Hopp til innhold

Norske håndballsupportere får kubjelleforbud mot Serbia

Strenge sikkerhetsregler skaper problemer for norske håndballsupportere i Serbia. Flagg, tegnestifter og kamera er ikke lov å ta med inn i hallen, men verst av alt: Håndballens Venner må klare seg uten kubjeller i Norges åpningskamp i mesterskapet.

Norske håndballsupportere

Norske håndballsupportere har brukt kubjeller siden 1988, inkludert under sommer-OL i London i år. Det får de ikke lov til i åpningskampen i EM i Serbia.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norsk supporter

De norske supporterne er også fratatt fargestiftene de skulle bruke for å tegne det norske flagget i ansiktet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sigvard Magelssen

Sigvard Magelssen, nestleder i Håndballens Venner, har humøret på plass selv om supporterne er fratatt mye av heiautstyret. Han sier han aldri har opplevd lignende kubjelleforbud.

Foto: Privat
Marit Malm Frafjord

Marit Malm Frafjord og de andre håndballkvinnene må klare seg uten kubjellestøtte i kveld, men supporterne håper laget får en god mesterskapsstart på veien mot det som forhåpentlig ender i norsk gull.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
– Vi synes det er helt på trynet. Vi har ikke tenkt å ta livet av noen med kubjeller. Vi har eksistert i 25 år, og det har aldri vært noe problem tidligere. Hele saken er komisk, sier Sigvard Magelssen, nestleder i Håndballens Venner, til NRK.no.

Strenge regler

Organisasjonskomiteen for håndball-EM i Serbia har innført strenge regler før mesterskapet. Serbia er beryktet for en helt annen tribunekultur enn i Norge, med et enormt støynivå og gjenstander som blir kastet fra tribunene ut på banen. Derfor er det klare regler på hva som er lov å ha med seg inn i hallen og ikke.

Metallgjenstander er ikke lov. Dermed må de norske supporterne klare seg uten kubjeller på tribunen tirsdag kveld.

– Vi har aldri opplevd noen sånn som dette. Det er klart at alle som er fra Håndballens Venner synes det er ganske merkelig, at vi ikke får ha med vårt symbol, sier han.

Kubjeller har vært en del av Håndballens Venners varemerke siden sommer-OL i Seoul i 1988. For første gang på 24 år får de norske supporterne forbud mot å bruke kubjellene.

Inspiseres av politiet

Supporterne har forståelse for den strenge sikkerheten på grunn av supporterkulturen i Serbia, men er likevel overrasket over at kubjellene rammes av forbudet.

– Vi har sendt en e-post til komiteen hvor vi presenterer supporterne og at kubjellene er en del av vårt kjennemerke, og at vi har hatt dem med over alt, sier nestlederen i Håndballens Venner.

Svaret supporterne fikk fra arrangøren var negativt.

– Vi fikk til svar at vi ikke har lov til å ha med kubjeller i hallen i dag. I morgen tidlig klokka ni skal det komme to politimenn til hotellet og inspisere kubjellene, og se om de kunne godkjenne dem til å brukes i hallen, sier Magelssen.

Fratatt fargestifter

Det er ikke bare de kjære kubjellene supporterne må klare seg uten tirsdag kveld.

En av supporterne sier sikkerhetssjekken på vei inn i hallen er mer omfattende enn innsjekkingen på en flyplass.

– Det er ikke lov å ha med seg kamera inn. De har også tatt fra oss fargestiftene som vi skulle bruke til å tegne norske flagg i ansiktet med. I tillegg har de tatt fra oss det store norske flagget som sitter på en metallstang, sier en supporter.

Mister ikke håpet

Selv om de norske supporterne må klare seg uten kubjeller og annet supporterutstyr tirsdag kveld, håper de likevel de kan hjelpe de norske håndballkvinnene til en god start på mesterskapet.

– Vi legger det bak oss, og håper å få en ordning på det i morgen. Vi er 22 stykker fra Håndballens Venner så vi vinner ikke kampen på tribunen mot 10.000 serbere, men vi skal gjøre så godt vi kan, lover Magelssen.

– Vi håper de norske jentene har en god kveld, en god start på mesterskapet og at det til slutt ender med nytt EM-gull, sier supporteren.

Sportsnyheter

EM friidrett 2022 i München

Unngikk fall og tok EM-gull: – Jeg håper ikke det er en disk

Jakob Ingebrigtsen lot konkurrentene gjøre grovjobben på 5000 meterfinalen i EM i München tirsdag kveld. Men etter å ha blitt hindret av et fall tok Ingebrigtsen kommandoen og spurtet inn til nytt EM-gull.

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Núñez beklager etter utvisningen

  Liverpools spissjuvel Darwin Núñez sier at han forstår kritikken som har kommet hans vei etter at han ble utvist etter en stygg nedskalling på Joachim Andersen.

  Núñez lot seg tydelig frustrere av Crystal Palace-stopperen Andersen gjennom hele kampen og etter 57 minutter kokte det over. Etter en konfrontasjon skallet Núñez til Andersen og dansken gikk i bakken. Núñez ble umiddelbart vist det røde kortet og vil trolig miste tre kamper for hans nye klubb.

  I løpet av tirsdag har ikke reaksjonene latt vente på seg, og han har blitt slaktet i britisk presse. På Twitter går 23-åringen ut med en beklagelse.

  «Jeg er klar over at det jeg gjorde ikke var greit. Jeg er her for å lære av mine feil, og det vil ikke skje igjen», skriver han.

  Premier League - Liverpool v Crystal Palace
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Straus og Bayern slo Barcelona tross Graham Hansen-scoring

  Caroline Graham Hansen scoret et flott mål, men hun og Barcelona måtte se Alexander Straus' Bayern München vinne treningskampen 2-1.

  Den norske vingen mottok ballen utenfor 16-meteren og banket den oppe i hjørnet etter en snau times spill. Hun og Ingrid Syrstad Engen ble byttet ut for spanjolene like etter scoringen.

  Målet var likevel ikke nok til å unngå tap mot den ferske Bayern-treneren Straus. Han tok nylig over storklubben etter flere år med suksess i Brann. Giulia Gwinn og Emelyne Laurent scoret målene som sikret tysk jubel.

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste