Hopp til innhold

Suveren Kilde snøt 41-åring for sin første seier: – Det svir litt i hjerterota

Aleksander Aamodt Kilde slo knallhardt tilbake etter femteplassen i forrige renn og suste rett inn til nok en utforseier. I samme slengen snøt han en fransk 41-åring for sin første.

For det var ingen som hadde klart å ta tiden til franske Johan Clarey – før Kilde satte utfor. I løpet av sin 12 år lange karriere hadde franskmannen aldri før tatt en verdenscupseier, og det ble ikke dagen denne gangen heller.

– Litt vemodig var det jo å se at jeg kom inn foran Clarey. En av verdenscupens, ikke mest meriterte, men mest erfarne. Han hadde fortjent en seier, sier Kilde til NRK.

Det svir litt i hjerterota. Han er 41 år og er bare en fantastisk skikjører, sier Kilde til Viaplay.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

LANG KARRIERE: Clarey har mange pallplasser, men ingen seiere i verdenscupen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Også i kommentatorbua var det litt medfølelse for Clarey.

– Vi har kanskje litt sympati for den franske eleganten på 41 som igjen kanskje må nøye seg med en andreplass her i dag, sier Viaplay-kommentator Kjetil André Aamodt.

Kostet mye

Det var en tungpusten Kilde som kom i mål, for utforen ble tyngre enn han hadde sett for seg. Til Viaplay kunne han fortelle at det gikk raskere enn forventet.

– Det koster, det koster, sier han til NRK og ler.

Spesielt et strekke i midtpartiet måtte han legge seg på en ekstra tøff linje, og det var det som kostet mest forteller han.

– Jeg er veldig glad for hvordan ting har gått og at jeg har vunnet i Val Gardena. Helt magisk, sier han.

Nordmannen beskriver følelsen som magisk da han så de grønne tallene i mål – 35 hundredeler foran Clarey.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

HYLLET: Det norske flagget vaiet i bakgrunnen da Kilde kjørte i mål til ledelse.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Nordmannen tapte litt til Clarey i toppen, men tapte likevel mindre enn sine andre konkurrenter. Det røk det på et par tideler nedover i bakken, men Kilde holdt likevel farten oppe.

Nesten ett sekund kjørte Kilde inn i delen av løypa som heter Ciaslat.

– Fy flate, det der var altså et vanvittig bra løp av Aleksander. Det er ikke alle dager av året man kan ha superraske ski og han hadde kanskje ikke det i dag, men han viser hvem som er sjefen i Ciaslat, sier Viaplay-ekspert Kjetil Jansrud.

Det var i det strekket han hentet aller mest på franskmannen.

– Bak et monster

Det ble nok en litt tung dag for Clarey som hittil ikke har en eneste seiere i verdenscupen, men siden han startet i sirkuset i 2010 har han sanket inn ni pallplasser.

Denne lørdagen hadde han egentlig troen på seier.

– Jeg ventet selvfølgelig på Aleks (Kilde) og Odermatt, fordi de er de raskeste i utfor om dagen. Jeg prøvde mitt beste, men gjorde mange feil i dag fordi skiene mine var så raske. Jeg trodde jeg kunne vinne, men jeg er bak et monster, sier Clarey og ler, i et intervju med Fis.

Han gjorde seg også bemerket i vinter-OL i Beijing, da han med sin sølvmedalje i utfor ble den eldste olympieren noensinne som tok medalje i en alpint-gren.

Beijing Olympics Alpine Skiing

SØLVGUTT: Clarey kunne juble for sølvmedalje i årets OL.

Foto: Luca Bruno / AP

For de øvrige norske ble det varierte resultater. Adrian Smiseth Sejersted leverte en langt bedre utfor på andre forsøk i Val Gardena. Nordmannen kjørte sterkt i toppen av løypa, men ble dratt langt ut i en sving i midtpartiet og tapte dermed mye tid. Likevel kjørte han inn 1,15 sekunder bak Kilde og endte på tiendeplass.

Henrik Røa fikk seg også en liten opptur med en topp 30.-plassering, da han ble nummer 27, 1,87 sekunder bak Kilde.

Dessverre for Markus Nordgård Fossland, ble det utkjøring tidlig i løypa. Fossland leverte sin beste prestasjon i verdenscupen i utforen i Val Gardena torsdag. Da ble det 27.-plass og hans første verdenscuppoeng.

Les også Kilde kaller Hirschers fremstøt «umoralsk» – nytt merke vekker oppsikt

Marcel Hirscher

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal