Hopp til innhold

Svenske supportere protesterte mot «hater Norge»-rop

Noen av de svenske supporterne valgte å forlate stadion mot slutten av 2-1-tapet for Norge, forteller leder av «Gula väggen».

Haaland

NYE NETTSUS: Her har Erling Braut Haaland nettopp scoret sitt andre mot Sverige søndag kveld.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det var naturlig nok høylytt piping fra hjemmesupporterne da Erling Braut Haaland sendte Norge opp i 2-0 på Friends arena søndag kveld.

Ifølge Expressen og Aftonbladet kom det også flere «hater Norge»-rop i kjølvannet av scoringen. Heller ikke det er uvanlig å høre på fotballstadioner, men ropene falt ikke i god jord hos «Gula väggen».

Organisasjonen arrangerer reiser og samlinger i forbindelse med Sveriges landskamper.

– Ikke noe vi står bak

Administrerende direktør Andreas Richt forteller til Expressen at de ville gjøre en markering da de hørte ropene.

– Det var cirka et kvarter igjen av kampen da «vi hater Norge» ble ropt for tredje gang. Det står vi ikke bak. Da forlot vi gruppa. Hat er ikke noe vi står bak, sier Richt til Expressen.

NRK la ikke merke til ropene mot slutten av kampen, og det var heller ikke synlig at gulkledde forsvant fra kortsiden.

Richt sier til NRK at han ikke har oversikt over hvor mange som dro fra kampen på grunn av «hater Norge»-ropene.

Han mener uansett at slike rop ikke hører hjemme i svensk supporterkultur.

– I svensk supporterkultur har vi sluttet med slike ting. Man kan si at det er lov å rope det, men vi (Gula väggen) synes ikke det er greit. Vi bør heller elske laget vårt i stedet for å hate motstanderen, sier Richt.

Han understreker at det som skjedde på Friends Arena søndag er unntaket.

– Vi har en fantastisk supporterkultur i svensk landslagsfotball. Det er mer legitimt å synge sanger som Pippi Langstrømpe. Jeg synes vi har et bra miljø, og vi i Gula väggen har et motto som sier «alle skal med», og det lever vi for, forteller han.

«Camp Sweden», som er en ideell supporterorganisasjon, støtter Richt i at hatrop ikke hører hjemme på landskamper.

– Det skal ikke ropes «vi hater Norge», som det ble gjort et par ganger. Jeg har ingen anelse om hvem det var, men det er absolutt ikke greit, sier talskvinne Åsa Kjersel i «Camp Sweden» til Aftonbladet.

Straffekontrovers

Haaland feiret det nevnte 2-0-målet ved å hysje på det svenske publikummet, men det var særlig 1-0-målet som ble diskutert i kjølvannet av kampen.

Svenskene syntes nemlig de ble totalt bortdømt da Morten Thorsby ble tildelt straffespark.

Var det riktig å gi straffespark?

Landslagssjef Janne Andersson var rasende og mente det var bedre å droppe VAR siden dette straffesparket ble stående.

Da landslagssjef Ståle Solbakken møtte NRK og norsk presse mandag, hadde han fått sett nøyere på situasjonen.

– Den kan dømmes, for det er kontakt. Det er vel mer måten Morten kanskje faller på etterpå. Men det er kontakt, og han kommer litt ut av balanse, så du kan ikke si kategorisk at det ikke er straffe fordi han er på ham, sa Solbakken til NRK.

Football, Nations League, Sweden - Norway

UENIG I KRITIKKEN: Morten Thorsby.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Og så kan du godt forstå svenskene, som sier at den er billig. Det forstår jeg veldig godt, og det hadde sikkert vi argumentert kraftig for selv, også. Men det går ikke an å kategorisk avvise at det er kontakt og dermed straffe, fortsatte landslagssjefen.

– Hvis dommeren ikke hadde blåst – tror du VAR hadde tatt den da?

– Nei, slo Solbakken fast.

Thorsby selv påpekte etter kampen at det var kontakt.

– Jeg mener han tar fra meg en stor scoringsmulighet, og jeg kommer ut av balanse og faller. Straffesituasjonen er ikke hundre prosent klar. Jeg føler det er en 50–50 situasjon hvor man kan dømme begge veier. Vi har VAR. Hadde det vært ren filming, hadde VAR grepet inn. Det var det ikke. Det var et touch. Jeg mener det var riktig å dømme straffe, sa Thorsby til NRK.

Siste nytt

 • Maanum og Arsenal til cupfinale

  Frida Maanum spilte hele kampen og gjorde forarbeid til vinnermålet da Arsenal slo Manchester City 1-0 etter ekstraomganger i ligacupens semifinale.

  Det betyr at laget møter Chelsea eller West Ham i finalen på Selhurst Park 5. mars, i kampen om sesongens første trofé.

  Det var en jevn og spennende kamp som ble avgjort av Stina Blackstenius' scoring i det 3. minutt av første ekstraomgang. Det var en helnordisk affære. Maanum vant ballen fra en motspiller og spilte fram Lina Hurtig, som sentret til Blackstenius.

  Begge svenskene kom inn som innbyttere i 2. omgang. Hurtig hadde den største sjansen i ordinær tid da hun skjøt i tverrliggeren fra kort hold.

  Julie Blakstad forble ubenyttet reserve for Manchester City. (NTB)

  maanum
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • PSG ute av cupen - tapte mot Marseille

  Ruslan Malinovskij senket PSG i den franske cupen onsdag kveld. Marseille tok seg videre med 2-1.

  Alexis Sanchez sendte Marseille i føringen før Sergio Ramos utlignet like før pause. Men 33 minutter før full tid avgjorde Malinovskij, og dermed blir det ingen cuptittel på PSG, som spilte med Lionel Messi og Neymar fra start.

  Coupe de France - Round of 16 - Olympique de Marseille v Paris St Germain
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
 • Manchester United kjempet seg tilbake - reddet uavgjort i hatoppgjøret

  Leeds startet kampen med et ordentlig smell: Etter bare 56 sekunder hadde Wilfried Gnonto sendt dem i føringen. Manchester United presset på og både kunne – og burde utlignet, men verken Alejandro Garnacho eller Marcel Sabitzer klarte å finne veien til nettmaskene.

  Leeds tok med seg 1-0-ledelsen til pause og startet 2. omgang akkurat som den første: Med et smell.

  De vant ballen høyt og satte fart mot Manchester United-målet, og et innlegg fra venstre endret retning, via Raphaël Varane, og i mål. Manchester United så ordentlig rystet ut. Men utover i omgangen våknet de, og Marcus Rashford reduserte med et vakkert hodestøt. Jadon Sancho utlignet deretter til 2-2 med sitt første Manchester United-mål siden september i fjor.

  Varane var svært nær å rette opp inntrykket litt senere, men en fantastisk redning fra Illan Meslier nektet ham scoring. Det var et oppgjør med høy temperatur, høyt tempo og susende taklinger, men det ble ingen flere scoringer.

  Dermed endte et heseblesende hatoppgjør mellom de to gamle erkerivalene 2-2, og om bare noen dager møtes de igjen. Søndag spiller de mot hverandre på Elland Road.

  Jadon Sancho scorer
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste