Hopp til innhold

Svensk vraking forbauser NRK-eksperten: – Det trodde jeg ikke noe på!

Dobbel verdensmester Jonna Sundling blir ikke en del av Sveriges stafettlag i VM. NRK-ekspertene mener det kan styrke Norges gullsjanser.

Ribom Sundling

VRAKES ETTER SUKSESS: Jonna Sundling (til høyre) får ikke gå stafetten for Sverige.

Foto: Matthias Schrader / AP

Verdensmesteren fra sprinten og lagsprinten var av mange ventet å gå 4.-etappen, men er etter et en skuffende 10-kilometer ikke å se på laget til svenskene.

Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson og Maja Dahlqvist går for Sverige.

NRK-ekspert Fredrik Aukland sperret umiddelbart opp øynene da han så pressemeldingen:

– Det trodde jeg ikke noe på!

– Hun har levert i dett mesterskapet. Det ville vært helt naturlig at hun gikk sisteetappen, eller i det minste én etappe.

– Burde hun gått foran Emma Ribom og Maja Dahlqvist?

– Ja, det tenker jeg absolutt at hun burde, men det kan være det er noe vi ikke vet. Basert på resultater så er det overraskende at hun ikke går, sier Aukland, og tror dette kan åpne for Norge.

Les også Fyrer seg opp med rivaler fra Sverige: – Svenskene er rundingsbøyene

For ordens skyld så har samtlige av de svenske kvinnene medaljer fra mesterskapet. Emma Ribom har sølv fra sprinten og gull fra lagsprinten. Ebba Andersson gull fra 15 kilometer med skibytte og bronse fra 10 kilometer fristil. Frida Karlsson tok sølv på begge de sistnevnte distansene, mens Maja Dahlqvist tok bronse på sprinten.

Åpner døren for norsk gull

– Hvis det er slik at Anne Kjersti Kalvå og Dahlqvist går likt ut og det blir litt snøvær, slik det er meldt, kan det være mulig å gå ifra før en spurt. Den stafetten lever mer enn jeg trodde.

Svenskenes landslagssjef, Anders Byström, bekrefter at Sundling er i god form og ønsket å gå en etappe overfor pressen.

– I går var det Maja som viste sine ferdigheter. Jonna ville gå stafetten. Det ville alle. Vi har et fantastisk bra lag, sier Byström, ifølge Expressen.

Les også Alt var kullmørkt og Slind ville legge opp – skiskyting reddet karrieren

Astrid Øyre Slind

For det norske laget går Tiril Udnes Weng, Astrid Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg og Anne Kjersti Kalvå. Før uttaket var det ventet at Kalvå skulle gå en klassisk etappe og overlate avslutningen til spurtsterke Udnes Weng.

– Anne Kjersti beviste i lagsprinten at hun har fartsegenskaper og har vært i flere semifinaler og i finalen i Tour de Ski, i skøytesprint. En ting er å spurte etter én kilometer, men en annen er etter fem, sier NRK-ekspert Therese Johaug, og konkluderer:

Therese Johaug (4)

TROR PÅ NORSK GREP: Therese Johaug.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– Jeg tror det er et lurt grep å ta.

– Er det et grep som kan ta svenskene litt på sengen, og prøve å hekte av det som er en svensk sprinter på sisteetappen?

– Ja, det kan det absolutt være. Jeg har veldig troen på de norske jentene i Norge. Stafett er stafett, og det beviste vi i Oberstdorf. Svenskene var favoritter, men vi stakk av med seieren til slutt, sier Johaug, som ikke tror det er nødvendig å legge «skumpaen» på kjøl helt ennå for de svenske kvinnene.

Siste nytt

 • Rivaloppgjør i Belgia uten bortefans til 2025

  Ingen bortesupportere får komme inn på stadion under oppgjørene mellom Standard Liege og Anderlecht i belgisk fotball i flere år fram i tid.

  Klubbene opplyser om beslutningen i sine mediekanaler mandag.

  Siden 2017 har fire kamper mellom lagene blitt stoppet grunnet supportertrøbbel. Sist torsdag skjedde det i åttedelsfinalen i cupen. I etterkant har klubbene måttet ta grep for å hindre at slikt skjer igjen.

  «Til tross for sikkerhetstiltak, endte «Clasico» med vold og store materialistiske ødeleggelser», heter det i uttalelsen mandag.

  Dermed har de bestemt at ingen bortefans får komme inn på stadion i kampene mellom lagene i hvert fall fram til slutten av 2024/25-sesongen. (NTB)

  Standard Liege - Anderlecht
  Foto: BRUNO FAHY / AFP
 • Mer trøbbel for Manchester United - stjerner syke

  Verken Marcus Rashford eller Anthony Martial var å se på mandagens Manchester United-trening. Det er dårlig nytt før tirsdagens skjebnekamp mot Bayern München i Mesterligaen.

  Ifølge flere journalister som er tett på de røde djevlene, deriblant Andy Mitten, glimret både Rashford og Martial med sitt fravær på mandagens økt. Årsaken skal være sykdom.

  Martial spilte fra start da Manchester United ble ydmyket hjemme mot Bournemouth lørdag ettermiddag. Rashford kom inn fra benken inn 0-3-tapet.

  Tirsdag skal Uniteds Mesterliga-skjebne besegles. De må slå Bayern München i den siste gruppespillskampen, og samtidig håpe på poengdeling i oppgjøret mellom FC København og Galatasaray.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Manchester City
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Skiskytter testet positivt for korona - forlater samling

  Marthe Kråkstad Johansen har testet positivt for covid-19 og forlater landslagssamlingen. Hun går dermed ikke verdenscuprenn i Lenzerheide den kommende helgen.

  Det opplyser Norges Skiskytterforbund i en pressemelding mandag ettermiddag.

  – Det er selvsagt veldig kjedelig, og vi skulle gjerne hatt henne med videre til Lenzerheide, sier Per Arne Botnan, sportssjef i skiskytterforbundet.

  Johansen erstattes av Førde IL-løperen Karoline Erdal.

  – Karoline leder IBU Cup for kvinnene og har prestert veldig bra så langt i sesongen. Vi ser frem til å ønske henne velkommen inn i troppen og ønsker samtidig Marthe god bedring så lenge, sier Botnan.

  Juni Arnekleiv, Karoline Knotten, Marit Ishol Skogan, Emilie Kalkenberg og Ingrid Landmatark Tandrevold er de andre kvinnene som skal i aksjon i Lenzerheide den kommende helgen.

  Marthe Kråkstad Johansen
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal