Svenske langrennsløpere vil ha 100 meter sprint i OL

STOCKHOLM/OSLO (NRK): 100 meter rett frem på langrennsski i mesterskap? Det synes i hvert fall flere svenske utøvere er en god idé.

Emil Jönsson

POSITIV TIL ENDRING: Emil Jönsson ønsker kortere langrennsdistanser, som 100 meter sprint, velkommen på mesterskapsprogrammet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– 100 meter er ekstremsprint, og jeg tror det hadde vært litt kult. Jeg tror flere nasjoner ville hevdet seg og det er mer publikumsvennlig. Så man skal ikke le det bort, sier den svenske sprintspesialisten Emil Jönsson til NRK.

Langrennsprogrammet skal, som NRK har omtalt, revideres av Det internasjonale skiforbundet (FIS) i mai. Da kan faktisk 100 meter sprint bli en realitet.

– Det hadde vært litt kult. Broren min konkurrerer i det, så jeg ville vært positiv. Det er spennende å se på, og jeg har forsøkt selv. Jeg var faktisk ganske bra, selv om jeg nok ikke var best, sier fjorårets stjerneskudd, Anna Dyvik.

– Høres gøy ut

Flere norske, og svenske, utøvere har vært kritiske, og vil beholde øvelsene slik de er i dag. Spesielt at sprinten skal tilføres skicross-elementer som hopp, har mange reagert på.

Bjørgen

RASK: Svenske Anna Dyvik fikk sitt store gjennombrudd i fjor. Her fra sprinten i Drammen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det høres jo veldig gøy ut. Jeg liker sånn. Det er nok de som er litt eldre som ikke liker det, sier 22 år gamle Dyvik og gliser.

De to svenske løperne er i hvert fall enige om at langrennssporten må gjøre alt for å bestå, om så endring og utvikling må til.

– Jeg synes det kunne vært et større spenn på distansene i langrenn. Vår sport er ganske liten, og jeg ser gjerne at den blir større. En 100 meter sprintløype krever jo mindre snø også, så den er fremtidsrettet, sier Dyvik med et smil.

– Sprinten har sett lik ut i veldig lik ut i mange år. Man trenger ikke gjøre noe helt gærent med den, men kortere stafetter og kortere sprinter, kanskje, men hopp vil jeg ikke ha, forteller Jönsson, som også gjerne ser at stafettetappene blir 7,5 kilometer lange i mesterskap.

– Jo raskere, jo bedre, for meg, forklarer han.

Ludvig Søgnen Jensen og Petter Northug (t.h.)

SHOW: Petter Northug (t.h.) ble slått av supersprinter Ludvig Søgnen Jensen da 100 meter sprint var showøvelse på Bislett i 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Skeptisk ekspert

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, er ikke like positivt innstilt til å få 100 meter sprint på programmet i OL og VM – eller i verdenscup.

– Det er ikke et enkelt ja eller nei spørsmål. Det kan nok være gøy å se på og man hadde fått frem noen man ellers ikke ser, men jeg ser heller på som et supplement til sporten. Noe av egenarten til langrenn, er at det er en utholdenhetsidrett, så jeg tror ikke vi får se dette på mesterskapsprogrammet med det første, sier Aukland.

– Endringer i sporten er jo en klassisk debatt, og det er tradisjon for at Norge er konservative, men vi må akseptere at sporten må utvikle seg for å overleve også, så det kan komme en gang, legger han til.

Siste nytt

 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP
 • Røthe mister verdenscuprenn

  Sjur Røthe har dessverre blitt forkjølet og reiser ikke til helgens verdenscupkonkurranser i Davos, opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding.

  Mathias Rundgreen fra Team Veidekke Midt-Norge kommer inn i det norske laget til søndagens 15 km.

  World Cup i Langrenn på Beitostølen 2018
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Brakseier for ishockeylandslaget

  Petter Thoresens utvalgte slo til med sterke 6-1 over Hviterussland i åpningskampen av firenasjonersturneringen i Lørenskog ishall. Norge møter Ungarn fredag, som tapte 3-0 for Frankrike i dag.

  MECA hockey games Norge-Hviterussland 6-1.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal