Hopp til innhold

Sven Kramer knuste Bøkko på 5000

Sven Kramer er tilbake. På 5000-meteren i skøyte-EM i Budapest knuste han all motstand og tok ledlsen i sammendraget.

Video Sven Kramer vinner dagens 5000 meter

Sven Kramer vinner dagens 5000 meter

Dermed gikk Kramer også forbi Håvard Bøkko i sammendraget, og ødela sannsynligvis alle sjanser Bøkko måtte ha til å bli Norges første europamester på 21 år.

Håvard Bøkko hadde 5,2 sekunder til gode på Kramer etter 500-meteren, og trodde det var et godt utgangspunkt. Men så ble han grundig slått. Bøkko var så skuffet at han gikk rett forbi pressekorpset uten å snakke med noen.

- Vanskelig, men ikke umulig

Først en god stund etterpå kom Bøkko for å snakke med pressen.

- Det er ikke helt håpløst å ta igjen, men det blir vabskelig, sier en skuffet Bøkko til NRK. Han innrømmer at 5000-meteren gjorde det hele mye vanskeligere.

- Jeg vet ikke hva som gikk galt. Men det er iallfall mine to beste distanser som gjenstår, sier Bøkko.

Bøkko mente han hadde et godt utgangspunkt etter å ha slått Kramer overraskende klart på 500 m. Han gikk på 6.40,60 og ble slått av sin lagkamerat i CBA Alexis Contin, som fikk 6.38,08. Bøkkos tid holdt bare til femteplass, Contin ble nummer tre. Og Nederland tok tre av de fire øverste plassene.

Så kom Kramer - mannen som sto over hele forrige sesong. Kramer gikk et jevnt løp som minte om nederlenderens glansdager. Ingen runde var på over 31,7, mens de sju siste Bøkko-rundene var på 31,8 eller høyere. Kramer endte på 6.31,82.

Da har Bøkko 1,08 sekunder å ta igjen på søndagens 1500-meter.

Kramer leder imidlertid ikke EM-sammenlagt. Det gjør Jan Blokhuijsen, som gikk 5000 på 6.36,49. Han er 1.12 1500 meter-sekunder foran Kramer. Bøkko er på tredje, et snaut sekund foran den store overraskelsen Haralds Silovs fra Latvia. Contin er numemr fem.

Sverre Lunde Pedersen ble nummer to på 5000 med 6.44,64, og er nummer ni i sammendraget.

God 500 m av Bøkko

Se Bøkkos 500 m her (artikkelen fortsetter)

Video God innsats av Bøkko på dagens 500 meter

God innsats av Bøkko på dagens 500 meter

Håvard Bøkko ble nummer fem på 500-meteren i skøyte-EM lørdag. Han kom inn på 37,25.

Polakken Konrad Niedzwiedski vant på 36,89. Bøkko slo nederlandske Sven Kramer med 52/100 sekund. Jan Blokhuijsen (Nederland) kom inn på 36,93.

- Jeg er ikke misfornøyd, men tre tideler bedre hadde gjort seg, kommenterte Kramer sitt eget løp på twitter.

Kristian Reistad Fredriksen ble nummer ni med 37,51. Sverre Lunde Pedersen gikk på 38,04 og ble nummer 17 rett foran Simen Spieler Nilsen (38,17).

- Jeg hadde et feilskjær og tapte tid. Det er jeg ikke fornøyd med. Nå ser jeg bare fram til 5000-meteren, sier Pedersen til NRK.

Også Fredriksen trøblet litt med en treig start, men han gikk de siste 400 metrene like raskt som Bøkko.

Det er mye bedre forhold i EM-byen Budapest lørdag enn det var fredag, da kastevinder ødela mange av løpene. Men fortsatt kan en og annen vindkule plage løperne også i dag.

5000-meteren går senere lørdag. Der skal Bøkko møte sin lagkamerat fra CBA-laget, Alexis Contis i 12. par. Det betyr at lagets omstridte trener Peter Mueller får sekundere fra sidelinja mens Bøkko går.

- Jeg er alltid på isen. Du ser meg ikke alltid, men jeg sniker meg nok rundt, sier Mueller til NRK.

- Her må vi bare trå til fra start. Konkurrentene går etter oss, sier Mueller.

Fornøyd ida Njåtun

Kvinnene går bare en distanse lørdag, 1500 m. Ida Njåtun gikk et jevnt bra løp på 2.09,16, noe den sykdomsrammede løperen var godt fornøyd med. Ikke minst fordi det sikret henne plass i VM i Moskva i februar.

- Jeg føler meg mye bedre nå enn på mange uker. Jeg kan mye bedre enn dette, men jeg er i framgang. Dette var positivt, sier Njåtun til NRK. Hun får dessverre ikke gå den avsluttende 5000-meteren søndag.

Hun ble såvidt slått av Hege Bøkko, som etter en sterk åpning falt noe av og kom i mål på 2.09,03.

Video: Se Hege Bøkkos 1500-meter:

Video Se Hege Bøkkos 1500 m her

Se Hege Bøkkos 1500 m her

- Det var tungt. Vinden tok skikelig tak. Jeg følte at jeg aldri kom opp i fart, sier Bøkko til NRK. Hun har som mål å komme inn på topp 10. - Det begynner å bli lange avstander framover, sier Bøkko.

Bøkko og Njåtun endte til slutt som nummer 11. og 12. Mari Hemmer ble nummer 19. Martina Sablikova vant på 2.03,64, foran linda de Vries med 2.04,70 og Julija Skokova med 2.05,18.

I sammendraget foran søndagens 5000 m leder Sablikova foran Ireen Wust. Avstanden dem imellom er 4,11 sekunder på 5000 m. Skokova er på tredje.Bøkko er såvidt innpå på topp 10. Njåtun er 13 og Hemmer 18, men ingen av de to får gå 5000.

Siste nytt

 • Brennhet Hovland med ellevill hole-in-one

  Viktor Hovland synes å være i praktslag foran fredagens Ryder Cup-start i Roma. Nordmannen slo til med hole-in-one på treningsrunden torsdag.

  Prestasjonen kom på banens femte hull, som i tillegg er et par fire-hull. Hovland slo to utslag som følge av at det var en treningsrunde, og dermed teller ikke stjernetreffet som en formell hole-in-one.

  Det var det andre utslagsforsøket som endte med at ballen gikk rett i hullet.

  Europatouren har lagt ut et videoklipp av at Hovland henter ballen opp fra koppen etter superslaget.

  Årets Ryder Cup-utgave starter fredag morgen i Roma. Hovland er en av Europas viktigste spillere når laget skal forsøke å revansjere tapet for USA i 2021.

  (NTB)

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste