NRK Meny
Normal

Northug om Wassberg og Svan: – De trigger meg

FALUN/OSLO (NRK): Petter Northug (29) forteller at uttalelsene fra Thomas Wassberg (58) og Gunde Svan (53) gjør ham ekstra giret.

Petter Jr Northug

SUVERENE: Petter Northug og Finn-Hågen Krogh avgjorde lagsprinten nesten før den hadde startet.

– Han var jo litt sliten under fellesstarten, og jeg lurer på om det fungerer å gå tre løp på rad, sa Wassberg før søndagens lagsprint, ifølge Expressen.

Wassberg tolket Northug som så sliten at det var «utrolig» at trønderen stilte til start.

58-åringen ble dermed den andre svenske skihelten som nylig har uttalt seg om Northug i offentligheten. Gunde Svan gikk nemlig til angrep på trønderens moral like før VM-start.

– Utspillene fra Wassberg og Svan trigger meg. Jeg håper de husker dette løpet i evigheter. Og så bør de kanskje begynne å gi noen råd til sine egne løpere, sier Northug på pressekonferansen.

– Fryktelig dumt

Finn-Hågen Krogh og Northug svarte på Wassberg-spådommene med et overlegent gull i Falun.

Northug-gull sprint

DET FØRSTE: Her tar Petter Northug VM-gull på sprinten torsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sverige hadde på forhånd planlagt å angripe, men det var altså Krogh og Northug som fosset fra konkurrentene.

Trønderen var så giret på å vinne at han nærmest skremte Krogh ut på sine etapper. Både Krogh og trener Arild Monsen beskrev 29-åringen som en «villmann».

– Det er fryktelig dumt av Wassberg å uttale seg om ting han ikke har greie på. Han får konsentrere seg om å kjøre løypene, så skal jeg konsentrere meg om å gå på ski, sier Northug.

Trønderen fikk flere spørsmål om Wassberg på pressekonferansen, og trønderen understrekte at han har stor respekt for svensken, som blant annet har OL- og VM-gull på 50-kilometeren.

– Det er stor respekt. Så jeg mener Thomas Wassberg burde være såpass oppegående at han skjønner at jeg klarer å gå to tøffe konkurranser to dager på rad, sier Northug.

Overrasket over Sverige-smultring

Det var til slutt Russland og Italia som stakk av med de siste medaljene på lagsprinten. Det betyr at vertsnasjonen Sverige fortsatt venter på sitt første gull.

Naboen i øst står nå med to sølv og én bronse.

Overraskende, mener Northug.

– At det skulle være smultring for Sverige etter en uke, hadde jeg ikke trodd. Det blir spennende å se om de får et gull, sier trønderen.

– De har mulighet på herrestafetten, 15-kilometeren og femmila, men jeg tror Johan Olsson må gjøre en god jobb her den siste uka.

Den svenske leiren var svært skuffet etter at et uhell ved siste veksling ødela medaljesjansene.

Mens alle lagkameratene sto i målområdet og ventet på sine ankermenn, ble målgangen annerledes for Teodor Peterson. En skuffet Calle Halfvarsson innså at Sverige var altfor langt bak og forlot målområdet før Petterson kom i mål.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krogh

GULLKLEM: Her møter Finn-Hågen Krogh mamma Ragnhild Tangen etter løpet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det var noen urkrefter i beina

Det ble en stor kontrast til Northug og Krogh, som kastet seg rundt halsen til lagkameraten.

Begge var naturlig nok storfornøyde etter å ha tatt Norges første gull i lagsprint siden 2009. Gullet ga også ekstra mersmak for Northug, som nå har vunnet alle VM-distanser.

Men trønderen var først og fremst full av lovord om lagkameraten.

– Det er første gang jeg går med en same. Og jeg kjente det var noen urkrefter i beina da jeg våknet i dag, sa Northug i det første intervjuet med NRK.

Finnmarkingen Krogh har samiske aner på farssiden, og 24-åringen fortalte til VG før VM at han ville forsvare samenes ære.

Det gjorde han til gagns.

– Dette er stort. Jeg følte presset i dag. For Petter er bare gull godt nok. Da var det ekstra godt å innfri, sa Krogh, som smilte bredt av kommentaren fra Northug.

– Skal ikke nesten ikke være mulig

Lagsprinten var Kroghs første VM-start i Falun og kun den andre VM-starten i karrieren.

24-åringen hadde imidlertid mulighet til å gå lørdagens fellesstart med skibytte siden Martin Johnsrud Sunby ble syk, men finnmarkingen valgte å vente til lagsprinten etter samtaler med landslagsledelsen.

Dermed bygget det seg opp et stort press på Krogh, som var forberedt på angrep under sine etapper. Konkurrentene ville naturlig nok unngå at Northug fikk spurte om medaljer på oppløpet.

I stedet viste 24-åringen hvordan det skal gjøres.

– Krogh er i praktslag. Norge får en luke allerede på 3. etappe! utrbøt NRKs kommentator Jann Post da Krogh rykket fra feltet.

Sprinttrener Monsen avslørte etter løpet av taktikken var spikret på forhånd.

– Ja, Finn-Hågen fikk så lett reise (i semifinalen). Han var klar på at han ville kjøre maksimalt, forteller Monsen.

Og tiden gikk raskere og raskere for konkurrentene. Fire sekunder. Seks sekunder. Både Krogh og Northug gjorde oppgaven umulig for utfordrerne.

Kommentator Post oppsummerte det hele på denne måten:

– Det er helt rått. Det skal nesten ikke være mulig.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Fellesstart