Hopp til innhold

Skistad tror tøffe forhold ødela VM-sprinten: – Det verste som kunne skje

Det ble en svensk-norsk landskamp i kvinnens sprintfinale. Der ble både Kristine Stavås Skistad og Tiril Udnes Weng parkert av svenskene.

BikcAulJ-00

BARE NESTEN: Kristine Stavås Skistad greide ikke ta medalje på sprinten i VM torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det blir en svensk maktdemonstrasjon i finalen. De norske orker rett og slett ikke, sa NRKs langrennskommentator Jann Post.

Drøyt ti sekunder etter at Jonna Sundling gikk inn til sitt tredje mesterskapsgull i sprint på rad kom Kristine Stavås Skistad inn til femteplass i VM-finalen i sprint. På plassen bak kom Tiril Udnes Weng.

– Det er surt nå, sier Skistad til NRK.

– Det verste som kunne skje

Hun var den av de norske løperne som så best ut gjennom dagen, men da de svenske stjernene skrudde opp farten i siste halvdel av finalen hadde hverken hun eller Tiril Udnes Weng mulighet til å holde følge.

– På dette føret er jeg ikke bedre. Jeg er litt for tung, foreløpig. Jeg har en jobb å gjøre, sier Skistad.

– Det ble tunge forhold, hvordan påvirket det løpet ditt?

– Uff, det var det verste som kunne skje for min del. Jeg prøvde å gjøre det beste ut av det, men de var rett og slett bedre. Spesielt når det blir så tungt føre og så hard løype, fastslår Skistad til NRK.

På spørsmål om at det ble firedobbelt svensk, svarer hun:

– Det er surt. Det er kjedelig. Jeg skal jobbe hardt de neste to årene for at det ikke skal skje i Trondheim. Man må bare bli bedre, rett og slett, sier Skistad.

– Blir du irritert?

– Hehe, njæ, nei, altså det er sykt seigt. De er jo de siste man vil bli slått av, så det er sykt seigt at det er fire foran. Det håper jeg ikke skjer igjen i mesterskap, sier en ærlig Skistad.

Skistad Udnes Weng Sundling

GRATULERTE VINNEREN: Kristine Stavås Skistad (venstre) og Tiril Udnes Weng (midten) gratulerte Jonna Sundling (høyre) etter gulløpet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Weng: – Ble statist

Tiril Udnes Weng er ærlig på at hun ikke hadde mulighet til å kjempe om seieren.

– Jeg ble statist. Det er kjedelig når man først står i en finale og ikke har krefter, men jeg hadde ikke kjangs. Da er det på en måte greit. Jeg ga det jeg hadde.

– At det blir fire svensker først, er det greit?

– Nei, det er jo ikke det. Det er fire gode svensker og vi var forberedt på at det var de som ville bli vanskelige å slå i dag. De er gode, det er ikke mer å si enn det, sier hun.

Sundling vant foran lagvenninnene Emma Ribom, Maja Dahlqvist og Linn Svahn.

– De var bedre enn oss i dag. Det var forhåndsfavorittene som vant i dag, og så er vi samtidig fornøyd med at vi har to i finalen, selv om vi kommer til kort der, sier den norske treneren Sjur Ole Svarstad.

Sprintfinale Planica

SVENSK DOMINANS: Gullet gikk til Jonna Sundling (høyre). En av de norske løperne i rød drakt kan skimtes i bakgrunnen.

Foto: JURE MAKOVEC / AFP

Skistad fikk revansjemulighet

VM-debuten til Skistad i 2019 endte med et mageplask i sprintsemifinalen i østerrikske Seefeld.

Fire år senere fikk hun muligheten til å revansjere det i Planica.

I en sprint som ble preget av tunge forhold og mange fall, holdt Skistad seg på beina og kom seg til finalen. Der tok hun teten tidlig, men i andre halvdel dro svenskene ifra og parkerte de to norske løperne.

Skistads trener Lage Sofienlund var skuffet, men fattet etter rennet.

– Det er surt. Når man er så tett på medaljer, så har man lyst på dem. Men Sverige er imponerende i dag. Det er på mange måter fair å bli slått når man blir slått slik som man gjør nå. Da er det bare å komme seg hjem til Konnerud og trene videre, sier han.

– Ut ifra grunnlaget mitt denne sesongen og hvor jeg kom fra, kunne vi aldri håpet på noe bedre enn det jeg gjorde i dag. Men jeg trodde kanskje jeg kunne klare litt bedre i dag, sier Skistad selv.

Skistad Seefeld

SLIK ENDTE VM FOR FIRE ÅR SIDEN: Kristine Stavås Skistad (høyre) falt under VM-debuten for fire år siden.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Nonchalant og litt småarrogant

Skistad har denne sesongen fått sitt store gjennombrudd etter noen trøblete sesonger og tok i januar sin første verdenscupseier da hun i franske Les Rousses vant den siste klassisksprinten før VM.

Inn mot VM valgte Konnerud-løperen sin helt egen oppladning, hvor hun holdt seg sammen med trener Lage Sofienlund og klubbsatsingen på Konnerud fremfor kvinnelandslagets høydesamling i italienske Lavazé.

Tredjeplassen i VM-prologen viste at hun hadde klart å holde på den gode formen.

Skistad fortsatte de gode taktene i kvartfinalen. Sammen med svenske Maja Dahlqvist hadde hun full kontroll på resten og tok seg videre fra heatet.

– Litt nonchalant og litt småarrogant, akkurat slik Kristine Stavås Skistad er på sitt beste. Det der fikk hun billig, sa NRKs langrennskommentator Jann Post.

Skistad kvartfinale

VISTE STYRKE: Kristine Stavås Skistad gikk enkelt videre fra kvartfinalen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også Tiril Udnes Weng tok seg enkelt videre, mens både Anna Svendsen og Lotta Udnes Weng røk ut i kvartfinalen.

Den første semifinalen kunne nærmest vært en finale og Skistad tok kommando fra tet. På oppløpet ble hun utfordret av både Emma Ribom og Jonna Sundling. Førstnevnte klarte å komme seg forbi, mens Skistad akkurat knep andreplassen og sikret seg en finaleplass.

Andreplass ble det også for Weng i den andre semifinalen og dermed var det fire svensker og to norske kvinner som skulle kjempe om medaljene i finalen. Det skulle vise seg å bli en svensk fest.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal