NRK Meny
Normal

Norske håndballsupportere får kubjelleforbud mot Serbia

Strenge sikkerhetsregler skaper problemer for norske håndballsupportere i Serbia. Flagg, tegnestifter og kamera er ikke lov å ta med inn i hallen, men verst av alt: Håndballens Venner må klare seg uten kubjeller i Norges åpningskamp i mesterskapet.

Norske håndballsupportere

Norske håndballsupportere har brukt kubjeller siden 1988, inkludert under sommer-OL i London i år. Det får de ikke lov til i åpningskampen i EM i Serbia.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norsk supporter

De norske supporterne er også fratatt fargestiftene de skulle bruke for å tegne det norske flagget i ansiktet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sigvard Magelssen

Sigvard Magelssen, nestleder i Håndballens Venner, har humøret på plass selv om supporterne er fratatt mye av heiautstyret. Han sier han aldri har opplevd lignende kubjelleforbud.

Foto: Privat
Marit Malm Frafjord

Marit Malm Frafjord og de andre håndballkvinnene må klare seg uten kubjellestøtte i kveld, men supporterne håper laget får en god mesterskapsstart på veien mot det som forhåpentlig ender i norsk gull.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Vi synes det er helt på trynet. Vi har ikke tenkt å ta livet av noen med kubjeller. Vi har eksistert i 25 år, og det har aldri vært noe problem tidligere. Hele saken er komisk, sier Sigvard Magelssen, nestleder i Håndballens Venner, til NRK.no.

Strenge regler

Organisasjonskomiteen for håndball-EM i Serbia har innført strenge regler før mesterskapet. Serbia er beryktet for en helt annen tribunekultur enn i Norge, med et enormt støynivå og gjenstander som blir kastet fra tribunene ut på banen. Derfor er det klare regler på hva som er lov å ha med seg inn i hallen og ikke.

Metallgjenstander er ikke lov. Dermed må de norske supporterne klare seg uten kubjeller på tribunen tirsdag kveld.

– Vi har aldri opplevd noen sånn som dette. Det er klart at alle som er fra Håndballens Venner synes det er ganske merkelig, at vi ikke får ha med vårt symbol, sier han.

Kubjeller har vært en del av Håndballens Venners varemerke siden sommer-OL i Seoul i 1988. For første gang på 24 år får de norske supporterne forbud mot å bruke kubjellene.

Inspiseres av politiet

Supporterne har forståelse for den strenge sikkerheten på grunn av supporterkulturen i Serbia, men er likevel overrasket over at kubjellene rammes av forbudet.

– Vi har sendt en e-post til komiteen hvor vi presenterer supporterne og at kubjellene er en del av vårt kjennemerke, og at vi har hatt dem med over alt, sier nestlederen i Håndballens Venner.

Svaret supporterne fikk fra arrangøren var negativt.

– Vi fikk til svar at vi ikke har lov til å ha med kubjeller i hallen i dag. I morgen tidlig klokka ni skal det komme to politimenn til hotellet og inspisere kubjellene, og se om de kunne godkjenne dem til å brukes i hallen, sier Magelssen.

Fratatt fargestifter

Det er ikke bare de kjære kubjellene supporterne må klare seg uten tirsdag kveld.

En av supporterne sier sikkerhetssjekken på vei inn i hallen er mer omfattende enn innsjekkingen på en flyplass.

– Det er ikke lov å ha med seg kamera inn. De har også tatt fra oss fargestiftene som vi skulle bruke til å tegne norske flagg i ansiktet med. I tillegg har de tatt fra oss det store norske flagget som sitter på en metallstang, sier en supporter.

Mister ikke håpet

Selv om de norske supporterne må klare seg uten kubjeller og annet supporterutstyr tirsdag kveld, håper de likevel de kan hjelpe de norske håndballkvinnene til en god start på mesterskapet.

– Vi legger det bak oss, og håper å få en ordning på det i morgen. Vi er 22 stykker fra Håndballens Venner så vi vinner ikke kampen på tribunen mot 10.000 serbere, men vi skal gjøre så godt vi kan, lover Magelssen.

– Vi håper de norske jentene har en god kveld, en god start på mesterskapet og at det til slutt ender med nytt EM-gull, sier supporteren.

Siste nytt

 • Tre nye russiske CAS-ankesaker

  De tre siste russiske utøverne som ikke hadde påklaget utestengelsen fra OL, leverte anke til Idrettens Voldgiftsrett (CAS) mandag. De tre var skiskytteren Olga Zaitseva og langrennsløperne Julija Tsjekaleva og Anastasia Dotsenko.

  Olga Zaitseva
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Nordstad Moen til Bislett Games

  Sondre Nordstad Moen skal løpe 10 000-meter på Bislett Games neste sommer, opplyser arrangøren mandag. Da blir målet å slå Are Nakkims norske rekord på 27.32,52 fra 1990. Det er første gang siden 1997 at det arrangeres 10 000-meter under Bislett-lekene.

  Sondre Nordstad Moen
  Foto: Anders Mjaaland / NRK
 • Bendtner med RBK-hyllest

  Nicklas Bendtner har lagt ut et innlegg på sin Instagram-konto hvor han takker Rosenborg.

  – Jeg tror det er første gang i min karriere alt har gått slik jeg håpet, skriver han, blant annet.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge