Supertalentet Ragne (18) får skøytesporten til å juble: – Kan bli verdens beste

COLLALBO (NRK): Ragne Wiklund er fortsatt bare junior, men fredag viste 18-åringen at hun allerede kan hamle opp med seniorene. Nå spås hun å bli Norges nye stjerne på skøytehimmelen.

Ragne Wiklund

SPÅS LYS FREMTID: Ragne Wiklund får de beste skussmål av både eksperter og trenere. – Jeg føler at jeg legger ned den treningen som jeg tror er best for at jeg skal bli bra. Så får vi se om det blir bra, sier hun selv.

Foto: Skjermdump / NRK

– Hun går så bra i så tidlig alder at det er vanskelig å se noen spesielle begrensninger.

Det sier NRKs skøyteekspert Even Wetten. Superlativene sitter løst etter at Wiklund fredag først gikk inn til ny personlig bestenotering utendørs på 500 meter, før hun gjorde det samme på 3000 meter.

Av EMs 83 utøvere er Wiklund den eneste født etter millenniumsskiftet, og før den avgjørende lørdagen ligger hun på tiendeplass i kvinner allround.

– Det tenker jeg egentlig ikke så mye på, sier hun bestemt om sin unge alder.

Legger stort press på seg selv

Av landslagstrenerne Bjarne Rykkje og Edel Therese Høiseth blir Wiklund beskrevet som en beskjeden og tilbakeholden person, noe som kanskje ikke er det man forbinder med en ener i individuell idrett.

I timen før EMs første løp var hun så nervøs at hun måtte ut av garderoben for å jogge.

– Hun hadde prestasjonsangst. Hun sa til meg: «Jeg er så redd for at jeg ikke skal få til det jeg fikk til på trening», sier sportssjef i Norges Skøyteforbund Lasse Sætre.

Seksti minutter senere suste 18-åringen inn til tiden 40.68 på 500 meter.

LETTET: Etter allround-EMs første løp var Wiklund lettet, og senket skuldrene. – Det er alltid det første løpet i en helg jeg er mest nervøs for, sier hun.

– Veldig stor følelse av lettelse. Jeg blir veldig lettet over at jeg får til mange av de tingene jeg har gjort på trening, selv om jeg fortsatt føler at det er mye jeg ikke får til, sier hun om følelsen da hun så opp på resultattavlen.

For Oslo-løperen legger et stort press på sine unge skuldre. I verdenscupåpningen i Obihiro ble hun tatt med for å lære. Etter andreplass i B-gruppen var hun plutselig i A-gruppen uken etterpå, yngst i feltet.

– Jeg føler at jeg må bevise at det ikke var et engangstilfelle. For jeg vet at jeg har det inne, sier hun selvsikkert.

Trenerne ser en diamant

Og at hun har det inne bekrefter trenerne.

– Ragne kan bli verdens beste. Både jeg og Bjarne tror det, sier Høiseth.

Edel Therese Høiseth

TROR PÅ ELEVEN: Edel Therese Høiseth har sett mange skøyteløpere etter et helt liv i sporten. Nå tror hun Ragne Wiklund blir verdens beste i fremtiden.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Ja, det tror jeg, bekrefter Rykkje, før Høiseth legger til:

– Det er bare tid om å gjøre.

Men før den tid kommer skal det norske stjerneskuddet forsøke å kjempe seg inn blant de åtte beste i sammendraget, som får gå den avsluttende 5000 meteren i EM, på favorittdistansen 1500. Også der har trenerne stor tro på sin nye diamant.

– Hun har vist at hun hever seg i konkurransene. Det virker som om hun er en person for de store anledninger, sier Høiseth.

Siste nytt

 • Fognini vant i Monte Carlo

  Fabio Fognini kronet en råsterk tennisuke med finaleseier i Monte Carlo Masters. Han ble første italiener på 51 år til å vinne ATP-turneringen i Monaco. Han vant finalen mot Dusan Lajovic med sifrene 6-3, 6-4. I semifinalen slo han ut Rafael Nadal.

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Claude Paris / AP
 • Carlsen med ny sliteseier

  Magnus Carlsen gikk seirende ut av nok et langdrygt parti i storturneringen i Karlsruhe. Sjakkesset brukte seks timer og 73 trekk på å nedkjempe spanske Francisco Vallejo. Som i åpningspartiet vant Carlsen med svarte brikker og leder nå turneringen.

  Magnus Carlsen
  Foto: jørund wessel carlsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal