Svenske stjerner slakter bruken av videodømming i VM: – Bruker VAR i hjel

PARIS/OSLO (NRK): Svenske VM-profiler reagerer kraftig på det de mener er overdreven bruk av videodømming i det pågående verdensmesterskapet i fotball. Nå har FIFA innkalt til ekstraordinært møte om nettopp VAR.

Women's World Cup - Group F - Sweden v United States

MISFORNØYD: Kosovare Asllan (t.v.) mener dommerne overdriver bruken av VAR i VM.

Foto: Phil Noble / Reuters

– Det blir VAR-avgjørelser hele tiden og det er mentalt vanskelig å forholde seg til, men det er som det er, sa en oppgitt Caroline Seger til NRK etter 1–0 seieren over Canada som sikret VM-kvartfinale mandag kveld.

X02011

SKEPTISK: Caroline Seger (i midten) mener VAR påvirker VM-kampene i for stor grad.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Etter pause, på stillingen 1–0 til svenskene, måtte Seger vente flere minutter fra dommer Kate Jacewicz pekte på straffemerket, før dommeren trakk tilbake straffen etter å ha sett situasjonen flere ganger. Hun dømte offside for situasjonen i forkant i stedet.

– Det er en mental påkjenning. Man forsøker å forbedere seg til en scenario og står der i fire minutter, men så ender det ikke opp med noen straffe. Og da må man omstille igjen, forklarer Sveriges landslagskaptein, som påpeker at hun alltid har vært skeptisk til verktøyet.

Savner mer fingerspissfølelse

I flere av kampene i VM har det vært mer fokus på VAR enn noe annet. Før tirsdagens åttedelsfinaler har det vært 29 VAR-avgjørelser på 42 kamper, hvor 25 av tilfellene har ført til at dommeren har endret avgjørelser etter å ha sett situasjonen på VAR-skjermen og kommunisert med VAR-rommet.

Women's World Cup - Round of 16 - Sweden v Canada

VENTER: De svenske spillerne venter på VAR-avgjørelse i åttedelsfinalen mot Canada.

Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Både Seger og Sveriges måltyv, Kosovare Asllan, reagerer på hvor ofte videodømming brukes i VM, og på hvor lang tid det tar hver gang det brukes.

– De hadde VAR i herre-VM også, men i vårt mesterskap synes jeg dommerne har brukt VAR altfor mye. De bruker VAR i hjel. Jeg synes de må ha mer fingerspissfølelse, forteller Asllan.

Underveis i VM har også andre vært kritiske til at VAR stjeler for mye av oppmerksomheten fra selve kampene.

Tirsdag skrev svenske Aftonbladet at FIFA nå har kalt inn til et ekstraordinært møte om det omdiskuterte videodømmingsverktøyet. Møtet skal ifølge avisen holdes klokken 15 onsdag, der FIFA trolig kommer til å komme med en redegjørelse.

– Må være tålmodige

Martin Sjögren, landslagssjef for Norge, sier han er positiv til VAR, men mener det fremdeles er utviklingsmuligheter for bruken av det.

– Et av problemene er at det blir for lange pauser. Det tar for lang tid å komme til avgjørelsene. Vi har tilleggstid på sju, åtte og ni minutter, og det er klart at det blir for lange avbrudd i kampene.

NRKs fotballekspert Melissa Wiik forstår frustrasjonen rundt VAR i VM, men ber spillere og publikum om å ha tålmodighet.

– Vi er i en startfase hvor enkelte er skeptiske og irriterte. Men vi må være litt tålmodige og gi VAR en sjanse. Og så håper jeg dommerne kan ta enda raskere avgjørelser i kombinasjon med dem som sitter i VAR-rommet slik at kampene ikke blir så oppstykket.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal