NRK Meny
Normal

Svenske journalister truet etter Johaug-kritikk

Svenske journalister mottar trusler fra sinte nordmenn etter deres dekning av Johaug-saken. De har gitt uttrykk for at langrennsstjernen har fått en rettferdig straff. Det har ført til svært mange rasende kommentarer.

Sportsjournalist Tomas Pettersson står foran buss

TRUET: Expressens journalist Tomas Pettersson har mottatt trusler fra sinte nordmenn på grunn av sin dekning av dopingsaken mot Therese Johaug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– 90 prosent av henvendelsene fra nordmenn har vært negative, og ja, det har kommet en del trusler, sier journalist Tomas Petterson fra den svenske avisen Expressen.

Kollegaen Ludvig Holmberg i samme avis sier blant annet at han har fått høre at han aldri burde sette sin fot i Norge, for da vil han bli angrepet.

Vil ikke politianmelde

Journalistene har mottatt flere trusler fra sinte nordmenn etter deres dekning av Therese Johaug-saken, skriver Nettavisen.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) utestengte tidligere denne måneden Johaug i 18 måneder, og begge journalistene har gitt uttrykk for at de mener den norske langrennsstjernen fikk en rettferdig straff. Begge har også vært kritisk til hvordan dommen mot den norske langrennsstjernen har blitt tatt imot i Norge.

Holmberg sier han ikke kommer til å politianmelde truslene.

Også Holmbergs kollega Pettersson forteller om kraftige reaksjoner fra Norge.

– Folk går altfor langt

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst mener det ikke er bra at folk sender trusler.

– Da går folk altfor langt, sier Ernst.

Tirsdag ble det kjent at Johaug ikke anker CAS-dommen på 18 måneder som innebærer at hun utestenges fram til april 2017.

Saken har blitt behandlet i flere instanser. Fredag 10. februar i år, avsa Norges Idrettsforbunds domsutvalg dom i saken Antidoping Norge har anlagt mot Therese Johaug.

Johaug ble her utestengt i 13 måneder. Dommen ble dermed redusert med én måned fra påtalenemndas innstilling om 14 måneders utestengelse.

Sjokkbølger

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i september i fjor, men 28-åringen har hele tiden hevdet at hun fikk i seg stoffet gjennom leppekremen Trofodermin under et høydeopphold i Italia. Den positive dopingprøven sendte sjokkbølger gjennom idrettsverdenen.

Det ble funnet kun 13 nanogram per milliliter i dopingprøven til Johaug, noe som bidro til at Antidoping Norge trodde på skistjernes forklaring.

Men Antidoping Norge har uttrykt at Johaug ikke gjorde det hun kunne for å unngå å få et forbudt stoff i kroppen, og at hun derfor måtte utestenges i 14 måneder.

Idrettens Voldgiftsretts (CAS) dom på 18 måneder kunne i prinsippet blitt anket til sveitsisk Høyesterett, men det skjer altså ikke. Therese Johaug har bestemt seg for ikke å anke denne dommen.

Johaug

Langrennsstjernen Therese Johaug har vært gjennom noen tøffe måneder etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i fjor. Svenske journalister som mener hun har fått en rettferdig straff mottar trusler fra nordmenn.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Ingen norsk finale i svømme-EM

  Verken Markus Lie eller Emilie Nyenget Løvberg klarte å ta seg videre til finale på dagens øvelser i svømme-EM.

  Lie var på andreplass etter andre veksling, men endte til slutt på en femteplass i sin semifinale. Løvberg satte personlig rekord på 57. 96, men endte på syvendeplass i sin semifinale.

  Emilie Løvberg
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • God norsk førsteomgang

  De norske hopperne har startet meget godt i dagens konkurranse i stor bakke i Engelberg.

  Anders Fannemel leder konkurransen med et hopp på 133 meter, og Robert Johansson deler andreplassen med japanske Kobayashi etter et hopp på 128 meter.

  Finland Ski Jump
  Foto: Martti Kainulainen / AP
 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal