NRK Meny
Normal

Svendsens sykdom forverret – må droppe Kollen

HOLMENKOLLEN (NRK): Emil Hegle Svendsens (29) sykdom har blitt verre over natten. Dermed mister han hele Kollen-helgen.

Svendsen

MÅ HVILE: Her forlater Emil Hegle Svendsen et pressetreff ved utøverhotellet onsdag. Nå er det klart at han mister alle Kollen-rennene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Han har hatt vondt i halsen fra torsdag morgen, og det har blitt verre i dag. Det er mest sannsynlig en øvre luftveisinfeksjon, opplyser landslagslege Ola Berger til NRK.

Svendsen måtte som kjent kaste inn håndkle på grunn av sår hals før normaldistansen torsdag.

Mister VM-test

Legen forteller at forkjølelsen bør gå «relativt raskt» ut av kroppen, men det var en enkel avgjørelse å droppe både sprinten (lørdag) og stafetten (søndag). Det betyr at Svendsen ikke får deltatt i prøve-VM, og det er heller ingen flere renn før VM i Kontiolahti.

Som vanlig blir syke utøvere isolert fra resten av troppen, og Svendsen har forlatt utøverhotellet, som ligger noen hundre meter unna stadion.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ola Berger

TRAVEL: Landslagslege Ola Berger har fått mye å gjøre denne sesongen.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Fra før har Tarjei Bø blitt satt ut av sykdom i en lengre periode. Han var tilbake til rennene i Anterselva og Nove Mesto, men etter nye undersøkelser før Kollen, ble det bestemt at han står over rennene på hjemmebane.

Henrik L'Abée-Lund er også blant dem som har slitt med sykdom denne sesongen.

– Uheldige omstendigheter

Berger tror det er mest tilfeldigheter at landslaget har vært mer plaget av sykdom enn normalt.

– Vi har rutiner med tanke på hygiene, hvile og skifte etter konkurranser. Det er rutiner vi har hatt i årevis, forklarer Berger, og legger til at sykdommen først og fremst har kommet på et ugunstig tidspunkt.

– Det er ikke så mye mer vi kan gjøre. Vi gjør det vi kan. Men det er som kjent uheldige omstendigheter – at man blir syk på et ugunstig tidspunkt. Alle blir jo syke i løpet av et år, sier legen.

Berger ble ny lege for skiskytterne foran denne sesongen. Han er ikke overrasket over at det har blitt såpass mange sykdomsplager i troppen.

– Nei, jeg vet hvordan det kan svinge fra år til år. Vi har stort sett de samme utøverne, som følger de samme rutinene. Vi har ikke endret på noe spesielt i år, sier Berger.

Svendsen-forfallet betyr at det er bare Johannes Thingnes Bø av de VM-uttatte løperne som stiller i Holmenkollen. Ole Einar Bjørndalen har valgt å forberede seg til VM i høyden.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis