– Han har vært iskald, han er fortsatt sur, sa Jarl Magnus Riiber med et glimt i øyet før langrennsdelen av lørdagens kombinertrenn.
Senere samme dag gikk 25-åringen inn til suveren seier, men før triumfen var i boks røpet han at han ikke hadde snakket ut med lagkamerat Jørgen Grabaak etter sistnevntes VM-fresing.
– Har han snakket med deg om det?
– Nei, han har ikke det. Men har gir meg et lite vink her og der, så jeg tror vi er «good».
Riiber vant nemlig fire gull av fire mulige i VM i Planica, og vekket oppsikt da han i det siste rennet stoppet opp, tittet rundt seg og speidet etter konkurrentene på vei mot seier.
Ny frekkas
Gesten falt ikke i god jord hos alle. Deriblant lagkamerat Graabak. Han mente at Riiber «driter oss nok ut på idrettsbanen» og derfor burde spare seg for slike feiringer.
– Det er grensa til hovering. Jeg synes han kan holde seg for god for det. Han får heller gå ordentlig til mål, så får vi glede oss over idrettsprestasjonen hans, sa Graabak til NRK.
Det tok Riiber rimelig lett på:
– Hva synes du om kritikken fra ham?
– Han liker å være politisk korrekt, han, så det at han synes at den feiringen var hoverende, det er helt greit, sa han til NRK etter hopprennet i Holmenkollen.
Riiber fikk blant annet støtte av Espen Andersen etter feiringen i VM.
– Jeg er enig med Espen Andersen, jeg skulle gjort det hver runde, gliste Riiber, før han fulgte opp med ny frekk feiring etter lørdagens seier:
– Høy på seg selv
NRK snakker med Graabak etter målgang i Holmenkollen, der trønderen ble nummer ni. Han ler av Riibers uttalelser.
– Det er artig å melde litt, skape litt temperatur. Det liker vi, sier han, og legger til:
– Han er høy på seg selv.
Graabak snakker med glimt i øyet og tydelig ironi, og så går han over til å hylle lagkompisen:
– Han har god selvtillit, og det har han all grunn til å ha. Det han gjør som kombinertløper, det mangler både ord og sidestykke, sier han.
Norsk raseri
Like bra gikk det ikke for flere av de andre norske landslagsutøverne, og de sparte ikke på kruttet etter å ha mislykkes i hoppbakken på hjemmebane.
– Det er tragisk, hele greia, tordnet Simen Tiller overfor NRK.
Han landet på 109 meter, over 20 meter bak de beste, og var sjanseløs på en god plassering etter langrennet.
Tiller skyldte på forholdene i Holmenkollen, og langet ut mot kvaliteten på hoppbakken. Han fikk aldri opp farta i ovarennet, og hoppet ble deretter.
– Det er et renn for å se hvem som kjører best i ovarennet. Det er helt håpløst. Jeg kan hoppe så godt jeg vil, jeg har ikke sjans. Det er ikke vits å stille opp, egentlig.
– Hva tenker du på da?
– Det lugger jo i ovarennet, da. Jeg vet ikke hva som er med kantene der, om det er et spor, eller hva det er. Det var samme greia i fjor. Jeg begynner å bli drittlei, sa en svært skuffet 27-åring etter hoppdelen av kombinertkonkurransen.
– Mørkt
Tiller forklarte at nøkkelen for å lykkes i Holmenkollen er å kjøre ovarennet uten å være borti kantene. Det er strålende sol i Oslo lørdag, og NRKs hoppekspert forklarer at det er årsaken til at enkelte fikk til de helt store hoppene.
– Det er et problem i alle bakker når sola tar tak og steiker utover dagen. Med de plastkantene på sporet vi har her, blir det mjukere, forklarte NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen.
Tiller sa at det har vært slik de siste tre-fire årene.
– Det er jævlig irriterende.
– Halve feltet lander jo på kulen, raste han.
Tiller var nummer 32 etter hopprennet. På plassen bak befant Kasper Moen Flatla seg, også han forbannet og skuffet.
– Det var direkte flaut. Det er ikke så mye mer å si. Vi lander kortere enn det går an oppi her, det er ikke artig det. Det dreper all motivasjon jeg hadde før helgen.
– Hva legger du i det?
– Mørkt, sa Flatla, som hoppet 107 meter.
Renndirektør i FIS Lasse Ottesen forklarte at snittfarten i bakken har vært jevn hele veien, og at han ikke har hørt lignende kritikk fra andre utøvere.
– Det har vært det samme sporet i noen år nå. Vi har dette sporet også i andre hoppbakker rundt i verden. Det er mulig at noen av dem sliter, men da må de øve, svarte han på kritikken.