NRK Meny
Normal

Svendsen endelig sykdomsfri: – Det er harmoni i kroppen

SEISER ALM/OSLO (NRK): Med nytt kosthold og en sommer uten sykdom, føler Emil Hegle Svendsen selvtilliten endelig er på vei tilbake.

Emil Hegle Svendsen

SMILET TILBAKE: Emil Hegle Svendsen må flere år tilbake i tid for finne en tilsvarende sommerform.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– I min verden er det fire år siden jeg har gått ordentlig fort. Det er den brutale virkeligheten for min del.

Slik oppsummerer altså Emil Hegle Svendsen de siste sesongene. Med unntak av fjoråret har flere sesonger vært mye preget av sykdom. Nå ser det derimot langt lysere ut.

– Sammenligner jeg denne sommeren med i fjor, så har jeg jo et mye bedre grunnlag. Da mistet jeg til sammen to måneder før sesongen, og det er klart at det setter sine spor. Jeg har virkelig en mye bedre følelse nå, sier skiskytteren til NRK under høydesamlingen i Seiser Alm.

Rekord

– Jeg har ikke vært forkjøla siden jula i fjor (i 2015 journ.anm.) faktisk. Og det er ny rekord for min del. Det gir meg nok et mye bedre grunnlag til denne sesongen, legger 32-åringen til.

VM i skiskyting 2017.

VM-NEDTUR: Emil Hegle Svendsen kollapset under VM-sprinten i vinter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hele tiden har han tatt sine forholdsregler. Blant annet kysset han ikke forloveden Samantha Skogrand på flere måneder før VM, men den viktigste grunnen til forbedringen mener han kommer av endret kosthold. I fjor kunne NRK fortelle at Svendsen har slitt med en tarmsykdom, og at han derfor sluttet å spise hvetemel og drikke melk.

– Jeg føler jeg har vært fornuftig hele tiden, men det hjalp veldig å legge om kostholdet. Det gjør at jeg er mindre syk, og kroppen jobber ikke imot meg lenger. Magen fungerer bra og det er harmoni i kroppen, forteller Svensen med et smil.

Sleit mentalt

Det er ikke bare fysisk sykdommen har gitt skiskytterstjernen problemer. Han medgir at han også har sleit med det mentale.

– Det betyr jo mye. Når man ikke får trent eller forberedt seg, så stiller man i en annen klasse mentalt enn de som har hatt en normal oppkjøring og ligger godt an. De har en annen selvtillit, som man selv ikke har. Når man har en god følelse kan alt skje, sånn jeg ser det, mener Svendsen.

Landslagstrener Egil Kristiansen mener Svendsen nå for en gangs skyld er i god rute før sesongen, som toppes med OL.

– Å være langtidssykmeldt er ikke noe man har råd til om man skal være i verdenstoppen. Emil har fått trent jevnt og godt fra midten av april og utover. Det er litt av «cluet» for ham, å trene godt over tid. Det er det han trenger, sier Kristiansen.

– Jeg føler jeg er på vei dit jeg var for fire år siden, så får vi se utover høsten, sier Svendsen.

– Og da slår du Martin Fourcade?

– Ja, jeg tror jeg er bedre enn Fourcade i mine beste stunder.

BIATHLON-WORLD-MEN

VIL SLÅ TILBAKE: Forrige sesong var varierende for Emil Hegle Svendsen, men nå føler han seg god nok til å slå Martin Fourcade. Her fra verdenscupen i Ruhpolding, hvor Svendsen ble nummer to - foran Michal Krcmar, men bak Fourcade.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Siste nytt

 • Sendte Norwich ut på staffer

  Chelsea fikk både Pedro og Álvaro Morata utvist, og trengte straffekonk for å slå ut Norwich i FA-cupens 3. runde.

  Michy Batshuayi scoret for Chelsea, mens Jamal Lewis sørget for 1–1 på overtid.

  Chelsea møter Newcastle i 4. runde.

   Alvaro Morata
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Russer-høring starter 22. januar

  CAS-høringen av de OL-utestengte russerne starter 22. januar, melder idrettens voldgiftsrett (CAS) i en pressemelding. Blant utøverne som skal inn til høring er Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin og Ivan Skobrev.

  Totalt skal 42 russere avgi sin forklaring i Lausanne fra 22. til 27. eller 28. januar.

  Russian Doping Sochi
  Foto: Charlie Riedel / AP
 • Espanyol senket Barcelona

  Espanyol tok en svært populær 1-0-seier over Barcelona i kvartfinalen i den spanske cupen onsdag kveld. Det er Barcelonas første tap siden 16. august. Returoppgjøret spilles på Camp Nou neste torsdag.

  Oscar Melendo scoret kampens eneste mål.

  Spanish King's Cup - Espanyol vs FC Barcelona - Quarter-Final - First Leg
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal