Svensk OL-helt skal hjelpe Helleland i maktkampen: – Hun setter utøverne i fokus

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): Linda Hofstad Helleland har fått med seg både utøvere og Erna Solberg på laget når hun jakter å bli president i Wada.

Samuelsson og Helleland

STØTTESPILLER: Sebastian Samuelsson har fått en offentlig stemme i kampen mot Wada. Nå støtter han Hellelands kandidatur.

Foto: Scanpix

Særdeles engasjert viser Linda Hofstad Helleland stolt frem sitt valgprogram for presidentvervet i verdens antidopingorganisasjon (Wada).

Hun har møtt solid motstand i løpet av de to årene som visepresident i organisasjonen. Konflikten rundt Russland-skandalen har vært den mest betente. Der har Helleland sagt klart og tydelig fra om at avgjørelsen var helt feil. Flere utøvere har også gått ut i offentligheten og vært kritiske.

– Jeg er bekymret over at utøverne har satt så klart fra at tilliten er på et lavmål. Vi har et stort stykke arbeid å gjøre. Da må vi sette de rene utøverne først. Wada er til for utøverne. Det er min viktigste oppgave, å styrke deres rettigheter, sier Helleland til NRK.

Rett før jul begynner hun valgkampen. Det kan fort bli en kamp mot overmakten.

Fire avgjørende punkter

Helleland har nemlig møtt sterk motstand. Særlig representanter fra idretten har vært kritisk til den norske visepresidenten. Noen har beskyldt henne for at de skarpe uttalelsene kun ødelegger for organisasjonen.

Craig Reedie

Fra 2014 har IOC-medlem Craig Reedie vært president i Wada. Han og Helleland har vært tydelig uenige med hverandre i flere viktige saker.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Likevel ønsker ikke Helleland gi opp. Helt konkret ønsker hun fire endringer:

 1. At utøvernes stemme skal bli hørt.
 2. At man skal ha mer demokratisk styresett.
 3. Endring av antidopingregelverket.
 4. Styrke de nasjonale antidopingorganisasjonene (som for eksempel Antidoping Norge).

Idretten og verdens nasjoner eier 50 % hver av Wada. Det er myndighetenes tur til å ha Wadas neste president. De skal velge sin representant i mai.

– For meg er det viktigste å stå opp for verdiene som Norge tror er viktig. Er det sånn at de ikke vinner frem, så er ikke det opp til oss. Mer demokrati, mer åpenhet og mer uavhengighet, det har internasjonal idrett behov for, mener Helleland.

– Har ikke ren idrett i fokus

Til tross for motstanderne, har Helleland også flere støttespillere. Blant annet den norske statsministeren.

– Aller viktigst er det at vi får en president som står på utøvernes side i kampen for en ren idrett. Så er Linda den i dagens styre som tydeligst har gjort det. Det er viktig for Norge at vi stiller med en kandidat. Vi trenger en ren idrett fremover, sier Erna Solberg til NRK.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson har uttalt seg kritisk til Wada ved flere anledninger. I valgprogrammet til Helleland, går han offentlig ut og støtter den norske kandidaten.

VINTER-OS 2018 SKIDSKYTTE

Sebastian Samuelsson tok individuelt sølv og stafettgull i skiskyting under OL i Pyeongchang. Nå er han en viktig støttespiller for Linda Hofstad Helleland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

– Hun setter utøverne i fokus. Hun har villet prate med oss og høre på våre innspill. Forskjellen på de som er nå og henne, er at dagens representanter kritiserer oss når vi kommer med innspill eller spørsmål, sier Samuelsson.

– Hva sier de da?

– De sier at vi ikke vet hva vi snakker om, at vi er dårlig informert. De mener kanskje at vi har en annen politisk agenda eller at vi er manipulert av noen. Det viser at de ikke har en ren idrett i fokus. De har andre interesser og vil heller jobbe i fred, mener Samuelsson.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Linda Hofstad Helleland har startet valgkampen til neste års presidentvalg i Wada.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Europa-turné

Helleland mener blant annet manglende uavhengighet er årsaken til at Wada flere ganger har landet på det hun mener er feil beslutning.

– Vi ser at mange av de samme menneskene går igjen og har forskjellige hatter. Jeg ønsker større mangfold i geografi, alder, kjønn og bakgrunn. Jeg tror det er viktig for internasjonal idrett å få mer av norske verdier og norske prinsipper om styresett, sier Helleland.

Hellelands foreløpig eneste offisielle motkandidat er den polske sports- og turistministeren Witold Bańka. De neste ukene skal nordmannen reise rundt til flere europeiske land for å samle bredest mulig støtte. Deretter skal hun søke støtte også utenfor Europas grenser.

Siste nytt

 • Sørloth-dobbel i storsiger

  Alexander Sørloth scora to av måla i Leipzigs 4-1-siger borte mot Werder Bremen. Sørloth sette inn 2-0 og 3-0 før pause, og scora for første gong i Bundesliga to mål i same kamp. Han har totalt fem ligamål for Leipzig no.

  Dani Olmo scora det første og Marcel Sabitzer det siste for Leipzig

  Leipzig har eit solid grep om andreplassen i ligaen. Dei er fem poeng bak Bayern München, som skusla vekk sigeren på slutten og måtte nøye seg med 1-1 mot Union Berlin.

  Alexander Sørloth
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Sterk skalp for Leeds

  Leeds spela ein omgang med ti mann, men makta likevel å slå Manchester City 2-1 på bortebane. Stuart Dallas scora begge måla for Leeds, som fekk kaptein Liam Cooper utvist like før pause.

  Cooper scora sit første etter 42 minutt. Andre omgang blei eit samanhengande City-press, og Ferran Torres utlikna etter 76 minutt.

  Men på overtid var Dallas på rett plass til rett tid igjen og sikra Leeds den sensasjonelle sigeren.

  City leier likevel med 14 poeng på byrival United, som har to kampar mindre spela.

  Stuart Dallas scorer
  Foto: Michael Regan / AP
 • Slo City sensasjonelt

  Med én mann mindre i 2. omgang så det tøft ut for Leeds på bortebane i møte med giganten Manchester City.

  Stuart Dallas (i bildet) hadde riktignok gitt Leeds ledelsen 1-0 i første omgang, men like før pause fikk Liam Cooper det røde kortet.

  Da Ferran Torres ga hjemmelaget ledelsen, så det ikke lyst ut. Men på overtid ble Dallas spilt gjennom alene med keeper. Der gjorde han ingen feil og sikret det som til slutt ble en 2-1-seier for gjestene.

  Tapet var Citys andre på de siste tre hjemmekampene i Premier League, etter at de også tapte for Manchester United i starten av mars.

  bOy6DS1T4AM
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal