Hopp til innhold

Svensk OL-helt skal hjelpe Helleland i maktkampen: – Hun setter utøverne i fokus

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): Linda Hofstad Helleland har fått med seg både utøvere og Erna Solberg på laget når hun jakter å bli president i Wada.

Samuelsson og Helleland

STØTTESPILLER: Sebastian Samuelsson har fått en offentlig stemme i kampen mot Wada. Nå støtter han Hellelands kandidatur.

Foto: Scanpix

Særdeles engasjert viser Linda Hofstad Helleland stolt frem sitt valgprogram for presidentvervet i verdens antidopingorganisasjon (Wada).

Hun har møtt solid motstand i løpet av de to årene som visepresident i organisasjonen. Konflikten rundt Russland-skandalen har vært den mest betente. Der har Helleland sagt klart og tydelig fra om at avgjørelsen var helt feil. Flere utøvere har også gått ut i offentligheten og vært kritiske.

– Jeg er bekymret over at utøverne har satt så klart fra at tilliten er på et lavmål. Vi har et stort stykke arbeid å gjøre. Da må vi sette de rene utøverne først. Wada er til for utøverne. Det er min viktigste oppgave, å styrke deres rettigheter, sier Helleland til NRK.

Rett før jul begynner hun valgkampen. Det kan fort bli en kamp mot overmakten.

Fire avgjørende punkter

Helleland har nemlig møtt sterk motstand. Særlig representanter fra idretten har vært kritisk til den norske visepresidenten. Noen har beskyldt henne for at de skarpe uttalelsene kun ødelegger for organisasjonen.

Craig Reedie

Fra 2014 har IOC-medlem Craig Reedie vært president i Wada. Han og Helleland har vært tydelig uenige med hverandre i flere viktige saker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Likevel ønsker ikke Helleland gi opp. Helt konkret ønsker hun fire endringer:

 1. At utøvernes stemme skal bli hørt.
 2. At man skal ha mer demokratisk styresett.
 3. Endring av antidopingregelverket.
 4. Styrke de nasjonale antidopingorganisasjonene (som for eksempel Antidoping Norge).

Idretten og verdens nasjoner eier 50 % hver av Wada. Det er myndighetenes tur til å ha Wadas neste president. De skal velge sin representant i mai.

– For meg er det viktigste å stå opp for verdiene som Norge tror er viktig. Er det sånn at de ikke vinner frem, så er ikke det opp til oss. Mer demokrati, mer åpenhet og mer uavhengighet, det har internasjonal idrett behov for, mener Helleland.

– Har ikke ren idrett i fokus

Til tross for motstanderne, har Helleland også flere støttespillere. Blant annet den norske statsministeren.

– Aller viktigst er det at vi får en president som står på utøvernes side i kampen for en ren idrett. Så er Linda den i dagens styre som tydeligst har gjort det. Det er viktig for Norge at vi stiller med en kandidat. Vi trenger en ren idrett fremover, sier Erna Solberg til NRK.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson har uttalt seg kritisk til Wada ved flere anledninger. I valgprogrammet til Helleland, går han offentlig ut og støtter den norske kandidaten.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

Sebastian Samuelsson tok individuelt sølv og stafettgull i skiskyting under OL i Pyeongchang. Nå er han en viktig støttespiller for Linda Hofstad Helleland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

– Hun setter utøverne i fokus. Hun har villet prate med oss og høre på våre innspill. Forskjellen på de som er nå og henne, er at dagens representanter kritiserer oss når vi kommer med innspill eller spørsmål, sier Samuelsson.

– Hva sier de da?

– De sier at vi ikke vet hva vi snakker om, at vi er dårlig informert. De mener kanskje at vi har en annen politisk agenda eller at vi er manipulert av noen. Det viser at de ikke har en ren idrett i fokus. De har andre interesser og vil heller jobbe i fred, mener Samuelsson.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland har startet valgkampen til neste års presidentvalg i Wada.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Europa-turné

Helleland mener blant annet manglende uavhengighet er årsaken til at Wada flere ganger har landet på det hun mener er feil beslutning.

– Vi ser at mange av de samme menneskene går igjen og har forskjellige hatter. Jeg ønsker større mangfold i geografi, alder, kjønn og bakgrunn. Jeg tror det er viktig for internasjonal idrett å få mer av norske verdier og norske prinsipper om styresett, sier Helleland.

Hellelands foreløpig eneste offisielle motkandidat er den polske sports- og turistministeren Witold Bańka. De neste ukene skal nordmannen reise rundt til flere europeiske land for å samle bredest mulig støtte. Deretter skal hun søke støtte også utenfor Europas grenser.

Siste nytt

 • Meir trøbbel for Skeid

  Verken Stabæk eller Fredrikstad klarte å sette ballen i mål og måtte sjå seg fornøgd med eitt poeng kvar. Skeid gjekk på sitt fjerde strake tap i 1. divisjon.

  Toppkampen mellom Stabæk og Fredrikstad blei eit sjansesløseri utan like og enda 0–0 på Nadderud. Bærums-laget legg seg dermed inn på tredjeplass på tabellen. Fredrikstad er heilt nede på 10.-plass.

  I kampen mellom Raufoss og Skeid fekk Oslo-laget seg nok ein trykk. Skeid står med fire strake tap og berre tre poeng denne sesongen. Med ein målforskjell på 12–23 ligg dei helt sist i ligaen. Markus Seehusen Karlsbakk sikra 1-0-seier for Raufoss.

  Start gjekk på eit forsmedeleg heimetap mot nyopprykka Kongsvinger. Det var superveteranen Adem Güven som sikra sigeren for gjestene i det 74. speleminutt. Med 1-0-siger på Sørlandet klatrar Kongsvinger opp til 11.-plass, medan Start er på 8.-plass.

  Skeid depper
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Klæbo vant massespurten på Kanalrennet

  Johannes Høsflot Klæbo sikret seieren i massespurten på Kanalrennet i Telemarksveka. Martin Løwstrøm Nyenget og Mikael Gunnulfsen ble nummer to og tre.

  – Det er alltid godt å vinne skirenn. Jeg går rolig i store deler av løpet, sier Klæbo til TV 2.

  Rennet endte i en massespurt med ti løpere, hvor det var OL-kongen fra Beijing som gikk av med seieren.

  En annen som imponerte var pensjonist Petter Northug jr. Langrennsstjernen holdt godt følge med teten nesten hele veien og viste god form i Lunde.

  Northug endte til slutt som nummer 13 foran blant annet landslagsløper Emil Iversen.

  – Jeg syns det er greit. Sist var det Anders Aukland som tok meg, sier Iversen.

  Kvinnerennet ble vunnet av Lotta Udnes Weng. Amalie Håkonsen Ous ble nummer to, mens svenske Linn Sömskar tok 3.-plassen.

  – Det føles bra. Det ble massespurt, og det er ikke så ofte man får være med på noe sånt. Det var en tålmodighetsprøve, sa Weng til TV 2. (NTB)

  Langrennslandslag Menn Elite Sprint & Allround på treningssamling i Meråker.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Disse er klare for VM i friidrett

  Toppidrettssjefen Erlend Slokvik kunne etter helgens NM i Stjørdal bekrefte utøverne som er VM-klare.

  De som har tatt VM-kravet er:
  Karsten Warholm, Amalie Iuel, Line Kloster, Jakob og Filip Ingebrigtsen, Jacob Boutera, Eivind Henriksen, Pål Haugen Lillefosse, Sondre Guttormsen.

  Men det er flere norske utøvere som ligger an til å komme med på ranking:
  Hedda Hynne, Marcus Thomsen, Simen Guttormsen, Sander Aae Skotheim, Elisabeth Slettum.

  Slokvik melder også om flere andre norske utøvere som kan bli VM-klare. I tillegg skal et stafettlag på 4x400 meter tas ut.

  –Jeg tenker at valgene er ganske enkle, det har vært mange gode prestasjoner, forteller Solvik om VM-uttaket til NRK.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste