NRK Meny
Normal

Svendsen raste mot arrangøren – så ble han hørt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Emil Hegle Svendsen (29) mener arrangøren gjorde hårreisende vurderinger før mixed-stafetten, men nå ser nordmannen ut til å få ønsket oppfylt.

Svendsen

KRITISK: Her er Emil Hegle Svendsen på fredagens pressetreff ved utøverhotellet.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Sånn som det så ut i går, skjønner jeg ikke at de ikke gjør noe før start. Hvis du salter riktig, blir det jo bra. Jeg skjønner ikke hva de nøler med. Jeg håper de gjør noe med det, sier Svendsen til NRK.

Svendsen gikk ikke selv mixed-stafetten, men trønderen fikk naturlig nok med seg at det var svært løst og vanskelig føre.

Sukkersnøen er først og fremst en ulempe for tyngre løpere som Svendsen, som må bruke mer krefter i motbakkene.

Arrangøren forklarte utsettelsen av saltingen med at det kunne føre til enda verre forhold senere i mesterskapet. Den forklaringen kjøper ikke Svendsen.

– Det er bare tull. De salter på Sognefjellet hver eneste dag, og der er det fine løyper til slutten av august. Her har de en halvmeter å gå på i en uke. Det henger ikke på greip i det hele tatt, sier en oppgitt Svendsen.

Går for salting

Botnan

FORNØYD MED NY AVGJØRELSE: Norges sportssjef Per Arne Botnan.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Da NRK snakket med Svendsen, hadde han ikke fått beskjed om at arrangøren ser ut til å ombestemme seg før lørdagens sprint. Fredag ble det saltet et lite parti for testing av ski, mens det etter planen skal saltes både lørdag og søndag.

– Vi valgte ikke å salte før mixed-stafetten for å ha så frisk snø som mulig. Men siden det fortsatt er meldt mildvær, må vi nok salte lørdag og søndag, sier teknisk delegat Johnny Rognstad.

– Erfaringsmessig vil snøen bli verre etter hvert hvis du salter for tidlig. I en stafett går alle under like forhold, men det blir annerledes på en sprint, fortsetter han.

Rognstad forteller at arrangøren vil salte med manuelle spredere, spredere på snøscooter og supplering med håndsalting.

– Kommer godt ut av det

Sportssjef Per Arne Botnan forklarer at flere nasjoner uttrykte ønske om å salte løypene før helgen.

– Det var oppe på lagledermøtet, der ble det bestemt at det skulle saltes, forklarer Botnan til NRK.

– Hvor mye betyr det for de norske utøverne?

– Jeg tror vi kommer godt ut av at det blir bedre forhold. Det blir mest fair for hele konkurransen, sier Botnan.

Det er imidlertid ikke endelig bekreftet at arrangøren salter løypene. Juryen tar fortsatt et lite forbehold med tanke på været.

Siste nytt

 • Agüero-hattrick i City-seier

  Huddersfield tok et smått sensasjonelt bortepoeng mot Manchester City forrige sesong, men var helt sjanseløs i 1-6-tapet på samme bane søndag. Sergio Agüero ble hattrickhelt, men også Gabriel Jesus og David Silva var med på scoringsfesten.

  Aguero
  Foto: ANDREW YATES / Afp
 • Warholms fjerde kongepokal

  Karsten Warholm ble søndag tildelt sin fjerde strake kongepokal. 22-åringen ble dobbelt NM-mester på Byrkjelo. – Dette er helt fantastisk, sier Warholm. Spydkasteren Sigrid Borge fikk kongepokalen for kvinner. Hun ble også norgesmester på lørdag.

  Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Stjernen vant Toppidrettsveka

  Andreas Stjernen falt i åpningsrennet, men to strake rennseirer sikret Sprova-hopperen sammenlagtseieren i Toppidrettsveka. Stjernen vant rennene i Granåsen både lørdag og søndag. For første gang var hopp en del av Toppidrettsveka.

  Andreas Stjernen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Cricket, finale
NM-veka: Cricket
NM-veka: Cricket
NM-veka: Kajakkpolo
NM-veka: Kajakkpolo
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
NM-veka
4-4-2 Radiosporten