Hopp til innhold

Svenske supportere protesterte mot «hater Norge»-rop

Noen av de svenske supporterne valgte å forlate stadion mot slutten av 2-1-tapet for Norge, forteller leder av «Gula väggen».

Haaland

NYE NETTSUS: Her har Erling Braut Haaland nettopp scoret sitt andre mot Sverige søndag kveld.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det var naturlig nok høylytt piping fra hjemmesupporterne da Erling Braut Haaland sendte Norge opp i 2-0 på Friends arena søndag kveld.

Ifølge Expressen og Aftonbladet kom det også flere «hater Norge»-rop i kjølvannet av scoringen. Heller ikke det er uvanlig å høre på fotballstadioner, men ropene falt ikke i god jord hos «Gula väggen».

Organisasjonen arrangerer reiser og samlinger i forbindelse med Sveriges landskamper.

– Ikke noe vi står bak

Administrerende direktør Andreas Richt forteller til Expressen at de ville gjøre en markering da de hørte ropene.

– Det var cirka et kvarter igjen av kampen da «vi hater Norge» ble ropt for tredje gang. Det står vi ikke bak. Da forlot vi gruppa. Hat er ikke noe vi står bak, sier Richt til Expressen.

NRK la ikke merke til ropene mot slutten av kampen, og det var heller ikke synlig at gulkledde forsvant fra kortsiden.

Richt sier til NRK at han ikke har oversikt over hvor mange som dro fra kampen på grunn av «hater Norge»-ropene.

Han mener uansett at slike rop ikke hører hjemme i svensk supporterkultur.

– I svensk supporterkultur har vi sluttet med slike ting. Man kan si at det er lov å rope det, men vi (Gula väggen) synes ikke det er greit. Vi bør heller elske laget vårt i stedet for å hate motstanderen, sier Richt.

Han understreker at det som skjedde på Friends Arena søndag er unntaket.

– Vi har en fantastisk supporterkultur i svensk landslagsfotball. Det er mer legitimt å synge sanger som Pippi Langstrømpe. Jeg synes vi har et bra miljø, og vi i Gula väggen har et motto som sier «alle skal med», og det lever vi for, forteller han.

«Camp Sweden», som er en ideell supporterorganisasjon, støtter Richt i at hatrop ikke hører hjemme på landskamper.

– Det skal ikke ropes «vi hater Norge», som det ble gjort et par ganger. Jeg har ingen anelse om hvem det var, men det er absolutt ikke greit, sier talskvinne Åsa Kjersel i «Camp Sweden» til Aftonbladet.

Straffekontrovers

Haaland feiret det nevnte 2-0-målet ved å hysje på det svenske publikummet, men det var særlig 1-0-målet som ble diskutert i kjølvannet av kampen.

Svenskene syntes nemlig de ble totalt bortdømt da Morten Thorsby ble tildelt straffespark.

Var det riktig å gi straffespark?

Landslagssjef Janne Andersson var rasende og mente det var bedre å droppe VAR siden dette straffesparket ble stående.

Da landslagssjef Ståle Solbakken møtte NRK og norsk presse mandag, hadde han fått sett nøyere på situasjonen.

– Den kan dømmes, for det er kontakt. Det er vel mer måten Morten kanskje faller på etterpå. Men det er kontakt, og han kommer litt ut av balanse, så du kan ikke si kategorisk at det ikke er straffe fordi han er på ham, sa Solbakken til NRK.

Football, Nations League, Sweden - Norway

UENIG I KRITIKKEN: Morten Thorsby.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Og så kan du godt forstå svenskene, som sier at den er billig. Det forstår jeg veldig godt, og det hadde sikkert vi argumentert kraftig for selv, også. Men det går ikke an å kategorisk avvise at det er kontakt og dermed straffe, fortsatte landslagssjefen.

– Hvis dommeren ikke hadde blåst – tror du VAR hadde tatt den da?

– Nei, slo Solbakken fast.

Thorsby selv påpekte etter kampen at det var kontakt.

– Jeg mener han tar fra meg en stor scoringsmulighet, og jeg kommer ut av balanse og faller. Straffesituasjonen er ikke hundre prosent klar. Jeg føler det er en 50–50 situasjon hvor man kan dømme begge veier. Vi har VAR. Hadde det vært ren filming, hadde VAR grepet inn. Det var det ikke. Det var et touch. Jeg mener det var riktig å dømme straffe, sa Thorsby til NRK.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal