– Er dette tiårets beste parti av superfenomenet Wei Yi? Helt utrolig! skriver sjakkekspert Susan Polgar på Twitter.
Det er fredag ettermiddag og hun har akkurat fått med seg 16-åringens mektige seier over Lázaro Bruzón (33). Polgar er ikke alene om å hylle supertalentets prestasjon. Sjakknettstedet Chess24.com går enda lenger enn Polgar og spekulerer i om Yi nettopp kan ha spilt århundrets parti.
Årsaken er at supertalentet – med hvite brikker – ofrer sitt eget tårn i trekk 22.
14 trekk senere ser man grunnen til det risikable offeret. Motstander Batista har ingen mulighet til å redde egen konge og må gi opp partiet – til tross for at han står én bonde og ett tårn over.
– Jeg har sett mesterverket! Yi spiller mot en veldig god motstander, men knuser ham. For en overbevisende seier, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.
Publikumssjakk
Han legger ikke skjul på at han er mektig imponert over spillet til 16-åringen, som er nummer 29 på verdensrankingen og verdens beste sjakkspiller under 20 år.
– Her snakker vi kalkulasjonsspill på sitt beste. Yi tenker mange, mange trekk fremover og risikerer mye. Men han spiller utvilsomt med høy selvtillit og tviler ikke på at han gjør en eneste tabbe i sine beregninger, sier Bae.
Han forstår godt at sjakkinteresserte gikk av hengslene etter 16-åringens oppvisning.
– Dette er publikumssjakk fremfor noe annet! Folk liker slike ofre. Tårn-offeret ser ut som et tabbetrekk, men 10–20 trekk frem i tid kommer det avgjørende angrepet. Dette er sjakk vi elsker å se, sier NRK-eksperten.
Superfenomenet fra Kina krydrer sjakken på samme måte som Magnus Carlsen gjorde det for åtte-ti år siden.
Gledelig for idretten, mener Bae – som likevel er rask med å påpeke at 16-åringen med tiden kan bety trøbbel for Carlsens posisjon som verdensener.
– Yi er fremfor noen den som ser ut til å kunne utfordre Magnus de kommende årene. Han er snart topp ti og topp fem i verden. Han blir en farlig rival for verdensmesteren, sier Bae.
(artikkelen fortsetter under bildet)
– Egen klasse
Det utsagnet støttes opp av en statistisk graf nettstedet Chessnumbers tidligere har publisert. Mens Yi var best frem til 12-årsalderen, tok Carlsen over de neste to årene.
Fra fylte 14 år har imidlertid det kinesiske vidunderbarnet for det meste ligget over Carlsen i ratingpoeng og grafen viser at Yi per nå har flere rankingpoeng enn Carlsen hadde på samme alder.
I motsetning til andre stortalenter som har stagnert etter å ha vært barndomsstjerner, virker Yi å fortsette utviklingen i Carlsen-stil. Det er takket være hans kreativitet, tror Bae.
– Det finnes mange som kan studere og kopiere storspillere, men utfordringen er å være kreativ nok til å kunne komme opp med egne ideer, varianter og strategier, slik Magnus har klart. Også her virker i å være i en egen klasse, skryter Bae.