NRK Meny
Normal

Supertalentet sliter med jumpers knee

Henrik Christiansen (19) fra Lillestrøm har fått diagnosen jumpers knee. Skjetten-svømmeren har slitt med kneet etter den sensasjonelle 5.-plassen under VM.

Henrik Christiansen

STERK PRESTASJON: Henrik Christiansen svømte inn til 5. plass på 800 meter fri under VM i starten av august.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Nå følges han opp av leger ved Olympiatoppen, etter at plagene startet i slutten av august. Det var da treningen mot OL i Rio de Janeiro startet opp.

– Det er en kneskade, et såkalt jumpers knee. Det er det han har fått behandlingsopplegg for og det han behandles for, sier Christiansens personlige trener Ronnie Anstensen til NRK.

Han vil ikke kalle seg bekymret for oppkjøringen til OL i Rio de Janeiro på nåværende tidspunkt. Men svømmeren har vært nødt til å forandre treningen.

Kan skyldes treningen

– Det kan hende vi hadde maks uflaks. Men det kan være litt for mye trening og for hard trening i starten kan ha påvirket, sier treneren til 19-åringen som sensasjonelt svømte inn til femteplass på 800 meter fri under VM i sommer.

Henrik Christiansen

ENORM UTVIKLING: Her har Christiansen tatt bronse under Ungdoms-OL i 2014. Ett år senere tok han 5. plass under VM.

Foto: Hanne Staff / NTB scanpix

Selve treningsmengden har ikke blitt påvirket selv om han har brukt et hjelpemiddel i treningen som gjør at han flyter lettere og ikke bruker bena. Det har betydd større belastning på overkroppen i forhold ti bena. Men i forrige uke svømte han 95 kilometer.

– Det eneste vi er opptatt av nå er at han ikke får en overbelastning i skuldrene i og med at han bruker mye armer, sier Anstensen.

De siste ukene har vist en bedring og planen er at svømmeren stiller på en 400 meter medley i Oslo i helgen.

– Tar tid

Supertalentet merket ikke noe til kneproblemene under konkurransesesongen. Med 10–13 økter i bassenget i uken legger Christiansen tilbake 90–100 kilometer i vannet i uken. Men kneproblemer for svømmere er uvanlig.

– Hadde han vært brystsvømmer hadde det betydd veldig mye. Når han er frisvømmer og svømmer langdistanser, så betyr det jo selvfølgelig en god del. Han har ikke fått trent vanlig. Han trener kun armene på mye av treningen, sier treneren.

Jumpers Knee har vært meget alvorlig for en rekke idrettsutøvere. Blant annet er fotballspilleren Mats Møller-Dæhli satt på sidelinjen i lang tid på grunn av samme diagnose.

– Det tar tid sier legene. Men så lenge han gjør de øvelsene han har fått og ikke belaster kneet utover normalt, og det som gir smerte, så er det relativt bra. Han merker stor fremgang og har de siste ukene gått over til å trene mer benspark og det går tålelig bra, sier Anstensen.

Siste nytt

  • To overtidsmål redda Portugal

    Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

  • Frankrike mista tomålsleiing

    Det franske VM-håpet fekk eit skot for baugen då dei let 2-0 bli til 2-3 mot Colombia i Paris. Giroud og Lemar scora for heimelaget i løpet av dei første 26 minutta, men Muriel i første omgang og Falcao og Quintero i andre snudde kampen.

  • England vann mot Nederland

    Jesse Lingard scora målet som gav England 1-0 i bortekampen mot Nederland. Lingard scora eit kvarter etter pause.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
NM alpint: Paraalpint storslalåm 1. omgang
NM alpint: Storslalåm
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner
NM alpint: Storslalåm
NM alpint: Storslalåm menn
NM alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
NM alpint: Storslalåm
Vinterstudio
V-cupfinale hopp: Skiflyging, laghopp