Eksperter om Bäckström-forklaring: – Noe som ikke stemmer

Nicklas Bäckström hevder at han kun har tatt én tablett daglig av allergimedisinen som ga utslag på dopingtesten. – Det skal ikke være mulig, sier ekspertene.

Nicklas Bäckström

Nicklas Bäckström på bussen på vei til flyplassen etter OL-finalen mot Canada. Bäckström fikk ikke spille kampen etter at han testet positivt for det forbudte stoffet pseudoefedrin.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix

Nicklas Bäckström

Nicklas Bäckström lider av pollenallergi. Han mener det er bruken av medisinen Zyrtec-D som må ha gitt utslag på dopingtesten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix

– Nicklas sier at han bare har tatt én tablett om dagen. Det jeg ikke får til å stemme er hvordan én tablett kan gi den høye testverdien, landslagslege sier Waldebäck til den svenske avisen Aftonbladet.

Den svenske ishockeyspilleren Nicklas Bäckström hevder sin uskyld etter å ha blitt tatt for doping.

Bäckström lider av pollenallergi og har benyttet medisinen Zyrtec-D i sju år. Under OL i Sotsji hevder svensken at han – som ellers – har tatt én tablett per dag.

Nå reises imidlertid spørsmålet om hvordan det er mulig at én tablett kan gi et utslag på 190 nanogram/milliliter, 40 nanogram over den tillatte grensen av det forbudte stoffet pseudoefedrin.

– Når du kommer over den verdien med én tablett er det noe som ikke stemmer. For meg virker det urimelig, sier Waldebäck.

– Kjemperart hvis alle snakker sant

Den svenske landslagslegen vil imidlertid ikke ta stilling til om han tror Bäckström snakker sant.

– Det må dere selv konfrontere utøveren med. Enhver utøver har selv ansvaret for sin egen medisinering. Vi har bare ansvaret for hvilken medisin vi gir dem, sier Waldebäck..

– Det er kjemperart hvis alle snakker sant i denne saken. Nicklas fikk spørsmål under forhøret om han hadde tatt andre kosttilskudd. Det svarte han nei på, sier Waldeback.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Björn Waldebäck

Landslagslege Björn Waldebäck forstår ikke hvordan én tablett av Nicklas Bäckströms allergimedisin kan ha ført til en positiv dopingprøve.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

Tviler på forklaringen

Timo Seppälä, leder for Finlands antidopingbyrå trekker Bäckströms forklaring i tvil.

– For å få positivt resultat i en dopingprøve kreves tre-fire ganger høyere dose enn anbefalt. Bäckström har sannsynligvis brukt ren pseudoefedrin, som er lett tilgjengelig i USA, sier han til Helsingin Sanomat og MTV3.

Magnus Ericsson, leder av dopinglaboratoriet ved Karolinska Universitetssjukhuset, er enig.

– 190 er veldig høyt. Han må ha hatt verdens mest klønete lege, eller så tok han flere tabletter, sier han til Expressen.

Arne Ljungqvist, leder i antidopingbyrået WADA og en av verdens fremste eksperter på området, framholder også at resultatet er høyt over grenseverdien.

– Har ingenting å skjule

På pressekonferansen etter finaletapet for Canada påsto Nicklas Bäckström at han ikke har gjort noe ulovlig.

– Jeg har ingenting å skjule. Jeg har et allergiproblem og har tatt denne medisinen i mange år, sa Bäckström ifølge Expressen.

Nicklas Bäckström

Nicklas Bäckström på vei hjem fra Sotsji.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix

Ishockeyspilleren kjempet mot tårene da ha forsøkte å forklare seg for det fremmøtte pressekorpset.

– Dette er helt j*****, noe må ha gått galt, sa Bäckström.

Testet flere ganger

Til tross for å ha brukt den samme medisinen i flere år, er dette første gangen den har gitt utslag på en dopingprøve.

– I NHL har jeg blitt testet to ganger og av IOC en gang i januar. Jeg er på den samme medisinen nå, sa Bäckström søndag.

Det forbudte stoffet pseudoefedrin ble gjeninnført på WADAs dopingliste høsten 2009, etter å ha vært ute siden 2004.

Den gang var det kontroversielt at stoffet skulle på listen over forbudte stoffer. Derfor ble det satt en grenseverdi som var ti ganger større enn frem til 2004.

Likevel var altså Bäckström høyt over den grensen. Ifølge ham selv på grunn av én tablett av allergimedisinen.

Beklaget

Sverige skal for øvrig ha fått en beklagelse fra Den internasjonale olympiske komité (IOK) for at det først noen timer før OL-finalen ble gitt beskjed om den positive prøven.

Bäckström ble testet etter kvartfinalen onsdag, og normalt varsles det om positive prøver i løpet av 48 timer.

I Sverige har enkelte reagert på at det under pressekonferansen søndag ble snakket om 190 nanogram/milliliter, noe som tilsvarer 0,19 mikrogram/milliliter.

Med den verdien ville prøven slett ikke være positiv, men pressesjef Björn Folin i Sveriges OL-komité bekrefter overfor TT at det i papirene man har mottatt står tegnet for mikro, den greske bokstaven my.

Siste nytt

 • Nekter å gi opp OL i 2026

  Sveriges olympiske komité (SOK) nekter å gi seg og ber om dialog mot politikerne i Stockholm. SOK mener dette er en unik mulighet for Sverige, og peker på mulighet for samarbeid med land som Latvia. Idrettsbyråd Karin Ernlund fra Centerpartiet sier at OL-døren ble stengt for halvannet år siden.

  VINTER-OS 2018
  Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix
 • Bolt avslo tilbud fra Valletta

  Den tidligere friidrettskongen Usain Bolt vil ikke flytte til Malta og har avslått en toårskontrakt med fotballklubben Valletta FC, melder ESPN.

  Tilbudet dukket opp tidligere i uken. Det er Bolts agent Ricky Simms som avslører at tidenes raskeste mann har takket nei.

  TOPSHOT-FBL-AUS-BOLT
  Foto: PETER PARKS / AFP
 • Skadene hoper seg opp for Liverpool

  Landslagspausen har gitt mye dårlig nytt for Liverpool. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk og Naby Keita har alle fått konstatert skader og delvis avbrutt sine landslagsopphold.

  Men engelsk presse melder at både Salah og van Dijk kan bli spilleklare til lørdagens kamp mot Huddersfield.

  Mohamed Salah
  Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
Da vinden snudde