Supertalentet Skistad (19) sjokkerte – nå åpnes VM-døren

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland tror Kristine Stavås Skistad (19) kan være en medaljekandidat i Seefeld.

Kristine Stavås Skistad

VM-AKTUELL: Junior Kristine Stavås Skistad (19).

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– VM i Seefeld har vært et mål jeg ikke har turt å si til noen.

Tør du å si det nå?

– Nei.

Slik svarer 19-åringen på spørsmål om hun blir å finne på startstreken under VM-sprinten i Seefeld.

Under den nasjonale åpningen på Beitostølen ble juniorløperen kun slått av OL- og VM-vinner Maiken Caspersen Falla. Slike resultater setter VM-døra på gløtt, selv for 19-åringer uten mye internasjonal erfaring.

– Ingenting er umulig. Vi har hatt suksess med juniorer i VM før, sier nemlig landslagssjef Vidar Løfshus.

– Potensiell medaljekandidat i VM

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland trekker frem Skistads toppfart som årsaken til at hun bør være et aktuelt navn for kommende verdenscuprenn.

– Hun har en toppfart som kan være veldig interessant for VM i Seefeld. Vi har ikke så mange andre kandidater til sprinten i fristil. Løypa passer veldig bra, og på en god dag kan hun matche hvem som helst.

Selv om Aukland ikke vil legge for stort press på 19-åringen, er talen klar: Skistad kan helt klart levere i VM, dersom hun får sjansen.

– Hun har kvaliteter som gjør at hun kan ta medalje i VM, så lenge hun får internasjonal matching før den tid. Det er naturlig at hun går sprinten i fristil på Lillehammer. Verdenscup i Davos kan også være aktuelt.

Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.

NEST BEST: Kun Maiken Caspersen Falla (i midten) var bedre enn Kristine Stavås Skistad (t.v.) under sprinten på Beitostølen. Lotta Udnes Weng (t.h.) ble nummer tre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Løfshus: – Lillehammer aktuelt

Det er klassisk sprint på programmet under verdenscupåpningen i Ruka kommende helg, men deretter venter sprint i fristil på Lillehammer.

Der er Skistad fort aktuell.

– Vi sier hverken det ene eller det andre i dag. Dersom hun fortsetter slik utover vinteren, blir det sjanser, forteller Løfshus.

Skistad føler seg klar for å teste hurtigheten mot verdens raskeste skiløpere.

– Jeg har hatt fokus på juniorløpene, men nå må jeg kanskje hjem å studere verdenscupkalenderen litt bedre.

Far Per-Erik Skistad sier at han gjerne ser datteren i verdenscupen.

– På distanse er hun nok junior en stund til, men i sprint tror jeg hun er klar for verdenscupen.

– Et fartstalent av de sjeldne

Geir Endre Rogn er trener for kvinnenes elitelandslag.

I fjor var han junioransvarlig, og dermed treneren til Skistad. Han forteller om et ekstremt fartstalent.

– Hun har litt å gå på når det gjelder akselerasjon og utholdenhet, men hun har helt enorme fartsressurser. Vi trenger sprintere med den farten, forteller Rogn.

I likhet med Løfshus og Aukland tror Rogn at deltakelse under VM i Seefeld kan bli en realitet, dersom Skistad fortsetter utviklingen.

– Hovedfokuset er nok fremdeles junior-VM, men dersom hun fortsetter å prestere får hun prøve seg i verdenscupen. Fortsetter hun på dette nivået, kan VM bli aktuelt.

Siste nytt

 • Klæbo involvert i påkjørsel

  Johannes Høsflot Klæbo var involvert i en trafikkulykke på Byåsen i Trondheim onsdag, skriver VG. Ifølge politiet skal det ha vært mindre personskader etter ulykken.

  – Det er ingen dramatikk i dette. Men vi vil heller ikke legge skjul på at det er Johannes som er involvert, sier far og manager, Håkon Klæbo til VG.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Jansrud beste norske på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av de norske på utfortreningen i Val Gardena onsdag. Han kjørte ned til en sjuende plass, 1,02 sekunder bak Travis Ganong, som hadde best tid.

  Aksel Lund Svindal tapte tid til de beste og havnet sist av de norske. Han passerte målstreken hele 3,10 sekunder bak og endte til slutt som nummer 45.

  Jansrud best i Lake Louise
  Foto: Frank Gunn / AP
 • Tomoe Hvas med juniorrekord

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte i dag semifinale på 100 meter butterfly i kortbane-VM. Nordmannen svømte inn på 5. plass med tiden 50.49. Det er ny personlig rekord for 18-åringen, og også verdensrekord for juniorer. Han var åtte hundredeler fra finale.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Spania - Norge
EM håndball kvinner: Ungarn - Romania
EM håndball kvinner: Nederland - Tyskland