Hopp til innhold

Suveren Riiber oppgitt over at broren ble disket

RUKA (NRK): Jarl Magnus Riiber har fått en pangstart på sesongen med to seirer på rappen. Men lørdagens triumf kom med en bismak.

Jarl Magnus Riiber

FORTSATT BEST: Jarl Magnus Riiber ser ikke ut til å ville la noen låne den gule verdenscupledertrøya.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Riiber fortsetter der han slapp sist vinter, og framstår som verdens desidert beste kombinertløper. Lørdagen fikk imidlertid en dårlig start da bror Harald ble diskvalifisert under dresskontrollen før han skulle hoppe. Dermed var Ruka-trippelen over for hans del.

– Det virker ikke som rettssikkerheten er helt på topp, sier Jarl Magnus Riiber til NRK.

Han opplever i likhet med bror Harald at dresskontrollen framsto annerledes enn det de har vært vant til.

– Det skrittmål som vi pleier å gjennomføre på toppen, det har vi gjort veldig mange ganger før. Men i år har FIS fått en ny prosedyre som ikke vi har vært informert om at skulle være gjeldende i år som, gjør at vi har et problem med å holde skrittmålet høyt nok, på grunn av at kontrolløren vil at et hoftebelte skal senkes mye lavere, forklarer Harald Johnas Riiber.

Y0YTxZwEOkc

FIKK IKKE HOPPE: Harald Johnas Riiber.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Veldig frustrerende

Men det gikk bra i fredag, hvorfor ikke i dag?

– Det spør jeg meg selv om også. Det er veldig rart at man kan endre en objektiv mening så mye over natta. Vi bruker mye tid på dette før vi drar. Så det er veldig frustrerende at en ting vi har kontroll på plutselig ikke går i dag, sier han.

– Viser dette at disse målingene egentlig er for subjektive?

– Ja, det er to øyne som skal bestemme hva som er riktig og hva som er galt. Jeg synes rettssikkerheten blir litt for liten.

Renndirektøren i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Lasse Ottesen, har imidlertid liten forståelse for kritikken. Han mener prosedyrene er uendret.

Prosedyrene er de samme. Det er aldri gøy å bli diska, og vi ønsker jo heller ikke å diskvalifisere noen. Men prosedyrene er like, regelen er helt lik, det handler om et belte på hoftekam og et skrittmål som på toppen på alle utøvere, sier Ottesen til NRK

l24vxe94Iuw

AVVISER: Renndirektør Lasse Ottesen.

Foto: Geir Olsen / NTB

Riiber fikk advarsel

Riiber sier det går på rettssikkerheten løs?

– Vi har hatt et regelverk i mange år. Vi forholder oss til det, og vi sier at er du utenfor, så er du utenfor, dessverre. Det er litt svart-hvitt. I og med at det er sesongstart så vet vi at alle har vært innom på prøveomgang, og også der har vel Harald fått en advarsel om at han er i grenseland eller litt under, forteller Ottesen.

Den norske kombinertsjefen Ivar Stuan slår seg ikke til ro med det, og peker på at det kan ha en sammenheng med at kombinertløperne i Ruka sjekkes av kontrolløren som normalt følger verdenscupen i hopp.

– Jeg har snakket med flere trenere som har den samme frustrasjonen, så her er det ett eller annet som ikke fungerer så bra. Da er det den kontrolløren som er på toppen der som er litt annerledes enn den som er til vanlig, sier Stuan, som sier dresskontrollene har vært en stressfaktor helt siden løperne kom til Ruka.

– Det er flere saker på det nå bare siden torsdag, og det gjør jo at utøverne blir kjempestressa og mister fokuset på det de skal gjøre, sier han.

– Ja, jeg blir oppgitt over at utøverne våre ikke får gjøre den jobben de skal gjøre, sier han.

Best i verden

Jarl Magnus Riiber opplevde faktisk selv å bli diskvalifisert i den såkalte PCR-omgangen, som kunne blitt tellende dersom vinden hadde satt en stopper for konkurranseomgangen fredag. Han slapp med skrekken – og ser ikke ut til å være altfor preget.

For med seier både fredag og lørdag, ligger han nå meget godt an til å vinne Ruka-trippelen som avsluttes søndag.

Riiber slo tyske Erik Frenzel med 50,1 sekunder, mens Akito Watabe ble nummer tre.

Nest beste nordmann ble Jens Lurås Oftebro ble nest beste nordmann på en tiendeplass.

Siste nytt

 • Zuccarello herjet med mål og to assist – ett målpoeng fra 600 i karrieren

  Mats Zuccarello herjet med ett mål og to assist da Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks 4-1 i NHL søndag. Han mangler ett målpoeng på 600 i karrieren.

  Zuccarello er etter søndagens kamp oppe i 192 mål og 407 assist i grunnseriekamper i NHL. Dermed står han foran et gjevt jubileum.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Hššk / NTB
 • Nordstad Moen klarte OL-kravet på maraton

  Friidrettsprofilen Sondre Nordstad Moen løp inn til tredjeplass i et maratonløp i japanske Fukuoka søndag.

  Nordstad Moen ble klokket inn til tiden 2.07.16, hvilket bare er halvannet minutt bak hans norske rekord, melder Friidrett1.

  Trønderens tid er i tillegg under OL-kravet og hans tredje beste løp på distansen noensinne.

  Sist Nordstad Moen løp like fort på maratondistansen var i 2019.

  Hans norske rekord lyder på 2.05.48 og stammer fra nettopp Fukuoka i 2017. (NTB)

  Sondre Nordstad Moen i aksjon på 10.000 meter for menn på Bislett.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Storspill fra Hovland på siste dag på Bahamas

  Det ble ikke noe hat trick for Viktor Hovland i den eksklusive Hero World Challenge-turneringen på Bahamas, arrangert i regi av Tiger Woods.

  Nordmannen vant turneringen i både 2021 og 2022, men spilte svakt de tre første dagene og var aldri med i seierskampen. Han leverte imidlertid svært bra søndag, hvor han på de 15 første hullene noterte seg for to eagler og seks birdier.

  De siste tre hullene gikk han ett slag over par og dermed ble det en runde på totalt ni slag under par.

  Alle spillerne er ikke ferdigspilt, men i skrivende stund er det den beste runden så langt søndag. Hovland ligger an til å avansere fra en 16. plass til en delt 11. plass.

  Viktor Hovland
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal