Gull-Skarstein med verdensrekord – trodde ikke på sin egen tid

Birgit Skarstein satte en suveren verdensrekord i jakten på nok et VM-gull. Tiden var så god at 29-åringen trodde det var noe feil med klokka.

Skarstein

NYTT GULL: Birgit Skarstein står nå med tre VM-gull, ett sølv og én bronse i pararoing. Her fra gulløpet i USA i 2017.

Foto: Chris O'Meara / AP

Skarstein forbedret nemlig sin egen rekord med hele 11 sekunder.

Den nye verdensrekorden lyder nå på 10.13,24.

Det hadde selv ikke verdensmesteren trodd på forhånd.

– Da jeg så ned på fartsklokka i båten og så tiden 10.19... Den viser jo alltid mer enn den reelle tiden, så jeg trodde noe var feil med klokka. «Pokker at den skulle stryke nå», tenkte jeg, sier Skarstein til NRK og ler.

– Men det hadde den jo ikke gjort. Det her hadde jeg aldri, aldri trodd, fortsetter hun.

Ledet fra start til mål

Der Skarstein var den store favoritten, måtte Kjetil Borch levere et superløp for å kunne kjempe om VM-gullet noen minutter senere.

Ondrej Synek, som har dominert lenge, var det aller største hinderet, men også tsjekkeren måtte se seg slått av den norske muskelbunten.

Borch

EM- OG VM-GULL: Nå er Kjetil Borch regjerende europa- og verdensmester.

Foto: Darko Bandic / AP

Igjen var israelske Moran Samuel den største konkurrenten for Skarstein på forhånd, men heller ikke 36-åringen hadde en sjanse mot Skarstein i singelsculleren.

Den suverene roeren tok kontrollen allerede fra første tak.

Presset seg selv

Etter 500 meter var ikke spørsmålet om Skarstein ville vinne, men hvor stor avstanden skulle bli. Da var Samuel allerede seks sekunder bak Skarstein.

29-åringen passerte 1500 meter på tiden 7.41,54, og selv om hun var over halvminuttet foran, fortsatte hun å presse seg selv for å slå verdensrekorden.

– Jeg rodde mitt eget løp i dag. Det hadde ikke noe å si hvor konkurrentene var. Jeg tenkte kun på meg selv, sier Skarstein.

Hun står nå med fem VM-medaljer i pararoing: Tre gull (2014, 2017, 2018), ett sølv (2013) og én bronse (2015).

– I morgen starter løpet mot VM neste år. Men dette er også en utrolig deilig bekreftelse på at vi gjør mye riktig på vei mot Tokyo i 2020, sier Skarstein.

Siste nytt

 • Solskjær: – Tror Pogba blir

  Ryktene tilsier at Manchester Uniteds Paul Pogba kan selges, men det avkrefter Ole Gunnar Solskjær. – Du kan ikke garanterte noe, men jeg tror Paul kommer til å være her. Han er veldig innstilt på suksess med United, sier han, ifølge Sky Sports.

  Pogba og Solskjær
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Bare én kamp flyttes

  En kamp må flyttes som følge av pilotstreiken i SAS. Det er oppgjøret mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar i toppserien, som blir flyttet fra lørdag til søndag. Alle eliteseriekampene og kampene i 1. divisjon går som planlagt. (NTB)

  Tom Nordlie
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Dømt til ubetinget fengsel

  Den tidligere Rosenborg-spilleren Nicki Bille ble fredag dømt til fire måneders ubetinget fengsel for vold, trusler og besittelse av narkotika. Bille erkjente i retten at han i ruspåvirket tilstand med luftpistol truet en syklist i København. (NTB)

  Nicki Bille
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal