Hopp til innhold

Svensk skiskytterstjerne med sleivspark til nordmenn i ny bok

I sin ferske biografi fyrer fargeklatten Bjørn Ferry fra hofta mot flere idrettspersoner.

Björn Ferry

Björn Ferry kaller Helena Ekholm en mobber i sin nye bok.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Den svenske skiskytterstjernen har gitt ut det han selv mener er en usminket versjon av virkeligheten.

– Men jeg beskylder ingen for mord, sier han til NRK.no.

NRK.no har fått tilgang til boken Ferry Tales - Inte så förbannat tilrättalagt. Av nordmenn som må tåle sleivspark fra den rappkjeftede svensken er både Petter Northug og Tarjei Bø.

– Les boken Tarjei! Du vil synes det er den mest fantastiske boken du noen gang har lest, sier Ferry.

Svensken, som la opp etter fjorårssesongen, tar for seg flere sider av skiskytterlivet i boka. Blant annet festlighetene etter skiskyttersesongen - som han mener er helt normalt.

Björn Ferrys nye bok

Slik ser Bjön Ferrys nye bok ut.

– Etter en lang sesong der man har kjørt hardt fra mai til slutten av mars, har alle behov for å slippe opp litt, sier svensken om festene under showrennene i Russland i april hvert år.

Om frokosten før et slikt renn i Moskva, 7. april 2012, skriver svensken:

– Bussen til konkurransen skulle gå i ti-tiden. Tidlig. Jeg kom ned til frokosten litt før ni. Der satt Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. Tarjei var helt hvit i ansiktet. «Kom hjem fire», sa han. Fy faen, tenkte jeg.

Overfor NRK.no utdyper Ferry episoden slik:

– Det var tilfeldig at det var Tarjei som satt der. Han er ikke annerledes enn alle andre. Jeg ser på Tarjei som en veldig seriøs idrettsmann. Han er en av dem som trener mest. Jeg ser både opp til han og respekterer han.

– Hvorfor skriver du det da, synes du det ikke kan gi leseren et inntrykk av at Bø er useriøs?

– Nei, det tror jeg ikke.

Tarjei Bø ønsker ikke å kommentere det Ferry skriver overfor NRK.no.

200 000 kr

I boka røper ellers svensken at deltakelse i disse showrrennene er svært innbringende.

Ferry skriver at han fikk omlag 200 000 kroner (25 000 euro) for å stille opp i de russiske showrennene i april 2012.

– Seks årslønner for en sagbruksarbeider i Kroatia. Helt utrolig, skriver han.

Kritiserer fyllekjøringen

Når det gjelder Northug langer svensken ut mot langrennsstjernens fyllekjøring i våres.

I epilogen der han snakker om hva han skal gjøre i fremtiden, skriver Ferry:

– Jeg har i hvert fall ikke tenkt til å kjøre bil stupfulll sånn som Petter Northug, han må jo være fullstendig dum i hodet - på ordentlig.

NRK.no har snakket med Northugs manager Are Langås som sier at verken han eller Petter Northug ønsker å kommentere kritikken fra Ferry.

Mobbeproblem

I Sverige har boka fått mye oppmerksomhet fordi Ferry hevder svensk kvinneskiskyting lenge har slitt med et stort mobbeproblem – ledet av lagets største stjerne Helena Ekholm.

– Stemningen blant kvinnene har aldri vært den samme (som blant gutta, journ.anm). Et reelt lavtrykk som kjennes lang vei. Mobbing er det det er, skriver Ferry.

I boka hevder han at to av damene på laget meldte forfall til en stafett i 2012 fordi de ikke turte å gå i frykt for å få kjeft av de andre på laget.

Ferry beskriver Ekholm som en mobber og mener hun kunne stoppet mobbingen siden hun var en lederskikkelse blant damene, men at hun unnlot å gjøre noe.

Ekholm la opp våren 2012, men overfor svenske Expressen sier Ferry at han fortsatt mener Ekholm er en mobber.

– Ja, det gjør jeg. For jeg tror hun hadde muligheten til å utgjøre en forskjell. Ta risikoen ved å sette ned foten uten og bli dratt ned selv, sier Ferry.

Ekholm har tre VM-gull, men etter at hun la opp våren 2012 har svensk kvinneskiskyting ligget nede med brukket rygg.

Ekholm: – Aldri følt meg som en mobber

Selv sier Ekholm følgende til NRK.no om den nådeløse kritikken fra Ferry:

– Jeg har aldri følt meg som noen mobber. Jeg var venn med dem jeg skulle ha mobbet og vi er fortsatt venner i dag. Vi snakket sammen senest i går, forteller hun.

– Jeg vil helst ikke si noe mer om det. Jeg ønsker ikke å gi Björn mer oppmerksomhet enn han allerede har fått. Bjørn er som han er, sier hun oppgitt.

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal