NRK Meny
Normal

Svendsens mystiske duell-svikt

RUHPOLDING (NRK): Han er kjent som verdens beste avslutter. Nå jobber Emil Hegle Svendsen (30) intenst med å finne seg selv igjen.

Emil Hegle Svendsen

SPURTSLÅTT IGJEN: Emil Hegle Svendsen går i mål bak Jean Guillaume Beatrix 20 .desember.

Foto: JURE MAKOVEC/AFP / Afp

– Det er litt vanskelig å sette fingeren på hva det er, sier Svendsen.

Trønderen møter NRK i regnet utenfor utøverhotellet i Ruhpolding, hvor skiskytterne tar fatt på nok en verdenscupuke.

Han smiler og har lagt den umiddelbare skuffelsen fra sprekken på fellesstarten bak seg, men det plager ham likevel litt fortsatt. Det var nemlig ikke første gang denne sesongen.

Før jul tapte han duellen mot Jean-Guillaume Beatrix.

Da hadde han også tapt stafett-duellen mot Anton Sjipulin på sisterunden i Hochfilzen.

Hans siste seier kom 20. desember 2014.

Emil Hegle Svendsen tapte seierskampen, mens Ole Einar Bjørndalen vant kampen om tredjeplassen.

Her blir Emil Hegle Svendsen slått av Jean-Guillaume Beatrix.

Mangler «den lille nøkkelen»

– Det kan sammenlignes litt med hopp. Det er en tidelsidrett der du må ha timingen inne for å føle deg hundre prosent og fly bakken ned. Hvis du har det, har du det. Og hvis du detter ut av det, kan det være litt vanskelig å finne tilbake. Det er den lille nøkkelen der som jeg tydeligvis ikke har helt på plass, sier Svendsen.

Mesterskapsspesialisten har nå åtte uker på å finne ut av det før VM på hjemmebane.

– Det bekymrer meg ikke ennå. Jeg har god tid igjen, og jeg bruker å finne den. Men det kommer ikke av seg selv, så jeg må nok bruke litt tid og prøve litt forskjellige ting, sier trønderen, som påpeker at det handler mest om timing på standplass.

Emil Hegle Svendsen

Her er Anton Sjipulin for sterk.

– Det går litt på æren

Ole Einar Bjørndalen gikk over tre år før det igjen løsnet med verdenscupseier i Östersund. Han vet naturligvis alt om hva Svendsen snakker om.

– Godfølelsen er viktig. Det er bare et tidsspørsmål før Emil vinner et verdenscuprenn nå. Jeg er ikke bekymret for Emil, men han blir ikke sterkere psykisk av mange smeller etter hverandre, sier Bjørndalen.

– Du skulle tro at den selvtilliten var på topp hele karrieren med tanke på alt han har oppnådd. Men alle vi vet at det der snur på dagen. Det er ett dårlig løp, én sprekk og så må du jobbe deg opp igjen, sier Tarjei Bø.

– Dette snur han, men det er klart det litt kjipt, da. Det går litt på æren også, vet du, når du møter (Martin) Fourcade til duell. Da har du lyst til å vise at det ikke skal være noen «walk in the park» for ham, sier Bø.

Den første seiersmuligheten kommer på onsdagens normaldistanse. Så kan det være duket for nye dueller både på stafetten og lørdagens fellesstart.

– Det har enten vært litt for dårlig skigåing eller litt for dårlig skyting. Det må på plass, sier Svendsen.

Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade kom sammen inn til siste skyting på fellesstarten i Ruhpolding. Franske Fourcade traff på alle sine skudd, det gjorde ikke Svendsen som bommet hele tre ganger.

Siste nytt

 • Fransk proffrytter omkom

  Proffsyklisten Mathieu Riebel (20) mistet livet da han kolliderte med en ambulanse under et etapperitt i Tour de Nouvelle-Caledonie fredag, melder NTB. Ulykken skjedde i en bratt utforkjøring, i høy hastighet.

  Ribel døde momentant.

 • Rønning inn i utøverkommisjon

  Eldar Rønning (35) er valgt til medlem i Den europeiske olympiske komités (EOC) utøverkommisjon. Det ble klart under EOCs utøverforum i Monte Carlo fredag. I en pressemelding sier den tidligere langrennsløperen at han vil rette et spesielt fokus mot studier i kombinasjon med idrett.

  Eldar Rønning
  Foto: Kjartan Haugen / Norges Idrettsforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal