NRK Meny
Normal

Svenske langrennsløpere vil ha 100 meter sprint i OL

STOCKHOLM/OSLO (NRK): 100 meter rett frem på langrennsski i mesterskap? Det synes i hvert fall flere svenske utøvere er en god idé.

Emil Jönsson

POSITIV TIL ENDRING: Emil Jönsson ønsker kortere langrennsdistanser, som 100 meter sprint, velkommen på mesterskapsprogrammet.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– 100 meter er ekstremsprint, og jeg tror det hadde vært litt kult. Jeg tror flere nasjoner ville hevdet seg og det er mer publikumsvennlig. Så man skal ikke le det bort, sier den svenske sprintspesialisten Emil Jönsson til NRK.

Langrennsprogrammet skal, som NRK har omtalt, revideres av Det internasjonale skiforbundet (FIS) i mai. Da kan faktisk 100 meter sprint bli en realitet.

– Det hadde vært litt kult. Broren min konkurrerer i det, så jeg ville vært positiv. Det er spennende å se på, og jeg har forsøkt selv. Jeg var faktisk ganske bra, selv om jeg nok ikke var best, sier fjorårets stjerneskudd, Anna Dyvik.

– Høres gøy ut

Flere norske, og svenske, utøvere har vært kritiske, og vil beholde øvelsene slik de er i dag. Spesielt at sprinten skal tilføres skicross-elementer som hopp, har mange reagert på.

Bjørgen

RASK: Svenske Anna Dyvik fikk sitt store gjennombrudd i fjor. Her fra sprinten i Drammen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det høres jo veldig gøy ut. Jeg liker sånn. Det er nok de som er litt eldre som ikke liker det, sier 22 år gamle Dyvik og gliser.

De to svenske løperne er i hvert fall enige om at langrennssporten må gjøre alt for å bestå, om så endring og utvikling må til.

– Jeg synes det kunne vært et større spenn på distansene i langrenn. Vår sport er ganske liten, og jeg ser gjerne at den blir større. En 100 meter sprintløype krever jo mindre snø også, så den er fremtidsrettet, sier Dyvik med et smil.

– Sprinten har sett lik ut i veldig lik ut i mange år. Man trenger ikke gjøre noe helt gærent med den, men kortere stafetter og kortere sprinter, kanskje, men hopp vil jeg ikke ha, forteller Jönsson, som også gjerne ser at stafettetappene blir 7,5 kilometer lange i mesterskap.

– Jo raskere, jo bedre, for meg, forklarer han.

Ludvig Søgnen Jensen og Petter Northug (t.h.)

SHOW: Petter Northug (t.h.) ble slått av supersprinter Ludvig Søgnen Jensen da 100 meter sprint var showøvelse på Bislett i 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Skeptisk ekspert

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, er ikke like positivt innstilt til å få 100 meter sprint på programmet i OL og VM – eller i verdenscup.

– Det er ikke et enkelt ja eller nei spørsmål. Det kan nok være gøy å se på og man hadde fått frem noen man ellers ikke ser, men jeg ser heller på som et supplement til sporten. Noe av egenarten til langrenn, er at det er en utholdenhetsidrett, så jeg tror ikke vi får se dette på mesterskapsprogrammet med det første, sier Aukland.

– Endringer i sporten er jo en klassisk debatt, og det er tradisjon for at Norge er konservative, men vi må akseptere at sporten må utvikle seg for å overleve også, så det kan komme en gang, legger han til.

Siste nytt

 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Zucca-mål var ikke nok for Rangers

  Mats Zuccarellos mål mot St. Louis Blues var ikke nok for New York Rangers som tapte 4–3 borte natt til søndag. Zuccarello utlignet midtveis i kampen, før Rangers tok ledelsen 3-2. Men Blues utlignet, før de på overtid vant kampen 4–3.

  Mats Zuccarello
  Foto: Abbie Parr / AFP
 • Norge på åttendeplass

  Norge endte på en åttendeplass i langrenn blandet stafett i Paralympics. Ukraina stakk av med gullet.

  Laget, bestående av Trygve Steinar Larsen, Johannes Birkelund, Birgit Skarstein og Vilde Nilsen, var over to minutter bak.

  Mixed stafett
  Foto: Thomas Lovelock / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Sportssøndag: V-cup alpint og langrenn
V-cupfinale alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale langrenn: 10 km jaktstart fri teknikk, kvinner
Sportssøndag: V-cup skiskyting og alpint
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner