Svendsen: – Hadde ikke sett for meg dette på forhånd

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Nå har Emil Hegle Svendsen kun én sjanse igjen på å ta en individuell OL-medalje. Før OL var han regnet som Norges sikreste gullkort i herreskiskyting.

Emil Hegle Svendsen

Emil Hegle Svendsen etter normaldistansen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Torsdagens 20 kilometer føyde seg inn i rekken av skuffende OL-resultater for 28-åringen. Selv om han skjøt 19 av 20 treff havnet han på 7.-plass.

Hele 58 sekunder bak erkervia og gullvinner Martin Fourcade - som også traff 19 av 20.

– Normalt sett skulle jeg kjempet med Fourcade på en dag som dette. Jeg følte meg pigg så jeg er overrasket over at jeg er så langt bak, sier han til NRK.

Etter målgang brukte han lang tid på å fordøye den umiddelbare skuffelsen. Han satte seg rett ned etter målpassering og blåse pusten oppgitt ut, mens han ristet på hodet.

– Jeg er skuffet og lei meg, sier han.

Må satse på fellesstarten

Det har vært gjennomgangstonen fra Svendsen etter de tre første OL-øvelsene.

– Det var bare ræva, sa han etter sprinten (9.-plass).

– Jeg har det vondt nå og er i kjelleren psykisk, var det ærlige svaret etter 7.-plassen på jaktstarten.

Nå risikerer nordmannen og reise hjem fra Sotsji uten en eneste individuell OL-medalje. Hans aller siste sjanse er søndagens fellesstart.

– Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli slik. Det vil selvfølgelig være veldig skuffende å reise hjem uten medalje, sier 28-åringen som bare to dager før OL sa at han anså seg selv som en av favorittene.

– Kjedelig

Etter de to første løpene klaget han over manglende gnist i løypa, men etter normaldistansen torsdag følte han at mye av spruten i beina var tilbake. Derfor var det ekstra frustrerende å ikke gjøre det bedre.

Noen forklaring på hvorfor det ikke går fortere i sporet, har han imidlertid fortsatt ikke.

– Når jeg er pigg skal jeg kjempe jevnt med Fourcade, sier han.

– Det er kjedelig når kroppen ikke stemmer overens med kroppsfølelsen.

– Svendsen unormalt dårlig

– Det er trist å se hvordan Emil går her i dag. Det må være ufattelig tungt når ingenting funker, sier NRK-eksperten Ola Lunde.

Han lar seg forbause av Svendsens formsvikt.

– Det er overraskende. Svendsen har gått unormalt dårlig i dag. Dette er langt, langt under hva han normalt sett er kapabel til. Det handler om tilpasning og høydetrening og forberedelsene til lekene, sier Lunde.

– Funket ikke

Ole Einar Bjørndalen skjøt en bom på samtlige skytinger og endte tilslutt på en 34.-plass på torsdagens 20 kilometer.

– Jeg skjøt hele tida én bom og jeg fikk liksom ikke dreisen på det i dag. Planen var å skyte godt, men det funket ikke, sier Bjørndalen til NRK.no.

Johannes Thingnes Bø ble nummer 11 og Tarjei Bø nummer 26. Bø mister dermed søndagens OL-fellesstart på grunn av svake plasseringer i mesterskapet.

Om laginnsatsen sa Bjørndalen: – Det er for dårlig. Vi skal ha en mann på pallen i hvert løp. Det klarte vi ikke i dag. Det er rett og slett for dårlig.

Det var tyskeren Erik Lesser som tok sølvet foran russeren Jevgeni Garanitsjev på bronseplass.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, 20 km» i nytt vindu

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal