NRK Meny
Normal

Svenske langrennsløpere vil ha 100 meter sprint i OL

STOCKHOLM/OSLO (NRK): 100 meter rett frem på langrennsski i mesterskap? Det synes i hvert fall flere svenske utøvere er en god idé.

Emil Jönsson

POSITIV TIL ENDRING: Emil Jönsson ønsker kortere langrennsdistanser, som 100 meter sprint, velkommen på mesterskapsprogrammet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– 100 meter er ekstremsprint, og jeg tror det hadde vært litt kult. Jeg tror flere nasjoner ville hevdet seg og det er mer publikumsvennlig. Så man skal ikke le det bort, sier den svenske sprintspesialisten Emil Jönsson til NRK.

Langrennsprogrammet skal, som NRK har omtalt, revideres av Det internasjonale skiforbundet (FIS) i mai. Da kan faktisk 100 meter sprint bli en realitet.

– Det hadde vært litt kult. Broren min konkurrerer i det, så jeg ville vært positiv. Det er spennende å se på, og jeg har forsøkt selv. Jeg var faktisk ganske bra, selv om jeg nok ikke var best, sier fjorårets stjerneskudd, Anna Dyvik.

– Høres gøy ut

Flere norske, og svenske, utøvere har vært kritiske, og vil beholde øvelsene slik de er i dag. Spesielt at sprinten skal tilføres skicross-elementer som hopp, har mange reagert på.

Bjørgen

RASK: Svenske Anna Dyvik fikk sitt store gjennombrudd i fjor. Her fra sprinten i Drammen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det høres jo veldig gøy ut. Jeg liker sånn. Det er nok de som er litt eldre som ikke liker det, sier 22 år gamle Dyvik og gliser.

De to svenske løperne er i hvert fall enige om at langrennssporten må gjøre alt for å bestå, om så endring og utvikling må til.

– Jeg synes det kunne vært et større spenn på distansene i langrenn. Vår sport er ganske liten, og jeg ser gjerne at den blir større. En 100 meter sprintløype krever jo mindre snø også, så den er fremtidsrettet, sier Dyvik med et smil.

– Sprinten har sett lik ut i veldig lik ut i mange år. Man trenger ikke gjøre noe helt gærent med den, men kortere stafetter og kortere sprinter, kanskje, men hopp vil jeg ikke ha, forteller Jönsson, som også gjerne ser at stafettetappene blir 7,5 kilometer lange i mesterskap.

– Jo raskere, jo bedre, for meg, forklarer han.

Ludvig Søgnen Jensen og Petter Northug (t.h.)

SHOW: Petter Northug (t.h.) ble slått av supersprinter Ludvig Søgnen Jensen da 100 meter sprint var showøvelse på Bislett i 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Skeptisk ekspert

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, er ikke like positivt innstilt til å få 100 meter sprint på programmet i OL og VM – eller i verdenscup.

– Det er ikke et enkelt ja eller nei spørsmål. Det kan nok være gøy å se på og man hadde fått frem noen man ellers ikke ser, men jeg ser heller på som et supplement til sporten. Noe av egenarten til langrenn, er at det er en utholdenhetsidrett, så jeg tror ikke vi får se dette på mesterskapsprogrammet med det første, sier Aukland.

– Endringer i sporten er jo en klassisk debatt, og det er tradisjon for at Norge er konservative, men vi må akseptere at sporten må utvikle seg for å overleve også, så det kan komme en gang, legger han til.

Siste nytt

 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Molde slo tilbake

  Molde vann 3–0 heime mot Stabæk i kveld. Dermed slo dei tilbake på første forsøk etter 1-0-tapet mot Kristiansund. Fredrik Aursnes og Eirik Hestad scora begge før kvarteret var spelt, medan innbytar Mattias Moström slo til med eit lekkert mål i det 90. minutt.

  Fredrik Aursnes og Eirik Hestad
  Foto: Arne Flatin / NRK
 • Vil sende dommaren til Haag

  Serbia-trenar Mladen Krstajic er svært skuffa over at Aleksandar Mitrovic ikkje fekk straffe i 2-1-tapet mot Sveits. – Dommaren (tyske Felix Brych) burde ha blitt sendt til Haag, rasar Krstajic – og siktar til byen der den internasjonale straffedomstolen ligg.

  FBL-WC-2018-SRB-PRESSER
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal