Hopp til innhold

Svensk OL-helt skal hjelpe Helleland i maktkampen: – Hun setter utøverne i fokus

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): Linda Hofstad Helleland har fått med seg både utøvere og Erna Solberg på laget når hun jakter å bli president i Wada.

Samuelsson og Helleland

STØTTESPILLER: Sebastian Samuelsson har fått en offentlig stemme i kampen mot Wada. Nå støtter han Hellelands kandidatur.

Foto: Scanpix

Særdeles engasjert viser Linda Hofstad Helleland stolt frem sitt valgprogram for presidentvervet i verdens antidopingorganisasjon (Wada).

Hun har møtt solid motstand i løpet av de to årene som visepresident i organisasjonen. Konflikten rundt Russland-skandalen har vært den mest betente. Der har Helleland sagt klart og tydelig fra om at avgjørelsen var helt feil. Flere utøvere har også gått ut i offentligheten og vært kritiske.

– Jeg er bekymret over at utøverne har satt så klart fra at tilliten er på et lavmål. Vi har et stort stykke arbeid å gjøre. Da må vi sette de rene utøverne først. Wada er til for utøverne. Det er min viktigste oppgave, å styrke deres rettigheter, sier Helleland til NRK.

Rett før jul begynner hun valgkampen. Det kan fort bli en kamp mot overmakten.

Fire avgjørende punkter

Helleland har nemlig møtt sterk motstand. Særlig representanter fra idretten har vært kritisk til den norske visepresidenten. Noen har beskyldt henne for at de skarpe uttalelsene kun ødelegger for organisasjonen.

Craig Reedie

Fra 2014 har IOC-medlem Craig Reedie vært president i Wada. Han og Helleland har vært tydelig uenige med hverandre i flere viktige saker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Likevel ønsker ikke Helleland gi opp. Helt konkret ønsker hun fire endringer:

 1. At utøvernes stemme skal bli hørt.
 2. At man skal ha mer demokratisk styresett.
 3. Endring av antidopingregelverket.
 4. Styrke de nasjonale antidopingorganisasjonene (som for eksempel Antidoping Norge).

Idretten og verdens nasjoner eier 50 % hver av Wada. Det er myndighetenes tur til å ha Wadas neste president. De skal velge sin representant i mai.

– For meg er det viktigste å stå opp for verdiene som Norge tror er viktig. Er det sånn at de ikke vinner frem, så er ikke det opp til oss. Mer demokrati, mer åpenhet og mer uavhengighet, det har internasjonal idrett behov for, mener Helleland.

– Har ikke ren idrett i fokus

Til tross for motstanderne, har Helleland også flere støttespillere. Blant annet den norske statsministeren.

– Aller viktigst er det at vi får en president som står på utøvernes side i kampen for en ren idrett. Så er Linda den i dagens styre som tydeligst har gjort det. Det er viktig for Norge at vi stiller med en kandidat. Vi trenger en ren idrett fremover, sier Erna Solberg til NRK.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson har uttalt seg kritisk til Wada ved flere anledninger. I valgprogrammet til Helleland, går han offentlig ut og støtter den norske kandidaten.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

Sebastian Samuelsson tok individuelt sølv og stafettgull i skiskyting under OL i Pyeongchang. Nå er han en viktig støttespiller for Linda Hofstad Helleland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

– Hun setter utøverne i fokus. Hun har villet prate med oss og høre på våre innspill. Forskjellen på de som er nå og henne, er at dagens representanter kritiserer oss når vi kommer med innspill eller spørsmål, sier Samuelsson.

– Hva sier de da?

– De sier at vi ikke vet hva vi snakker om, at vi er dårlig informert. De mener kanskje at vi har en annen politisk agenda eller at vi er manipulert av noen. Det viser at de ikke har en ren idrett i fokus. De har andre interesser og vil heller jobbe i fred, mener Samuelsson.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland har startet valgkampen til neste års presidentvalg i Wada.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Europa-turné

Helleland mener blant annet manglende uavhengighet er årsaken til at Wada flere ganger har landet på det hun mener er feil beslutning.

– Vi ser at mange av de samme menneskene går igjen og har forskjellige hatter. Jeg ønsker større mangfold i geografi, alder, kjønn og bakgrunn. Jeg tror det er viktig for internasjonal idrett å få mer av norske verdier og norske prinsipper om styresett, sier Helleland.

Hellelands foreløpig eneste offisielle motkandidat er den polske sports- og turistministeren Witold Bańka. De neste ukene skal nordmannen reise rundt til flere europeiske land for å samle bredest mulig støtte. Deretter skal hun søke støtte også utenfor Europas grenser.

Siste nytt

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Wiklund med ny verdenscupseier

  Ragne Wiklund er fortsatt ubeseiret på 3000 meter i vinterens verdenscup på skøyter.

  Fredag klokket hun inn til 4.06,69 i Polen.

  Seieren var Wiklunds åttende i verdenscupen totalt. Hun har vunnet samtlige tre løp som har vært på 3000 meter hittil i sesongen.

  Forrige måned var hun øverst på pallen i Obihiro (Japan) og Beijing (Kina).

  Wiklund slo Marijke Groenewoud fra Nederland med 34 hundredels sekund tross en litt svak sisterunde. Det er andre gang på rad at hun vinner 3000-meteren i Tomaszow Mazowiecki.

  – Hun er litt ut av det på oppløpet, men det holder inn, sa VGTVs skøytekommentator Ida Njåtun under sendingen.

  (©NTB)

  Ragne Wiklund smiler etter målgang
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal