Hardt presset Johaug avgjorde med taktisk manøver

Therese Johaug måtte gå helt i kjelleren for å slå Ebba Andersson, men avgjorde da hun presset ut sine siste krefter i et rykk opp den nest siste bakken.

AVGJØRENDE MANØVER: Her parkerer Johaug Andersson på vei opp den nest siste bakken.

– I dag må jeg si det var ekstra artig å vinne. Jeg var litt pessimist før start og trodde det skulle bli massespurt, men det var en hardere løype enn det jeg trodde, og en løype som skilte mer. Jeg er veldig, veldig, veldig fornøyd, sier en lettet Johaug.

Fikk konkurranse fra Sverige

Man er blitt vant til å se Johaug stikke av fra konkurrentene tidlig, men på søndagens tikilometer i Falun slet hun med å kvitte seg med Heidi Weng og svenske Ebba Andersson. De tre dannet en tettrio som holdt følge i rundt 19 minutter.

PENEM79QMkg

Svenske Ebba Andersson leverte et råsterkt løp på hjemmebane.

Foto: Terje Pedersen

Men på den siste runden satte Johaug opp farten, og da måtte Weng takke for seg. Dermed lå det an til et spurtoppgjør mellom Andersson og Johaug, men i den nest siste bakken satte Johaug inn et rykk, og fikk den nødvendige avstanden før oppløpet.

Den taktiske manøveren sikret henne seier nummer 66.

– Jeg «fighta» med Ebba, men jeg klarte å rykke i den siste bakken, og hadde litt ekstra krefter til slutt, konkluderer Johaug.

Dermed ble det seier til Johaug, men det var nok en av dem som har kostet mest.

Karlsson startet bra, men falt på listene

– Visste du at det var i bakken du måtte gjøre det?

– Jeg kjente meg veldig bra i bakken, på spurtpoengene kjørte jeg på litt og kjente meg lett og fin i føttene. Og jeg hadde bestemt meg for å rykke der på sisterunden. Så prøvde jeg å kjøre ut på sisterunden, og vi fikk en liten luke til Heidi der, sier hun.

f0Ywqabw-x8

Johaug delte pallen med Andersson og Weng.

Foto: Henrik Montgomery/TT / Henrik Montgomery/TT

Andersson har vært ute med skade i deler av sesongen, men viste at hun nå er tilbake på sitt sterkeste. Da er hun også en av de få som kan gi Johaug virkelig motstand på distanse.

Svenske Frida Karlsson var tilbake i verdenscupen etter noen måneder med startnekt, siden hun i likhet med Ingvild Flugstad Østberg ikke oppfylte helsekravene.

Karlsson hadde et sent startnummer og måtte derfor manøvrere seg fremover i feltet. Hun passerte løper etter løper, og var til slutt like bak tettrioen. Hun endte som nummer ni, etter å ha fått det tungt på slutten.

Imponerende av Fossesholm

Også det norske stortalentet Helene Marie Fossesholm gikk seg kraftig opp fra et sent startnummer, og ble til slutt nummer fem - med fall.

– Da jeg så at Finn (Haagen Krogh) klatret opp fra startnummer 64 under herrenes løp skjønte jeg at det er fullt mulig å klatre langt opp. Jeg forsøkte å ikke stresse i starten, men samtidig må man også gå litt på fordi alle vil fram, sier Fossesholm.

Hun er fornøyd med å være 37 sekunder bak Johaug i mål, men irritert over at den offensive innstillingen førte til at hun falt.

– Men, den som intet våger, intet vinner, sier 18-åringen fra Øvre Eiker som snart skal til junior-VM som storfavoritt.

Siste nytt

 • Granerud tilbake i verdscupen

  Halvor Egner Granerud har hatt ein blytung sesong, men i Rasnov får Asker-hopparen sjansen i verdscupen for første gong i vinter. I tillegg drar Johann Forfang, Anders Håre, Marius Lindvik, Robin Pedersen og Daniel-André Tande til Romania kommande helg. Robert Johansson står over rennet.

  Hopplandslagets take off
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Reiten matchvinnar

  Guro Reiten scora vinnarmålet då Chelsea slo Liverpool 1–0 i den engelske FA-cupen måndag. Reiten og Maren Mjelde opererte på kvar sin kant av Chelsea sin midtbanefirar. Sigeren betyr at Chelsea spelar borte mot Everton i kvartfinalen.

  Guro Reiten
  Foto: Marit Sofie Strand / NRK
 • – Ny dopingsak i Sverige

  Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver at nok en svensk idrettsutøver har testet positivt for doping. Dette blir bekreftet av det svenske friidrettsforbundet. Fra før har også den svenske bryteren Jenny Fransson og løperen Robel Fsiha testet postivt for doping. Avisen nevner ikke navnet på utøveren, men det skal være en friidrettsutøver med medalje fra det nasjonale svenske mesterskapet. Utøveren er ikke svensk statsborger, men skal være medlem av en svensk klubb. Vedkommende testet positivt på en prøve 17. desember.

Sendeplan

Kl. Program Kanal