NRK Meny
Normal

Svein Johannessen hedres med bok

Svein Johannessen var en av Norges beste sjakkspillere gjennom tidene. Johannessen gikk bort i 2007. Denne uken ble han for andre gang hedret med en minneturnering, og samtidig ble biografien om han lansert.

Svein Johannessen

Svein Johannessen på midten av 60-tallet.

Det er Øystein Brekke som har skrevet biografien om Johannessen. Han forteller at han har jobbet med boka over mange år, men at det ble fortgang i arbeidet etter Johannessens død.

Øystein Brekke

Forfatter Øystein Brekke

- boka blir enda større og viktigere etter hans død. Det blir litt andelenes når han er borte, det var jo ikke det som var forutsetningen for å skrive boka, sier Brekke til NRK Sjakk.

Les anmeldelsen av ”Sjakkmesteren Svein Johannessen”!

Boka forteller historien om ”Svenis”, både i og utenfor sjakklokalene.

- Han var en frisk unggutt fra Mjøndalen, som var kjent for fotball og bandy, og det drev med ting som gutter flest. Han begynte også med sjakk i ung alder, og ble med i den lokale ”gubbeklubben” på Folkets hus i Mjøndalen.

Unge Johannessen vakte fort oppsikt i klubben, bl.a ved å spille blindsimultan mot flere av spillerne. Som 16-åring flyttet han til Oslo, og ble her fort landets unge kommende sjakkstjerne.

- Han var den første norske spilleren som svingte seg opp til et internasjonalt nivå, sier Brekke. – han spilte mange tøffe partier, og slo mange av de beste spillerne på 60-tallet. Han spilte mot verdensmestere på rekke og rad og satte seg i respekt.


Møysommelig arbeid

Brekke har brukt mye tid på biografien. Han har funnet stoff i gamle sjakkspalter og tidsskrifter både i inn og utland. Han har oppsøkt gamle klassekammerater, familie og sjakkspillere.

- Folk har stilt opp. Det har vært nesten rørende vil jeg si. Folk synes det har vært så hyggelig at den litt oversette sjakkstjernen fra Mjøndalen, Oslo Schakselskap og Norge får reist et monument på denne måten.

Johannessen - Spassky

Svein Johannessen i kamp mot selveste Boris Spassky.

Boken forteller mange historier fra Johannessens liv, bl.a om da han og Ragnar Hoen dro på sjakktur til USA i 1960. Der skulle de besøke de kjente sjakklubbene i New York.

I Marshall Chess Club spilte de en stor lynturnering, hvor Johannessen under tvil fikk spille sammen med svært gode spillere. Til deres overraskelse vant Johannessen gruppen!
Dermed fikk folk den største respekt for de unge nordmennene, og fulgte deres sjakkariere nøye gjennom 60-tallet.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Brekker sier at markedet for sjakkbøker er litt begrenset i Norge, men at de foreløpige tilbakemeldingene på boken viser at den har bred apell.

- Her er det mye flott og instruktiv sjakk, men også en god historie. Men det at det kommer en bok på norsk om en norsk sjakkmester, det blir en del av den internasjonale sjakkulturen. Jeg har allerede blitt kontaktet av en fyr fra New York som har bestilt sju bøker.

Les anmeldelsen av ”Sjakkmesteren Svein Johannessen”!

Siste nytt

 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er nede på en femteplass etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
 • Frisk Asker legger inn protest

  Frisk Asker trodde de hadde forlenget NM-semifinaleserien mot Storhamar med overtidsscoring, men dommerne annullerte målet. Nå legger Frisk inn protest.

  Det bekrefter den tapende semifinalisten på sin hjemmeside natt til lørdag.

  frisk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • To overtidsmål redda Portugal

  Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm menn
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Paraalpint storslalåm 2. omgang
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
V-cupfinale kombinert: 10 km langrenn