Normal

Svenske langrennsløpere vil ha 100 meter sprint i OL

STOCKHOLM/OSLO (NRK): 100 meter rett frem på langrennsski i mesterskap? Det synes i hvert fall flere svenske utøvere er en god idé.

Emil Jönsson

POSITIV TIL ENDRING: Emil Jönsson ønsker kortere langrennsdistanser, som 100 meter sprint, velkommen på mesterskapsprogrammet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– 100 meter er ekstremsprint, og jeg tror det hadde vært litt kult. Jeg tror flere nasjoner ville hevdet seg og det er mer publikumsvennlig. Så man skal ikke le det bort, sier den svenske sprintspesialisten Emil Jönsson til NRK.

Langrennsprogrammet skal, som NRK har omtalt, revideres av Det internasjonale skiforbundet (FIS) i mai. Da kan faktisk 100 meter sprint bli en realitet.

– Det hadde vært litt kult. Broren min konkurrerer i det, så jeg ville vært positiv. Det er spennende å se på, og jeg har forsøkt selv. Jeg var faktisk ganske bra, selv om jeg nok ikke var best, sier fjorårets stjerneskudd, Anna Dyvik.

– Høres gøy ut

Flere norske, og svenske, utøvere har vært kritiske, og vil beholde øvelsene slik de er i dag. Spesielt at sprinten skal tilføres skicross-elementer som hopp, har mange reagert på.

Bjørgen

RASK: Svenske Anna Dyvik fikk sitt store gjennombrudd i fjor. Her fra sprinten i Drammen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det høres jo veldig gøy ut. Jeg liker sånn. Det er nok de som er litt eldre som ikke liker det, sier 22 år gamle Dyvik og gliser.

De to svenske løperne er i hvert fall enige om at langrennssporten må gjøre alt for å bestå, om så endring og utvikling må til.

– Jeg synes det kunne vært et større spenn på distansene i langrenn. Vår sport er ganske liten, og jeg ser gjerne at den blir større. En 100 meter sprintløype krever jo mindre snø også, så den er fremtidsrettet, sier Dyvik med et smil.

– Sprinten har sett lik ut i veldig lik ut i mange år. Man trenger ikke gjøre noe helt gærent med den, men kortere stafetter og kortere sprinter, kanskje, men hopp vil jeg ikke ha, forteller Jönsson, som også gjerne ser at stafettetappene blir 7,5 kilometer lange i mesterskap.

– Jo raskere, jo bedre, for meg, forklarer han.

Ludvig Søgnen Jensen og Petter Northug (t.h.)

SHOW: Petter Northug (t.h.) ble slått av supersprinter Ludvig Søgnen Jensen da 100 meter sprint var showøvelse på Bislett i 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Skeptisk ekspert

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, er ikke like positivt innstilt til å få 100 meter sprint på programmet i OL og VM – eller i verdenscup.

– Det er ikke et enkelt ja eller nei spørsmål. Det kan nok være gøy å se på og man hadde fått frem noen man ellers ikke ser, men jeg ser heller på som et supplement til sporten. Noe av egenarten til langrenn, er at det er en utholdenhetsidrett, så jeg tror ikke vi får se dette på mesterskapsprogrammet med det første, sier Aukland.

– Endringer i sporten er jo en klassisk debatt, og det er tradisjon for at Norge er konservative, men vi må akseptere at sporten må utvikle seg for å overleve også, så det kan komme en gang, legger han til.

Siste nytt

 • Poengdeling for Chelsea

  Chelsea greide ikke å ta tilbake tabelltoppen fra Liverpool da laget møtte West Ham søndag. Kampen endte 0-0 og dermed er Chelsea på tredjeplass i Premier League - to poeng bak Liverpool. Manchester City innehar andreplassen.

  Premier League - West Ham United v Chelsea
  Foto: Matthew Childs / Reuters
 • Magnus Moan kraftig forslått

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med vantet etter at hoppskiene lugget på sletta under det siste Sommer Grand Prix-rennet i kombinert i Slovenia søndag. Etterpå var han ikke i stand til å gå det 10 kilometer lange rulleskirennet. Espen Bjørnstad var best av de norske kombinertløperne med en 2.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen nominert til pris

  Jakob Ingebrigtsen er nominert til årets mannlige utøver av det europeiske friidrettsforbundet etter sin enorme prestasjon under friidretts-EM i sommer. Han tok gull på 1500 meter og 5000 meter i London. Også Karsten Warholm er nominert til prisen.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
World Equestrian Games: Sprangridning finaler og oppdateringer fra engelsk fotball
VM hestesport: Voltige
VM hestesport: Voltige, sammendrag fra natten
Team Ingebrigtsen
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
VM hestesport: Sprangridning, finale
VM hestesport: Sprangridning, individuell finale
E-sport: Counter-Strike GO, finale