Hopp til innhold

Svendsen: – Hadde ikke sett for meg dette på forhånd

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Nå har Emil Hegle Svendsen kun én sjanse igjen på å ta en individuell OL-medalje. Før OL var han regnet som Norges sikreste gullkort i herreskiskyting.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen etter normaldistansen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdagens 20 kilometer føyde seg inn i rekken av skuffende OL-resultater for 28-åringen. Selv om han skjøt 19 av 20 treff havnet han på 7.-plass.

Hele 58 sekunder bak erkervia og gullvinner Martin Fourcade - som også traff 19 av 20.

– Normalt sett skulle jeg kjempet med Fourcade på en dag som dette. Jeg følte meg pigg så jeg er overrasket over at jeg er så langt bak, sier han til NRK.

Etter målgang brukte han lang tid på å fordøye den umiddelbare skuffelsen. Han satte seg rett ned etter målpassering og blåse pusten oppgitt ut, mens han ristet på hodet.

– Jeg er skuffet og lei meg, sier han.

Må satse på fellesstarten

Det har vært gjennomgangstonen fra Svendsen etter de tre første OL-øvelsene.

– Det var bare ræva, sa han etter sprinten (9.-plass).

– Jeg har det vondt nå og er i kjelleren psykisk, var det ærlige svaret etter 7.-plassen på jaktstarten.

Nå risikerer nordmannen og reise hjem fra Sotsji uten en eneste individuell OL-medalje. Hans aller siste sjanse er søndagens fellesstart.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli slik. Det vil selvfølgelig være veldig skuffende å reise hjem uten medalje, sier 28-åringen som bare to dager før OL sa at han anså seg selv som en av favorittene.

– Kjedelig

Etter de to første løpene klaget han over manglende gnist i løypa, men etter normaldistansen torsdag følte han at mye av spruten i beina var tilbake. Derfor var det ekstra frustrerende å ikke gjøre det bedre.

Noen forklaring på hvorfor det ikke går fortere i sporet, har han imidlertid fortsatt ikke.

– Når jeg er pigg skal jeg kjempe jevnt med Fourcade, sier han.

– Det er kjedelig når kroppen ikke stemmer overens med kroppsfølelsen.

– Svendsen unormalt dårlig

– Det er trist å se hvordan Emil går her i dag. Det må være ufattelig tungt når ingenting funker, sier NRK-eksperten Ola Lunde.

Han lar seg forbause av Svendsens formsvikt.

– Det er overraskende. Svendsen har gått unormalt dårlig i dag. Dette er langt, langt under hva han normalt sett er kapabel til. Det handler om tilpasning og høydetrening og forberedelsene til lekene, sier Lunde.

– Funket ikke

Ole Einar Bjørndalen skjøt en bom på samtlige skytinger og endte tilslutt på en 34.-plass på torsdagens 20 kilometer.

– Jeg skjøt hele tida én bom og jeg fikk liksom ikke dreisen på det i dag. Planen var å skyte godt, men det funket ikke, sier Bjørndalen til NRK.no.

Johannes Thingnes Bø ble nummer 11 og Tarjei Bø nummer 26. Bø mister dermed søndagens OL-fellesstart på grunn av svake plasseringer i mesterskapet.

Om laginnsatsen sa Bjørndalen: – Det er for dårlig. Vi skal ha en mann på pallen i hvert løp. Det klarte vi ikke i dag. Det er rett og slett for dårlig.

Det var tyskeren Erik Lesser som tok sølvet foran russeren Jevgeni Garanitsjev på bronseplass.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, 20 km» i nytt vindu

Siste nytt

 • Nederlandsk stjernefall etter virusutbrudd

  Det nederlandske fotballandslaget har blitt rammet av et virus før fredagens EM-kvalifiseringskamp mot Frankrike. Fem syke spillere har måtte forlate troppen.

  Liverpool-spissen Cody Gakpo, Newcastles Sven Botman, Matthijs de Ligt fra Bayern München, PSV Eindhovens Joey Veerman og Anderlecht-keeper Bart Verbruggen er utilgjengelige til kampen på Stade de France.

  I en uttalelse sier trener Ronald Koeman at han har hentet inn Bayern Münchens Ryan Gravenberch, Kjell Scherpen fra Vitesse og Inter Milans Stefan de Vrij før Frankrike-kampen.

  De fem spillerne som er syke kan komme til å returnere til mandagens kvalifiseringskamp mot Gibraltar i Rotterdam, forutsatt at de blir friske igjen.

  Nederland spiller i gruppe B sammen med Hellas og Irland, i tillegg til Frankrike og Gibraltar. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Netherlands v Qatar
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters
 • Killi sikret verdenscupen sammenlagt – Ruud vant slopestylecupen

  Friski-stjernen Johanne Killi vant verdenscupen sammenlagt allerede før lørdagens slopestylefinale i Silvaplana. I finalen får hun selskap av Sandra Eie.

  Killi satte standarden i sitt første forsøk i kvalifiseringen da hun fikk 83,80 poeng av dommerne. Hun klarte ikke å forbedre seg i det andre «runnet» og endte som nummer tre, 11,40 poeng bak canadiske Magan Oldham, som var best i kvaliken.

  25-åringen hadde allerede sikret seg seieren i slopestylecupen foran torsdagens renn, men vant også verdenscupen sammenlagt da sveitsiske Mathilde Gremaud ikke klarte å ta seg videre til finalen.

  Gremaud, som ligger 54 poeng bak Killi, var den eneste som kunne ta henne igjen i sammendraget som stilte på start i Silvaplana. Dermed er den norske jenta sikret sin andre krystallkule denne sesongen.

  Sandra Eie er også videre til finalen etter at hun endte som nummer ni i kvalifiseringen.

  Friski-gutta skal også ut i kvalifisering senere torsdag. Der stiller blant andre Birk Ruud til start, som torsdag morgen sikret seg slopestylekula. Sveitsiske Andri Ragettli var den eneste som kunne ta igjen nordmannen, men da han fikk konstatert ribbeinsbrudd etter et fall på trening onsdag, måtte sveitseren trekke seg fra kvalifiseringen.

  Dermed har Ruud sikret seg alle de tre krystallkulene i verdenscupen denne sesongen. Fra før hadde han vunnet både sammenlagttittelen og Big Air-kula. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Friski, slopestyle for kvinner
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Solbakken vil se en målfarlig Ødegaard: – Han har syv færre enn meg

  Martin Ødegaard har scoret to mål på 47 landskamper. Både han og Ståle Solbakken vil se mer.

  – Det er uunngåelig. Det presset om å score mer mål på landslaget må han ha på seg. Han har et veldig bra skuddbein, sier Solbakken, som selv scoret ni landslagsmål på 58 landskamper.

  – Han har syv færre enn meg og det kler ham dårlig, sier Solbakken.

  Ødegaard selv er klar på at han ønsker å bli mer målfarlig i den norske landslagstrøyen. Denne sesongen har han vist fremgang foran mål med ti fulltreffere for Arsenal.

  – Jeg føler at jeg fortsatt kan bli bedre på å score mål, sier han, og legger til at det er mange deler av spillet han kan ta store steg på.

  På spørsmål om hvorfor han scorer flere mål for Arsenal denne sesongen, svarer han:

  – Det handler mye om hvordan vi spiller, posisjonen min og rollen i laget. Jeg jobber selvfølgelig mye med det selv også, blant annet med en trener. Jeg har sett mye på klipp om hvilke rom jeg skal true, forteller han.

  Første sjanse til å plusse på antall landslagsscoringer kommer lørdag mot et Spania-lag han har troen på et godt resultat mot.

  – De har en historie som tilsier at de skal være favoritter. De har vært med på mye og preget landslagsfotballen. Det er klart de er favoritter, men jeg tror oppriktig at vi kan få et resultat, sier landslagskapteinen.

  Og i skadefraværet til Erling Braut Haaland, kan det bli Ødegaard som blir en mulig norsk straffeskytter. Ødegaard scoret nylig i straffesparkkonkurransen mot Sporting.

  – Jeg er klar til å ta om det er mulighet for det, sier han til NRK.

  Ødegaard
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste