NRK Meny
Normal

Sveriges idrettsminister boikotter OL-åpningen

Sveriges idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth uteblir fra åpningen av Sotsji-OL i protest mot det hun kaller Putins «propaganda-jippo». – Slik ønsker vi ikke å fremstå, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Den svenske idrettsministeren vil ikke delta på åpningsseremonien i Sotsji.

VIDEO: Idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth boikotter OL-åpning (SVT).

Russland innførte i sommer en anti-homolov som kriminaliserer all positiv omtale av homoseksualitet overfor mindreårige.

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey (H) deltar på OL-åpningen.

Foto: NRK

Landets holdning til homofile har skapt sterk debatt, og nå varsler Sveriges idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth at hun uteblir fra OL-åpningen i Sotsji.

– Det er en politisk markering fra min side, sier hun i SVT-programmet «Agenda».

– En propaganda-jippo

Den svenske idrettsministeren forteller at hun vil være til stede under vinterlekene for å følge utøverne, men selve OL-åpningen dropper hun i protest mot Putin.

– Det er en ren propaganda-jippo fra Putins side. Selv om det er flott og underholdende, kommer jeg til å avstå fra å delta under åpningen, sier hun.

– Jeg kommer til å følge idretten og øvelsene. Det er derfor jeg drar dit.

Den russiske antihomo-loven vakte ekstra sterk motstand i Sverige, etter at svenske Emma Green Tregaros stilte opp i kvalifiseringen i friidretts-VM med negler lakkerte i regnbuens farger for å markere sin motstand mot den kontroversielle loven.

Høydehopperens protest bli imidlertid stoppet av det svenske friidrettsforbundet

Emma Green Tregaro

Regnbue-neglene til Emma Green Tregaro har skapt debatt.

Foto: SCANPIX SWEDEN / Reuters

før finalen.

– Mange spørsmål

Lena Adelsohn Liljeroth er imidlertid ikke den eneste politikeren som har engasjerer seg.

Verken president Barack Obama, kona Michelle eller visepresident Joe Biden kommer til å være tilstede under Sotsji-OL

I USAs delegasjon inngår i stedet tennislegenden Billie Jean King og ishockeyspilleren Caitlin Cahow, som begge er åpent homofile.

– Når det gjelder Putin er det mye å stille spørsmål ved, sier den svenske idrettsministeren

– Det gjelder miljø, penger og menneskerettigheter, sier hun.

Følger ikke Sveriges eksempel

Kulturminister i Norge, Thorhild Widvey (H), vil imidlertid ikke følge sin svenske kollegas eksempel.

Barack Obama

USAs president Barack Obama sender tennislegenden Billie Jean King og ishockeyspilleren Caitlin Cahow, som begge er åpent homofile, til OL.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

– Jeg kommer ikke til å boikotte OL-åpningen i Sotsji. Jeg kommer til å være til stede for å heie på alle utøverne, sier den norske kulturministeren til NRK.

– Hva tenker du om at Sveriges idrettsminister uteblir fra OL-åpningen?

– Det er ikke sånn vi ønsker å fremstå. Vi ønsker å være til stede i Russland, men vi kommer også til å ta opp de aktuelle spørsmålene når det er aktuelt. Det gjelder både menneskerettighetsspørsmål og selvfølgelig andre ting som er nødvendig å trekke frem, sier Widvey.

– Undersøker ikke neglene

Leder for Sveriges olympiske komité, Stefan Lindeberg, understreker at ytringsfriheten gjelder for de svenske utøverne under OL.

Han utelukker likevel ikke en ny «regnbue-episode».

– Vi kommer ikke til å undersøke om noen maler neglene. Problemet er om det oppfattes som en demonstrasjon, da må vi ha en ny samtale med utøverne våre, sier Lindeberg i SVT-programmet.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal