NRK Meny
Normal

Supertalentet sliter med jumpers knee

Henrik Christiansen (19) fra Lillestrøm har fått diagnosen jumpers knee. Skjetten-svømmeren har slitt med kneet etter den sensasjonelle 5.-plassen under VM.

Henrik Christiansen

STERK PRESTASJON: Henrik Christiansen svømte inn til 5. plass på 800 meter fri under VM i starten av august.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Nå følges han opp av leger ved Olympiatoppen, etter at plagene startet i slutten av august. Det var da treningen mot OL i Rio de Janeiro startet opp.

– Det er en kneskade, et såkalt jumpers knee. Det er det han har fått behandlingsopplegg for og det han behandles for, sier Christiansens personlige trener Ronnie Anstensen til NRK.

Han vil ikke kalle seg bekymret for oppkjøringen til OL i Rio de Janeiro på nåværende tidspunkt. Men svømmeren har vært nødt til å forandre treningen.

Kan skyldes treningen

– Det kan hende vi hadde maks uflaks. Men det kan være litt for mye trening og for hard trening i starten kan ha påvirket, sier treneren til 19-åringen som sensasjonelt svømte inn til femteplass på 800 meter fri under VM i sommer.

Henrik Christiansen

ENORM UTVIKLING: Her har Christiansen tatt bronse under Ungdoms-OL i 2014. Ett år senere tok han 5. plass under VM.

Foto: Hanne Staff / NTB scanpix

Selve treningsmengden har ikke blitt påvirket selv om han har brukt et hjelpemiddel i treningen som gjør at han flyter lettere og ikke bruker bena. Det har betydd større belastning på overkroppen i forhold ti bena. Men i forrige uke svømte han 95 kilometer.

– Det eneste vi er opptatt av nå er at han ikke får en overbelastning i skuldrene i og med at han bruker mye armer, sier Anstensen.

De siste ukene har vist en bedring og planen er at svømmeren stiller på en 400 meter medley i Oslo i helgen.

– Tar tid

Supertalentet merket ikke noe til kneproblemene under konkurransesesongen. Med 10–13 økter i bassenget i uken legger Christiansen tilbake 90–100 kilometer i vannet i uken. Men kneproblemer for svømmere er uvanlig.

– Hadde han vært brystsvømmer hadde det betydd veldig mye. Når han er frisvømmer og svømmer langdistanser, så betyr det jo selvfølgelig en god del. Han har ikke fått trent vanlig. Han trener kun armene på mye av treningen, sier treneren.

Jumpers Knee har vært meget alvorlig for en rekke idrettsutøvere. Blant annet er fotballspilleren Mats Møller-Dæhli satt på sidelinjen i lang tid på grunn av samme diagnose.

– Det tar tid sier legene. Men så lenge han gjør de øvelsene han har fått og ikke belaster kneet utover normalt, og det som gir smerte, så er det relativt bra. Han merker stor fremgang og har de siste ukene gått over til å trene mer benspark og det går tålelig bra, sier Anstensen.

Siste nytt

 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • OL-fakkelen starter ferden

  OL-fakkelen starter tirsdag sin 108 dager lange reise fra Hellas mot Pyeongchang i Sør Korea.

  Tirsdag tennes fakkelen i Olympia, før den starter sin ferd mot byen der de olympiske vinterlekene åpnes 9. februar neste år.

  Sotsji OL-ild
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Beskyldes for å ha dopet hundene

  Ledelsen for Iditarod-løpet i Alaska i USA anklager Dallas Seavey, som har vunnet løpet fire ganger, for å ha dopet hundene sine. Selv nekter 30-åringen for å ha gitt forbudte stoffer til dem i årets løp, og han har trukket seg fra neste års løp i protest.

  Dallas Seavey
  Foto: Mark Thiessen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge