliteserien

  Hvis trenden fortsetter går Eliteserien mot sitt laveste tilskuertall på 17 år, skriver VG. Så langt denne sesongen har man gjennomsnittlig mistet 930 tilskuere per kamp sammenlignet med tallene fra forrige sesong.

  Etter at 18 av 30 serierunder er gjennomsnittet 5758. I fjor endte tallet på 6698.

  Fotballpublikum
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial
NM-veka: Skating
NM-veka: Skateboard