Sjögren var favoritt til Sverige-jobben – tar over Norge

Norges Fotballforbund (NFF) overrasket «alle» med å ansette Linköping-trener Martin Sjögren (39) som kvinnelandslagstrener.

Sjögren

OFFENSIV: Martin Sjögren håper å gi landslaget et nytt løft.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sjögren har tidligere seilet opp som den klare favoritten til å ta over Sveriges kvinnelandslag, ifølge Aftonbladet.

Det var i stedet Peter Gerhardsson som tok Sverige-jobben, og mandag ble Sjögren presentert som ny kvinnelandslagstrener for Norge.

– Dette er en stor dag for meg. Norge har stolte tradisjoner på kvinnesiden og har noen av Europas beste spillere på laget i dag. Vi er midt inne i et generasjonsskifte, men dette laget har potensial til å prestere på høyt nivå allerede nå. Vi skal jobbe hardt og godt for å være best mulig forberedt til det som skal skje i Nederland i juli, sier Sjögren.

Mjelde: – Spennende

Valget var på mange måter overraskende siden Sjögren ikke er omtalt i mediene på forhånd.

NRK har tidligere skrevet at J19-landslagstrener Nils Lexerød, LSK Kvinner-trener Monica Knudsen og Arendal-trener Knut Tørum var med i «finaleheatet», men NFF landet altså ikke på noen av forhåndsfavorittene.

Også noen av spillerne har gitt klart uttrykk for at de ønsket enten Knudsen eller Tørum.

– Det har vært mange gode kandidater. Vi står igjen med den sterkeste og er veldig glad for det, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Knudsen

VRAKET: LSK-trener Monica Knudsen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sjögren kommer fra svenske Linköping, hvor han har vært trener siden 2012. Før det var han trener i Malmö, og Sjögren står totalt med tre seriegull og to cupcull i Sverige.

– Det er veldig spennende. Det er en meritert trener fra Sverige. Jeg er positivt overrasket, sier landslagskaptein Maren Mjelde til NRK.

Mjelde forteller at hun som kaptein har hatt en god dialog med NFF på vegne av spillergruppa.

– Vi hadde et godt møte og satte oss ned og pratet om hvilke egenskaper og verdier vi så etter. Forbundet har jobbet med kandidater, men vi har ikke visst så mye om hver enkelt. Jeg stolte på at de kom frem til en god løsning, og det gjorde de også, sier Mjelde.

– Det høres bra ut. Jeg gleder meg til å jobbe med ham. Det virker som en veldig, veldig bra ansettelse, sier landslagsspiller Caroline Graham Hansen.

Bestemte seg søndag

NFF har jobbet med å finne Roger Finjords erstatter siden 44-åringen ga seg som hovedtrener etter EM-kvaliken i septemper.

Finjord trakk seg etter å ha møtt misnøye i spillergruppa, og finnmarkingen ledet landslaget i kun et drøyt år etter å ha tatt over for Even Pellerud.

NFFs ansettelsesutvalg, som har vurrdert kandidatene, består av fotballpresident Terje Svendsen, konstituert generalsekretær Kai-Erik Årstad, toppfotballsjef Nils Johan Semb og Bjarne Berntsen.

– Den endelige avgjørelsen ble tatt i går (søndag). Nå kommer det først et EM som går av stabelen til sommeren. Han har et ungt lag han skal jobbe videre med, sier Svendsen.

Siste nytt

 • Messi-straffe gav Argentina håp

  Lionel Messi utlikna på straffe og gav Argentina 1-1 mot Paraguay i Copa America. Paraguay fekk også straffe mot slutten, men Argentina-keeper Franco Armani redda.

  Argentina har berre eitt poeng på to kampar, men kan gå vidare med siger over Qatar i siste gruppekamp søndag.

  Messi scorer på straffe
  Foto: Natacha Pisarenko / AP
 • Gode Graham Hansen-nyheter

  Caroline Graham Hansen er på plass på Norges trening i Nice onsdag kveld. Hun fikk en leddbåndskade mot Sør-Korea, men deltar på oppvarmingen og leker seg med ball. – Hevelsen har gått veldig ned, og det er deilig. Jeg føler at jeg klarer å gå bra i dag, sa hun i møtet med pressen tidligere onsdag.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Tommy Barstein / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal