Hopp til innhold

Europas friidrettspresident Svein Arne Hansen er død

Den tidlegare så markerte Bislett-generalen blei 74 år gammal.

BISLETT GAMES

GENERALAR: Svein Arne Hansen var Bislett-general fram til 2009, då han overlèt ansvaret til Steinar Hoen

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hansen var i mange år president i Norges Friidrettsforbund, og var også kjend som Bislett-general, primus motor bak Bislett Games.

I 2015 blei han president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), der han blei attvald for fire nye år i fjor. I kraft av det vervet var han også styremedlem i det internasjonale friidrettsforbundet.

Laster Twitter-innhold

I mars i år blei han innlagd på sjukehus med hjerneslag.

Dobromir Karamarinov tok over som mellombels EAA-president etter det, uttrykte si sorg då han fekk dødsbodskapen.

– Han var ein stor leiar med visjonar for friidretten og ein karismatisk person i friidrettsfamilien. Han var elska av alle som kjende han, og han var ein sann ven av utøvarane. Vi har mista ein stor mann. Tankane mine går til familien hans, seier Karamarinov.

Hansen har vore sentral i norsk og internasjonal friidrett i over 50 år. Han kom for fullt fram i lyset då han i 1985-talet overtok ansvaret for Bislett Games, det største friidrettsstemnet i Norge, etter legendariske Arne Haukvik. Det vervet hadde han til 2009 Frå 2003 til 2015 var han også president i Norges Friidrettsforbund.

Han fekk Bislett-medaljen i 2006.

Han var også sterkt delaktig i etableringa av Golden League på slutten av 90-talet, den viktigaste stemneserien i internasjonal friidrett, og som i dag heiter Diamond League, stadig med Bislett Games som eit sentralt arrangement.

Allereie i 2011 var han på nippet til å bli vald som president i det europeiske friidrettsforbundet, men tapte med nokre få stemmer. Men i 2015 var valsigeren stor.

– Mitt kandidatur (som friidrettspresident) er basert på trua på at eg har vore ein leiar som har levert positive endringar som president av mitt nasjonale forbund, sa Hansen til NRK då.

– Det blir med ein periode. Neste gong er eg for gammal, sa han.

Men då den øvre aldersgrensa på 70 år blei fjerna, stilte han og blei vald for ein ny periode i fjor, utan motkandidat.

I 2016 var han blant dei som stod sterkt bak vedtaket om å stenge ute Russland frå internasjonal friidrett etter opplysningane om statleg styrt doping.

– Eg håpar dei andre særforbunda er like tøffe og at dei går gjennom saka like kritisk som det vi har gjort, sa Hansen den gongen. Han var lite imponert over IOC' haldning i det spørsmålet.

Hansen engasjerte seg sterkt i kampen mot doping.

NRK-ekspert og tidlegare OL-vinnar Vebjørn Rodal minnest Hansen slik:

«Ein mann med et stort hjarte for både norsk og internasjonal friidrett. Han hadde eit enormt nettverk innan idretten, over absolutt heile verda. Personlig er eg takknemlg for at han såg meg, og tok seg tid til å hjelpe meg, når eg som ung og ambisiøs junior trong hjelp til å møte tøff internasjonal motstand. Eg opplevde Svein Arne som effektiv og raus. Han har planteta eit solid fotavtrykk i friidretten».

Dødsfallet har gitt mange reaksjonar også internasjonalt. Dette skriv presidenten i World Atheltics, Sebastian Coe, på twitter:

Laster Twitter-innhold

EAAs generalsekretær Christian Milz sa det slik:

– Friidrettsfamilien har i dag mista ein inspirerande leiar og ein god ven.Han gjorde alltid sitt beste for å fremje sporten, og alltd med eit smil. Vi vil alle sakne han. Eg sender mine djupaste kondolansar til hans familie og vener.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Välbe langet ut mot IOC: – Jeg er imot en nøytral status

  Russlands skipresident Jelena Välbe er ikke interessert i å delta under nøytralt flagg og reagerer mot Den internasjonale olympiske komités (IOC) uttalelse. Det skriver NTB.

  – Jeg vil ikke engang diskutere! Jeg er kategorisk imot den nøytrale statusen, spesielt siden det er mange tillegg, sa Välbe ifølge Championat.

  Hun ramset opp en rekke kriterier, blant annet at man ikke må være knyttet til det russiske militæret og at man ikke har deltatt på Putins «Z-fest».

  Tirsdag ble det klart at IOC anbefaler at russiske og belarusiske utøvere kan delta i internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg, men vil vente med å avgjøre om de får delta i OL i 2024.

  – IOC prøver nok en gang å flytte alt over på de forskjellige forbundene, mens de tilsynelatende allerede har sendt dem instruksjoner. Min mening: vi trenger ikke deres internasjonale konkurranser under slike forhold, sa Välbe.

  IOCs tyske president Thomas Bach sa tirsdag at Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sendt anbefalinger til internasjonale idrettsforbund om retur for russiske og belarusiske utøvere internasjonale idrettskonkurranser under nøytralt flagg.

  Samtidig gjorde han det klart at IOC ikke har gjort vurderinger rundt om russere og belarusere skal få delta i OL i Paris i 2024.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Messi feiret sitt 100. landslagsmål med hattrick

  I løpet av 17 minutter scoret Lionel Messi tre mål mot Curaçao i 7-0-seieren natt til onsdag. Det sendte han opp på 100 mål i den argentinske landslagstrøya.

  Den sju ganger Ballon d'Or-vinneren åpnet målfesten etter bare 20 minutter.

  Knappe femten minutter senere gjorde den 35 år gamle magikeren 3-0, før han fullførte hattricket sitt fire minutter senere da han la på til 5–0.

  Nicolás González, Enzo Fernández, Ángel Di María og Gonzalo Montiel noterte seg også på scoringslisten.

  Messis 100. landslagsmål kommer 17 år etter at han gjorde sitt første mål for Argentina i et 2-3-tap mot Kroatia i mars 2006.

  Tirsdagens hat-trick var Messis sjuende for Argentina.

  Messi har scoret flere mål for det argentinske landslaget enn de to neste på listen til sammen.

  Gabriel Batistuta endte karrieren på 56 mål for Argentina, mens Sergio Agüero nådde 41 mål før han måtte legge opp i desember på grunn av hjerteproblemer.

  På listen over de mest scorende landslagsspillerne gjennom tidene er Messi fortsatt nummer tre. Cristiano Ronaldo ligger på førsteplass med 122 mål for Portugal, mens Ali Daei er nummer to med 109 mål for Iran. (NTB)

  Argentina Curacao Soccer
  Foto: Nicolas Aguilera / AP
 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste