Sjögren var favoritt til Sverige-jobben – tar over Norge

Norges Fotballforbund (NFF) overrasket «alle» med å ansette Linköping-trener Martin Sjögren (39) som kvinnelandslagstrener.

Sjögren

OFFENSIV: Martin Sjögren håper å gi landslaget et nytt løft.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sjögren har tidligere seilet opp som den klare favoritten til å ta over Sveriges kvinnelandslag, ifølge Aftonbladet.

Det var i stedet Peter Gerhardsson som tok Sverige-jobben, og mandag ble Sjögren presentert som ny kvinnelandslagstrener for Norge.

– Dette er en stor dag for meg. Norge har stolte tradisjoner på kvinnesiden og har noen av Europas beste spillere på laget i dag. Vi er midt inne i et generasjonsskifte, men dette laget har potensial til å prestere på høyt nivå allerede nå. Vi skal jobbe hardt og godt for å være best mulig forberedt til det som skal skje i Nederland i juli, sier Sjögren.

Mjelde: – Spennende

Valget var på mange måter overraskende siden Sjögren ikke er omtalt i mediene på forhånd.

NRK har tidligere skrevet at J19-landslagstrener Nils Lexerød, LSK Kvinner-trener Monica Knudsen og Arendal-trener Knut Tørum var med i «finaleheatet», men NFF landet altså ikke på noen av forhåndsfavorittene.

Også noen av spillerne har gitt klart uttrykk for at de ønsket enten Knudsen eller Tørum.

– Det har vært mange gode kandidater. Vi står igjen med den sterkeste og er veldig glad for det, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Knudsen

VRAKET: LSK-trener Monica Knudsen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sjögren kommer fra svenske Linköping, hvor han har vært trener siden 2012. Før det var han trener i Malmö, og Sjögren står totalt med tre seriegull og to cupcull i Sverige.

– Det er veldig spennende. Det er en meritert trener fra Sverige. Jeg er positivt overrasket, sier landslagskaptein Maren Mjelde til NRK.

Mjelde forteller at hun som kaptein har hatt en god dialog med NFF på vegne av spillergruppa.

– Vi hadde et godt møte og satte oss ned og pratet om hvilke egenskaper og verdier vi så etter. Forbundet har jobbet med kandidater, men vi har ikke visst så mye om hver enkelt. Jeg stolte på at de kom frem til en god løsning, og det gjorde de også, sier Mjelde.

– Det høres bra ut. Jeg gleder meg til å jobbe med ham. Det virker som en veldig, veldig bra ansettelse, sier landslagsspiller Caroline Graham Hansen.

Bestemte seg søndag

NFF har jobbet med å finne Roger Finjords erstatter siden 44-åringen ga seg som hovedtrener etter EM-kvaliken i septemper.

Finjord trakk seg etter å ha møtt misnøye i spillergruppa, og finnmarkingen ledet landslaget i kun et drøyt år etter å ha tatt over for Even Pellerud.

NFFs ansettelsesutvalg, som har vurrdert kandidatene, består av fotballpresident Terje Svendsen, konstituert generalsekretær Kai-Erik Årstad, toppfotballsjef Nils Johan Semb og Bjarne Berntsen.

– Den endelige avgjørelsen ble tatt i går (søndag). Nå kommer det først et EM som går av stabelen til sommeren. Han har et ungt lag han skal jobbe videre med, sier Svendsen.

Siste nytt

 • Dobbeltbogey ødela for Ventura

  Kristoffer Ventura var på vei mot en positiv runde i PGA-turneringen i La Quinta fredag, men en dobbeltbogey på 8. hull sendte ham nedover på listene igjen.

  Han er foreløpig på delt 130.-plass i turneringen. Rickie Fowler leder turneringen så langt.

  A Military Tribute At The Greenbrier - Round One
  Foto: Jared C. Tilton / AFP
 • Portugal utklasset Sverige i EM

  Portugal var suverene i fredagens kamp mot Sverige i håndball-EM og slo svenskene hele 35-25. Dermed står både Sverige og Island med null poeng etter at alle lagene i Norges gruppe har spilt en kamp. Norge og Slovenia topper gruppen med fire poeng, mens Portugal og Ungarn begge har to poeng.

  Sweden Handball European Championship
  Foto: Johan Nilsson / AP
 • Alle de norske videre til i morgen

  Robert Johansson ble beste nordmann tredjeplass på dagens kvalifisering til verdenscuprennet i tyske Titisee-Naustadt i morgen. Alle de øvringe nordmennene tok seg også videre til morgendags konkurranse. Japanske Ryoyo Kobayashi vant kvalifiseringen foran tyske Stephen Leyhe.

  Verdenscupåpning i langrenn, hopp og kombinert.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal