Hopp til innhold

Svenske Almgren falt fra drømmeløp: – Det kan ikke være sant!

Svenske Andreas Almgren (27) var på vei mot et drømmeløp i Firenze. I stedet ble det fall, en oppskrapet kropp og en hel del skuffelse.

Andreas Almgren

HER GÅR DET GALT: Andreas Almgren (rød ring rundt) går i bakken kort tid før oppløpet under fredagens 5000 meter i Firenze.

Foto: Skjermdump / NRK

– Det kan ikke være sant! Det er ikke mulig. I alle dager for en nedtur, utbrøt NRK-kommentator Jann Post idet Andreas Almgren gikk i bakken på 5000 meterens siste runde.

– Jeg synes synd på svensken nå altså, la Post til.

NRKs friidrettsekspert Christina Vukicevic var helt enig, og sa at alle som så det løpet synes synd på Almgren.

– Det suger

Den svenske 27-åringen lå an til å fullføre sitt første konkurranseløp på under 13 minutter, men kort tid før oppløpet på den siste runden gikk omtrent alt som kunne gå galt ordentlig galt for Almgren.

Han og canadiske Mohammed Ahmed havnet for tett på hverandre, Almgren snublet og falt bort fra et kjempeløp.

– Det kjentes ut som jeg var på vei mot noe ordentlig bra. Jeg følte meg veldig fresh der. Det suger, sier en skuffet Almgren til NRK.

Situasjonen kan du se her:

Ahmed var raskt borte hos svensken etter løpet og ba om unnskyldning, og selv om Almgren overfor NRK var klar på at ting som dette kan skje, var skuffelsen åpenbar. Svensken rev av seg startnummeret og kastet det i bakken rett foran NRKs reporter.

– Det gikk litt sakte, og plutselig vil alle opp og frem på siste runden. Da blir det tett, og får man da et feilsteg så er det ikke så mye som skal til for at og det skal ikke så mye til før man går i bakken, forklarer Almgren på spørsmål om hva som skjedde.

Historisk antall

Almgren var en del av en tetgruppe som alle stormet mot å passere målstreken på under 13 minutter. Og det ble et historisk godt løp for nesten samtlige løpere, for hele 13 mann var under 13 minutter på fredagens 5000 meter.

Aldri før har det vært flere i ett og samme løp. Den forrige rekorden var på elleve løpere under 13 minutter fra samme løp. Det var under et Diamond League-stevne i Paris for elleve år siden.

Men Almgren var altså ikke en av dem.

Andreas Almgren

SKUFFET: Andreas Almgren (t.v.) var skuffet, men fattet, etter at han falt fra et drømmeløp i Firenze.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg hadde veldig mye krefter igjen, så det var kjedelig å gå bortover og se de andre passere målstreken under 13 minutter. Det var tungt, sier Almgren.

Mohammed Ahmed, som var involvert i fallet, sier til NRK at han egentlig ikke fikk med seg hva som skjedde og at Almgren plutselig lå ved siden av ham.

– Jeg så ham ikke. Han var rett foran meg og jeg vet ikke om han traff kanten. Jeg vet at han kom litt borti meg, men jeg så ikke hva som skjedde. Alle prøvde å holde seg ytterst, alle prøvde å presse på og plutselig var han nede på bakken rett ved siden av meg. Det forstyrret meg litt, men jeg holdt meg heldigvis på beina, sier Ahmed til NRK.

Spanske Mohamed Katir vant for øvrig 5000 meteren med tiden 12.52.09.

Verdensrekord

Kort tid etter dramatikken i løpet til Marcus Almgren startet kvinnenes 1500 meter, og det løpet blir husket for helt andre grunner.

Kenyanske Faith Kipyegon løp nemlig inn til verdensrekord.

Kipyegon var lenge foran «haren» til verdensrekorden, og klarte å holde helt inn til en historisk bragd.

Kipyegon endte neste åtte sekunder foran britiske Laura Muir, som tok 2.-plassen i Firenze. Kenyanerens tidligere bestetid var på 3.50, 37. Den satte hun i Monaco i fjor sommer.

Tiden ble utrolige 3.49.11, og med det slo hun Genzebe Dibaba sin gamle rekord på 3:50.07. Hun er nå første kvinne til å løpe 1500 meter på under 3 minutt og 50 sekund.

– Et fantastisk løp. Det var perfeksjon, sier NRK-kommentator Jann Post.

Siste nytt

  • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

    Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

    Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

    Det var TV 2 som omtalte seieren først.

    Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

    I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

    Switzerland Tennis International Ladies
    Foto: Jean-Christophe Bott / AP
  • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

    Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

    EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

    – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

    NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

    – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

    Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

    På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

    – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

    – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

    Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

    (NTB)

    Gummigranulat
    Foto: Trond Teigen / NTB
  • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

    Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

    Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

    Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

    13 avsto fra å avgi stemme.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste