NRK Meny
Normal

Svendsen raste mot arrangøren – så ble han hørt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen (29) mener arrangøren gjorde hårreisende vurderinger før mixed-stafetten, men nå ser nordmannen ut til å få ønsket oppfylt.

Svendsen

KRITISK: Her er Emil Hegle Svendsen på fredagens pressetreff ved utøverhotellet.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Sånn som det så ut i går, skjønner jeg ikke at de ikke gjør noe før start. Hvis du salter riktig, blir det jo bra. Jeg skjønner ikke hva de nøler med. Jeg håper de gjør noe med det, sier Svendsen til NRK.

Svendsen gikk ikke selv mixed-stafetten, men trønderen fikk naturlig nok med seg at det var svært løst og vanskelig føre.

Sukkersnøen er først og fremst en ulempe for tyngre løpere som Svendsen, som må bruke mer krefter i motbakkene.

Arrangøren forklarte utsettelsen av saltingen med at det kunne føre til enda verre forhold senere i mesterskapet. Den forklaringen kjøper ikke Svendsen.

– Det er bare tull. De salter på Sognefjellet hver eneste dag, og der er det fine løyper til slutten av august. Her har de en halvmeter å gå på i en uke. Det henger ikke på greip i det hele tatt, sier en oppgitt Svendsen.

Går for salting

Botnan

FORNØYD MED NY AVGJØRELSE: Norges sportssjef Per Arne Botnan.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Da NRK snakket med Svendsen, hadde han ikke fått beskjed om at arrangøren ser ut til å ombestemme seg før lørdagens sprint. Fredag ble det saltet et lite parti for testing av ski, mens det etter planen skal saltes både lørdag og søndag.

– Vi valgte ikke å salte før mixed-stafetten for å ha så frisk snø som mulig. Men siden det fortsatt er meldt mildvær, må vi nok salte lørdag og søndag, sier teknisk delegat Johnny Rognstad.

– Erfaringsmessig vil snøen bli verre etter hvert hvis du salter for tidlig. I en stafett går alle under like forhold, men det blir annerledes på en sprint, fortsetter han.

Rognstad forteller at arrangøren vil salte med manuelle spredere, spredere på snøscooter og supplering med håndsalting.

– Kommer godt ut av det

Sportssjef Per Arne Botnan forklarer at flere nasjoner uttrykte ønske om å salte løypene før helgen.

– Det var oppe på lagledermøtet, der ble det bestemt at det skulle saltes, forklarer Botnan til NRK.

– Hvor mye betyr det for de norske utøverne?

– Jeg tror vi kommer godt ut av at det blir bedre forhold. Det blir mest fair for hele konkurransen, sier Botnan.

Det er imidlertid ikke endelig bekreftet at arrangøren salter løypene. Juryen tar fortsatt et lite forbehold med tanke på været.

Siste nytt

 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp
 • Berg Edseth til topps

  Marte Berg Edseth vant superkombombieni NM etter en strålende slalåmomgang. Edseth lå på annenplass etter utfordelen, 0,84 sekunder bak Hannah Sæthereng, som måtte ta til takke med sølvet. Maren Skjøld endte på tredjeplass.

  NM Alpint på Hafjell
  Foto: Norges Skiforbund/Alpin-NM Hafjell/ / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal