Hopp til innhold

Supertalentet (18) orket ikke profflivet: – Jeg gruet meg til kamp

Kristian Bernt Torgersen (18) spilte fast i Eliteserien og var lenge ansett som et av Norges største fotballtalenter. Så «forsvant» han.

Kristian Bernt Torgersen

GITT SEG: Kristian Bernt Torgersen fikk nok av toppfotballen. Foto: Stabæk

I en alder av 17 år fikk han debuten for Stabæks A-lag under Jan Jönsson. I starten av årets eliteseriesesong var han fast inventar på den sentrale midtbanen til bærumsklubben.

Nå har Kristian Bernt Torgersen (18) gitt seg som toppspiller.

18-åringen hadde rett og slett ikke lyst til å spille fotball mer. Presset og stresset ble for stort - en følelse han har kjent på lenge.

– Etter hvert stilte jeg så høye krav at jeg ble stressa overfor meg selv. Det hadde jeg egentlig ikke trengt. Da var det enklest å si at jeg ikke orket mer av profflivet, forteller Torgersen åpenhjertig til NRK.

– Gruet meg

I sommer hadde 18-åringen fått nok. Torgersen startet fem av sesongens syv første kamper for Stabæk i Eliteserien. I juli spilte han sine siste eliteserieminutter i 2-1-seieren mot Mjøndalen. Så sa det stopp.

Torgersen hadde lenge kjent på presset av å bli god i ung alder. «Treneren har latt meg starte og folk kommer for å se på. Jeg må liksom prestere for at det skal fortsette å være sånn», var tanker som svirret rundt i ungguttens hode.

– Når du er god, vil jo folk at du skal bli bedre. Så blir man jo bedre i takt med at andre vil at du skal bli bedre. Etter hvert ville jeg ikke mer. Det tar på at folk vil ha mer av deg hele tiden. Det ble til at jeg gruet meg til kamp, istedenfor å glede meg. Når det skjedde over lang tid, så orket jeg ikke mer, forteller 18-åringen, før han fortsetter:

– Jeg ville ikke skuffe noen. Jeg har kommet inn i et system hvor jeg følt at jeg har måttet gjøre det bra. Jeg tenkte «nå er jeg jo her og skal spille en eliteseriekamp. Jeg kan ikke være dårlig nå liksom. Jeg kan ikke spille en dårlig kamp».

Eliteserien fotball 2021, Stabæk - Odd (2-2)

MIDTBANETERRIER: Kristian Torgersen i aksjon mot Odd i år.

Foto: Lise Åserud / NTB

Vil studere

Etter Mjøndalen-kampen i sommer ga han Stabæk beskjeden.

– Jeg sa ifra at jeg hadde tenkt å slutte fordi jeg ville studere etter videregående. To uker etter ble vi egentlig enig om at vi ikke skulle prioritere meg siden jeg ikke kom til å bli med senere.

18-åringen skrev under på sin første proffkontrakt med Stabæk i fjor sommer. Ifølge han selv, har planen lenge vært å studere etter han ble ferdig med videregående neste år.

– Sånn skolemessig bestemte jeg ganske tidlig at jeg at jeg hadde lyst til å studere rett etter videregående.

– Visste du at du ville gi deg nå da du skrev under kontrakten med Stabæk?

– Det er sikkert ikke bra å si, men jeg var vel egentlig klar over det, ja.

Torgersen spiller nå på juniorlaget til bærumsklubben.

– Jeg er ferdig som toppspiller, men nå er jeg med juniorlaget ut videregående. Så lenge jeg har kontrakt med Stabæk, så må jeg fortsatt være med på noe.

Han innrømmer at overgangen har vært spesiell.

– Starten var jo litt rar. Plutselig betyr ikke jeg noe for Stabæk. Jeg kjente jo litt på det. For min egen del har jeg egentlig hatt det bedre. Når jeg har spilt med juniorlaget, så har det fjernet alt stresset og presset – jeg har egentlig kost meg med fotballen for første gang på veldig lenge.

Respekterer valget

Stabæk sportssjef Torgeir Bjarmann respekterer Torgersens avgjørelse. Han mener det er voksent av 18-åringen å ta valget i så ung alder.

– Kristian er et stort talent, og det er veldig synd at vi har mistet han. Det er veldig voksent å ta et standpunkt og han har vært helt ærlig på hva han tenker, sier Bjarmann til NRK.

Sportssjefen mener Torgersen hadde alle forutsetninger for å bli en god spiller, og legger til at han ikke har opplevd mange lignende tilfeller tidligere.

– Det er ikke så mange som takker nei til å bli med videre etter å ha vært fast på laget slik han var. Vi skal ikke true noen til å bli fotballspiller. Slik jeg oppfattet det, så gledet han seg ordentlig, ordentlig mye til å begynne å studere. Vi han ønsker han selvfølgelig lykke til med det.

Kristian Bernt Torgersen

FORNØYD: Kristian Bernt Torgersen trives på juniorlaget til Stabæk. Foto: Stabæk

Supertalent

Torgersen har lenge vært ansett som et av landets største talenter. Før han signerte med Stabæk, banket flere utenlandske storklubber på døren og ville sikre seg signeringen til tenåringen.

– Det mest aktuelle var nok F.C København. Spal også, sier Torgersen, som imponerte den italienske klubben etter et treningsopphold.

– Så var det en del klubber jeg ikke valgte å være på prøvespill hos i det hele tatt. Leeds og AC Milan blant annet. Manchester United var også interessert en sommer, men da ville jeg heller ha litt sommerferie, sier han og ler.

Unggutten sier at et liv hjemme i Norge fristet mer.

– Alle vennene mine er her i Norge blant annet, og jeg har det ganske fint her. Da jeg var på besøk hos de klubbene, var det én ting som gjaldt, og det var fotballen. Det var egentlig ikke det jeg så for meg. Det ble et litt for ensformig liv. Jeg kjente jo mange som hadde gjort det samme, via landslaget, som var ute. Da de fortalte om hverdagen sin, var ikke det noe som interesserte meg.

Beskjeden om at han ikke skulle bli fotballspiller, kom derfor ikke som noen overraskelse på familien.

– De har nok vært ganske forberedt på det. Helt siden jeg begynte å takke nei til utenlandsklubbene og den dagen jeg signerte for Stabæk, var de nok klar på at jeg ikke skulle bli fotballspiller. Det har jeg også vært klar på. Nå har jeg hvert fall prøvd det.

Kristian Bernt Torgersen

STORTALENT: Kristian Torgersen under et treningsopphold hos Tottenham. Foto: Privat.

Foto: Kristian Bernt Torgersen

Gråt på trenerens kontor

Til NRK forteller Torgersen at han allerede i tiendeklasse på ungdomsskolen kjente at bristepunktet var nådd.

På et spillermøte med sin daværende juniortrener hadde han fått nok og ville gi seg med fotballen.

– Det var spesielt. Det var jo egentlig en vanlig spillersamtale, som jeg har hatt mange ganger før. Så spurte han meg «hvordan jeg egentlig hadde det», sier Torgersen før han fortsetter:

– Jeg husker at jeg satt på kontoret og gråt fordi jeg ikke klarte mer. Jeg ga faen i det jeg hadde sagt tidligere om at jeg har det «dritbra og er motivert», mens jeg egentlig ikke har vært det i det hele tatt. Det er jeg sikker på at det er tusenvis av folk som har sagt på de samme møtene. Jeg sa det jeg måtte si. Jeg sa at det var dritt å spille.

Responsen fra treneren var god og resultatet av samtalen ble en tre måneder lang pause fra fotballen.

– Det var veldig bra. Da koste jeg meg, sier bærumsgutten.

Mange interesser

Nå venter studier for Torgersen neste år - som av mange blir beskrevet som svært skoleflink. 18-åringen har nemlig nesten bare toppkarakterer på Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– Jeg vil studere økonomi. Det virker litt spennende, og faren min jobber som siviløkonom. Det åpner opp for mye og det gir frihet som jeg er glad i, sier Torgersen, som har litt over et halvt år igjen av videregående.

Men det var ingen selvfølge at det skulle bli økonomistudier til høsten. Bæringen har nemlig usedvanlig mange interesser.

– I førsteklasse (videregående) hadde jeg fått det for meg at jeg skulle bli musikkprodusent eller designer. Noe kreativt. Så fant jeg ut at jeg ikke var kreativ nok. Så jeg har gitt opp den drømmen, sier Torgersen som også har lekt med tanken om å bli musikkritiker.

– Jeg har ikke kommet noen vei der enda, eller ... jeg har lekt med tanken. Jeg leser mye anmeldelser.

For noen år siden åpnet han også opp sin egen klesbutikk, hvor han solgte gensere han hadde designet selv.

– Under korona skatet jeg nesten hver dag også. Jeg tror det bunner ut i at jeg liker å prøve nye ting. Da driver jeg med det helt til jeg blir ganske god og så prøver jeg på noe nytt.

Uansett hvilken karrierevei Torgersen peiler seg ut, er han komfortabel med valget han har tatt med å gi seg med fotballen.

– Jeg er veldig komfortabel. Nå har jeg det gøy med det jeg driver med – det er bedre det. Nå gleder jeg meg til å begynne med andre ting. Det har vært fullt fotballkjør ganske lenge, så det er deilig å kunne tenke på noe annet.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal