NRK Meny
Normal

Idrettsprofiler: – Dette er veldig synd

Flere av Norges største idrettsstjerner mener Norge går glipp av en stor folkefest nå som OL ryker.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen, her fra Sotsji-OL, forstår nordmenns skepsis til IOC, men mener Norge likevel burde arrangert et vinter-OL i 2022.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Johan Olav Koss

Johan Olav Koss med OL-gullet på 1500-meter under Lillehammer-OLi 1994. Slike bilder får vi ikke se i Oslo i 2022.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

– Det er veldig synd, for jeg er glad i idrett og glad i OL, sier skiskytter Emil Hegle Svendsen til NRK.no.

Han er blant idrettsutøverne som har gått ut og støttet et Oslo-OL i 2022.

Onsdag kveld ble det klart at det ikke blir noe Oslo-OL.

Selv om Svendsen ville ha OL til Norge forstår han skepsisen i folket.

– Det har vært en grunn til negativiteten. Jeg forstår at folk blir provoserte av kravene til IOC, kravene har vært helt på trynet. Jeg forstår også at de mener IOC er udemokratiske.

– Det er i og for seg bra å reagere på det, men jeg har hele tiden vært opptatt av den folkefesten vi kan få, og at det er bra for Norge. Selv om vi ikke liker IOC kan vi ønske et OL til Norge for det.

– Det var min drøm

Slopestyle-kjører Tiril Sjåstad Christiansen, som var klart til å satse alt mot et OL på hjemmebane er også skuffet onsdag kveld.

– OL i Oslo var jo min store drøm og mitt store mål. Jeg syns det er trist og skuffende at så mange er negative til et Oslo-OL. Vi gikk glipp av en unik mulighet til å markedsføre norsk vinteridrett og arrangere et heidundrende OL på hjemmebane.

– Det er absolutt synd. Jeg hadde sannsynligvis ikke gått der selv, men det hadde uansett vært gøy med OL i Norge. Det er det nok ikke bare jeg som er idrettsutøver som synes, sier skøyteløper Håvard Bøkko.

Koss: – Trist

Ådne Søndrål

Ådne Søndrål mener Norge går glipp av mye ved å si neil til OL.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

En av de største heltene fra Lillehammer-OL, Johan Olav Koss, sier følgende om at OL-drømmen ble knust onsdag kveld.

– Vi går glipp av den utrolige satsingen som var opp mot OL i 1994 - det som ble gjort for å omforme norsk toppidrett. Det å bygge opp den interessen som kunne skape store prestasjoner. Det var en kjempeforandring i norsk idrett som gjorde at det ble suksess, og jeg var jo bare et produkt av dét. Det kan hende vi nå ikke får det samme løftet.

Koss understreker gang på gang at norsk idrett må fortsette kampen om å få bedre anlegg selv om det ikke blir et OL.

– Det er klart at det er veldig trist vi ikke får oppgraderingen som skal til, og som vi trenger i Norge, men det toget er ikke gått. Vi får bruke det til en mulighet til en mulighet for å øke bevilgningen til norsk idrett.

– OL på hjemmebane er det største

Koss' skøytekollega og OL-deltaker på Lillehammer i 1994, Ådne Søndrål, er også skuffet over et OL-nei.

– Jeg synes det er veldig synd for et OL på hjemmebane er det største du kan oppleve som idrettsutøver, sier Ådne Søndrål til NRK.no.

Søndrål mener nordmenn har et for negativit inntrykk av IOC.

– Når det gjelder IOC så har jeg inntrykk av at omdømmet deres er bedre i andre land enn i Norge. Å kalle organisasjonen for korrupt stemmer ikke med mine erfaringer fra tiden jeg satt som utøverrepresentatn i IOC.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Huddersfield slo United: – Fortjent

  Manchester United tapte overraskende 2-1 mot nyopprykkede Huddersfield lørdag. Svenske Victor Lindelöf tabbet seg ut på det andre Huddersfield-målet. Manchester City leder nå ligaen fem poeng foran United.

  Victor Lindelöf
  Foto: Andrew Yates / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal