Hopp til innhold

Svein Johannessen hedres med bok

Svein Johannessen var en av Norges beste sjakkspillere gjennom tidene. Johannessen gikk bort i 2007. Denne uken ble han for andre gang hedret med en minneturnering, og samtidig ble biografien om han lansert.

Svein Johannessen

Svein Johannessen på midten av 60-tallet.

Det er Øystein Brekke som har skrevet biografien om Johannessen. Han forteller at han har jobbet med boka over mange år, men at det ble fortgang i arbeidet etter Johannessens død.

Øystein Brekke

Forfatter Øystein Brekke

- boka blir enda større og viktigere etter hans død. Det blir litt andelenes når han er borte, det var jo ikke det som var forutsetningen for å skrive boka, sier Brekke til NRK Sjakk.

Les anmeldelsen av ”Sjakkmesteren Svein Johannessen”!

Boka forteller historien om ”Svenis”, både i og utenfor sjakklokalene.

- Han var en frisk unggutt fra Mjøndalen, som var kjent for fotball og bandy, og det drev med ting som gutter flest. Han begynte også med sjakk i ung alder, og ble med i den lokale ”gubbeklubben” på Folkets hus i Mjøndalen.

Unge Johannessen vakte fort oppsikt i klubben, bl.a ved å spille blindsimultan mot flere av spillerne. Som 16-åring flyttet han til Oslo, og ble her fort landets unge kommende sjakkstjerne.

- Han var den første norske spilleren som svingte seg opp til et internasjonalt nivå, sier Brekke. – han spilte mange tøffe partier, og slo mange av de beste spillerne på 60-tallet. Han spilte mot verdensmestere på rekke og rad og satte seg i respekt.


Møysommelig arbeid

Brekke har brukt mye tid på biografien. Han har funnet stoff i gamle sjakkspalter og tidsskrifter både i inn og utland. Han har oppsøkt gamle klassekammerater, familie og sjakkspillere.

- Folk har stilt opp. Det har vært nesten rørende vil jeg si. Folk synes det har vært så hyggelig at den litt oversette sjakkstjernen fra Mjøndalen, Oslo Schakselskap og Norge får reist et monument på denne måten.

Johannessen - Spassky

Svein Johannessen i kamp mot selveste Boris Spassky.

Boken forteller mange historier fra Johannessens liv, bl.a om da han og Ragnar Hoen dro på sjakktur til USA i 1960. Der skulle de besøke de kjente sjakklubbene i New York.

I Marshall Chess Club spilte de en stor lynturnering, hvor Johannessen under tvil fikk spille sammen med svært gode spillere. Til deres overraskelse vant Johannessen gruppen!
Dermed fikk folk den største respekt for de unge nordmennene, og fulgte deres sjakkariere nøye gjennom 60-tallet.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Brekker sier at markedet for sjakkbøker er litt begrenset i Norge, men at de foreløpige tilbakemeldingene på boken viser at den har bred apell.

- Her er det mye flott og instruktiv sjakk, men også en god historie. Men det at det kommer en bok på norsk om en norsk sjakkmester, det blir en del av den internasjonale sjakkulturen. Jeg har allerede blitt kontaktet av en fyr fra New York som har bestilt sju bøker.

Les anmeldelsen av ”Sjakkmesteren Svein Johannessen”!

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal