Sjögren var favoritt til Sverige-jobben – tar over Norge

Norges Fotballforbund (NFF) overrasket «alle» med å ansette Linköping-trener Martin Sjögren (39) som kvinnelandslagstrener.

Sjögren

OFFENSIV: Martin Sjögren håper å gi landslaget et nytt løft.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sjögren har tidligere seilet opp som den klare favoritten til å ta over Sveriges kvinnelandslag, ifølge Aftonbladet.

Det var i stedet Peter Gerhardsson som tok Sverige-jobben, og mandag ble Sjögren presentert som ny kvinnelandslagstrener for Norge.

– Dette er en stor dag for meg. Norge har stolte tradisjoner på kvinnesiden og har noen av Europas beste spillere på laget i dag. Vi er midt inne i et generasjonsskifte, men dette laget har potensial til å prestere på høyt nivå allerede nå. Vi skal jobbe hardt og godt for å være best mulig forberedt til det som skal skje i Nederland i juli, sier Sjögren.

Mjelde: – Spennende

Valget var på mange måter overraskende siden Sjögren ikke er omtalt i mediene på forhånd.

NRK har tidligere skrevet at J19-landslagstrener Nils Lexerød, LSK Kvinner-trener Monica Knudsen og Arendal-trener Knut Tørum var med i «finaleheatet», men NFF landet altså ikke på noen av forhåndsfavorittene.

Også noen av spillerne har gitt klart uttrykk for at de ønsket enten Knudsen eller Tørum.

– Det har vært mange gode kandidater. Vi står igjen med den sterkeste og er veldig glad for det, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Knudsen

VRAKET: LSK-trener Monica Knudsen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sjögren kommer fra svenske Linköping, hvor han har vært trener siden 2012. Før det var han trener i Malmö, og Sjögren står totalt med tre seriegull og to cupcull i Sverige.

– Det er veldig spennende. Det er en meritert trener fra Sverige. Jeg er positivt overrasket, sier landslagskaptein Maren Mjelde til NRK.

Mjelde forteller at hun som kaptein har hatt en god dialog med NFF på vegne av spillergruppa.

– Vi hadde et godt møte og satte oss ned og pratet om hvilke egenskaper og verdier vi så etter. Forbundet har jobbet med kandidater, men vi har ikke visst så mye om hver enkelt. Jeg stolte på at de kom frem til en god løsning, og det gjorde de også, sier Mjelde.

– Det høres bra ut. Jeg gleder meg til å jobbe med ham. Det virker som en veldig, veldig bra ansettelse, sier landslagsspiller Caroline Graham Hansen.

Bestemte seg søndag

NFF har jobbet med å finne Roger Finjords erstatter siden 44-åringen ga seg som hovedtrener etter EM-kvaliken i septemper.

Finjord trakk seg etter å ha møtt misnøye i spillergruppa, og finnmarkingen ledet landslaget i kun et drøyt år etter å ha tatt over for Even Pellerud.

NFFs ansettelsesutvalg, som har vurrdert kandidatene, består av fotballpresident Terje Svendsen, konstituert generalsekretær Kai-Erik Årstad, toppfotballsjef Nils Johan Semb og Bjarne Berntsen.

– Den endelige avgjørelsen ble tatt i går (søndag). Nå kommer det først et EM som går av stabelen til sommeren. Han har et ungt lag han skal jobbe videre med, sier Svendsen.

Siste nytt

 • Kristoff på tredjeplass i Slovakia

  Alexander Kristoff ble nummer tre på den fjerde etappen av Slovakia rundt fredag. Arnaud Démare fra Frankrike stakk av med seieren, melder NTB. Dette er andre gang denne uken at Kristoff kommer på pallen. Onsdag spurtet han inn til seier på den første etappen av rittet. Yves Lampaert fra Belgia beholder sammenlagtledelsen etter en femteplass fredag, og rittet avsluttes på lørdag.

  Alexander Kristoff ble nummer tre
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Ruud slått i kvartfinalen

  Casper Ruud vann første sett, men måtte strekke våpen for kroatiske Borna Coric i kvartfinalen i ATP-turneringa i St. Petersburg. Ruud tapte 6-3, 5-7, 3-6 for Coric, som er nummer 15 på verdsrankinga.

  Davis cup
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • EM-gull og verdsrekord

  Norge sette verdsrekord og sikra seg dermed EM-gull i langkonkurransen i skyting på 50 meter helmatch i Bologna. Simon Kolstad Claussen var best av alle med 1182 poeng, Henrik Larsen skaut 1180 poeng og tok 2.-plassen, medan junioren Jon Hermann Hegg leverte 1178 poeng. Dette gav Norge 3540 poeng i OL-øvinga. Det gamle verdsrekorden på 3535 poeng tilhøyrer Russland og vart sett under VM i fjor.

  EM-gull

Sendeplan

Kl. Program Kanal