NRK Meny
Normal

Svendsen snøt Bjørndalen for etterlengtet sprintseier

OBERHOF (NRK.no): Ole Einar Bjørndalen (39) så lenge ut til å ta sin første verdenscupseier på nesten to år, men bakfra kom lagkamerat Emil Hegle Svendsen (28). I tåka i Oberhof var trønderen 0,4 sekunder foran.

Emil Hegle Svendsen stakk av med førsteplassen bare 0,4 sekunder foran lagkamerat Ole Einar Bjørndalen. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde

NERVEPIRRENDE DUELL: Emil Hegle Svendsen vant med minste mulige margin foran Ole Einar Bjørndalen.

Begge de to norske skiskytterne pådro seg to strafferunder, men med fantastisk fart i sporet ble det en helnorsk duell i kampen om seieren.

Ole Einar Bjørndalen i Oberhof

SMILTE FOR ANDREPLASS: Ole Einar Bjørndalen viste kanonform med å bli nummer to på sprinten i Oberhof. Bare 0,4 sekunder skilte frem til seieren.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Regjerende verdensmester Emil Hegle Svendsen mot superveteran Ole Einar Bjørndalen, som altså fyller 40 år i slutten av januar.

Veteranen var stofornøyd tross et knepent tap.

– Jeg er på rett vei mot Sotsji! Endelig forhold som jeg liker, skriver Bjørndalen på sin Facebook-side.

Syk

Vind og tåke skapte svært krevende forhold på stadion i Oberhof fredag, men det er nettopp det Bjørndalen liker.

– Det er gøy, sier Bjørndalen til NRK.no og innrømmer at han er overrasket.

– Jeg var litt småsjuk i høyden og fikk ikke gjort alt det jeg skulle, derfor hadde jeg ikke forventet at jeg skulle gjøre det så bra nå, sier han.

Bjørndalen sto over det siste verdenscuprennet før jul og har tilbragt flere uker i høyden. Den siste uka har han imidlertid trent som planlagt, sier han.

 • Hva synes du om innsatsen til de norske skiskytterne? Si din mening i kommentarfeltet under saken!

Landslagstrener Espen Nordby Andersen var naturlig nok storfornøyd etter dobbeltseieren.

– Vi har trent godt på samling i jula og prøver hele tiden å jobbe med formen fram til februar. Det er det aller viktigste. Etter dagens løp føler vi vel at vi er i god rute, sier landslagstrener Espen Nordby Andersen til NTB.

Tapte seieren på oppløpet

Det ble en kamp om tideler mellom Svendsen og Bjørndalen.

På siste mellomtid før målgang var Bjørndalen rundt to sekunder foran sin trønderske kollega, men inn på oppløpet var 28 år gamle Svendsen sterkest.

Hegle Svendsen – i tett tåke – brøt mållinjen 0,4 sekunder foran Bjørndalen, og tok altså seieren med minste mulige margin.

Verdenscupleder Martin Fourcade pådro seg tre strafferunder og ble nummer tre, 21,7 sekunder bak Hegle Svendsen.

Seieren var Svendsens første for sesongen, og hans 32. verdenscupseier i karrieren.

– Emil begynte litt rustent. Tåka og vinden gjorde det utfordrende. Han leverte sånn sett et veldig bra løp. Han gikk bra på ski og gjorde det veldig bra på stående. Han er fortsatt ikke helt på toppnivået på liggende, sier Andersen.

0,4 sekunder unna seier nr. 95

Sist gang Bjørndalen vant i verdenscupen, var i februar 2012 i finske Kontiolahti. Det var imidlertid på jakstart. Sist Bjørndalen vant en sprint var 11. desember 2009.

Bjørndalen blir dermed stående med sine 94 verdenscupseire (93 i skiskyting, én i langrenn).

Johannes Thingnes Bø ble nummer 10 med tre bom, mens Vetle Sjåstad Christiansen gikk inn til 15.-plass med to strafferunder. Tarjei Bø pådro seg fire strafferunder og ble nummer 32.

Lars Berger er blitt syk og deltar ikke i verdenscupstevnet i Oberhof. Lørdag skal skiskytterne gå jaktstart basert på fredagens sprintresultater.

VIDEO: Ole Einar Bjørndalen går i mål til ledelse - senere slått

Ole Einar Bjørndalen kom på andreplass på sprinten i Oberhof. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde

VIDEO: Ole Einar Bjørndalen hadde tredje beste langrennstid i Oberhof. Det lover meget godt med et vinter-OL i Sotsji rett rundt hjørnet.

God OL-læring

Tåkeværet i Oberhof er helt særegen. Men under prøve-OL i Sotsji i fjor kom den samme tåken brått på. Fredagens renn kan derfor vise seg å bli en god erfaring før lekene starter i februar.

– Det kan være at det er fordelaktig å ha vært gjennom det. Oberhof er veldig spesielt, men samme skjedde i Sotsji. Det kan bli en god erfaring, sier Andersen.

Johannes Thingnes Bø ble tredje beste nordmann på 10.-plass fredag, mens Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer 15.

Svendsen er nummer fire sammenlagt i verdenscupen, mens Thingnes Bø og Bjørndalen følger på de neste plassene. Fourcade leder nokså overlegent.

PS! Langrennsfarten til de norske løperne var upåklagelig i Oberhof. Martin Fourcade var imidlertid raskest - ett lite sekund foran Emil Hegle Svendsen. Bjørndalen var tredje raskest, 11 sekunder bak Fourcade. Johannes Thingnes Bø, som ble nummer ni med tre strafferunder, hadde femte beste langrennstid 36,6 sekunder bak Fourcade. Det var altså tre nordmenn blant de fem raskeste. Tarjei Bø hadde 12. beste langrennstid 47,8 sekunder bak Fourcade.

Siste nytt

 • Hauger får skryt av Red Bull-sjef

  Formel 4-fører Dennis Hauger får rosende ord av Red Bull-sjef Helmut Marko. – Fram til nå har Dennis innfridd alle våre forventninger til det fulle, sier Marko i et intervju med Parc Fermé. Hauger signerte som juniorfører i Red Bull-systemet i fjor.

  Helmut Marko
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Mandé til dansk fotball

  Stabæks keeper Sayouba Mandé blir konkurrenten til norske Sten Grytebust i Odense Boldklubb i dansk Superliga. Ifølge Budstikka har Mandé skrevet under på en fireårskontrakt med OB.

  Sayouba Mande
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Kastrati til Kristiansund

  Flamur Kastrati har signert for Kristiansund, det melder Tidens Krav. Avisa spekulerer i at overgangssummen er på 500 000 kroner. Kastrati kommer fra Sandefjord og har signert en kontrakt fram til sommeren 2021.

  Flamur Kastrati
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Doping Documentary: IOC og det russiske dopingkomplottet