Hopp til innhold

Supertalent forbløffet sjakkverdenen med «århundrets sjakkparti»

Kinesiske Wei Yi (16) er bedre enn Magnus Carlsen var som 16-åring. Nå har fenomenet fått sjakkinteresserte til å måpe over sitt mesterstykke med hvite brikker.

Wei Yi

VIDUNDERBARN: Wei Yi slutter ikke å imponere og blir spådd å hamle opp med verdensener Magnus Carlsen i fremtiden.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Er dette tiårets beste parti av superfenomenet Wei Yi? Helt utrolig! skriver sjakkekspert Susan Polgar på Twitter.

Det er fredag ettermiddag og hun har akkurat fått med seg 16-åringens mektige seier over Lázaro Bruzón (33). Polgar er ikke alene om å hylle supertalentets prestasjon. Sjakknettstedet Chess24.com går enda lenger enn Polgar og spekulerer i om Yi nettopp kan ha spilt århundrets parti.

Årsaken er at supertalentet – med hvite brikker – ofrer sitt eget tårn i trekk 22.

14 trekk senere ser man grunnen til det risikable offeret. Motstander Batista har ingen mulighet til å redde egen konge og må gi opp partiet – til tross for at han står én bonde og ett tårn over.

– Jeg har sett mesterverket! Yi spiller mot en veldig god motstander, men knuser ham. For en overbevisende seier, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Publikumssjakk

Han legger ikke skjul på at han er mektig imponert over spillet til 16-åringen, som er nummer 29 på verdensrankingen og verdens beste sjakkspiller under 20 år.

– Her snakker vi kalkulasjonsspill på sitt beste. Yi tenker mange, mange trekk fremover og risikerer mye. Men han spiller utvilsomt med høy selvtillit og tviler ikke på at han gjør en eneste tabbe i sine beregninger, sier Bae.

Han forstår godt at sjakkinteresserte gikk av hengslene etter 16-åringens oppvisning.

– Dette er publikumssjakk fremfor noe annet! Folk liker slike ofre. Tårn-offeret ser ut som et tabbetrekk, men 10–20 trekk frem i tid kommer det avgjørende angrepet. Dette er sjakk vi elsker å se, sier NRK-eksperten.

Superfenomenet fra Kina krydrer sjakken på samme måte som Magnus Carlsen gjorde det for åtte-ti år siden.

Gledelig for idretten, mener Bae – som likevel er rask med å påpeke at 16-åringen med tiden kan bety trøbbel for Carlsens posisjon som verdensener.

– Yi er fremfor noen den som ser ut til å kunne utfordre Magnus de kommende årene. Han er snart topp ti og topp fem i verden. Han blir en farlig rival for verdensmesteren, sier Bae.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen Wei Yi

NYSGJERRIG: Magnus Carlsen er borte og titter på partiet til Wei Yi under Wijk aan Zee-turneringen i januar i år. Carlsen spilte i A-gruppa, mens kineseren spilte i B-gruppa.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Egen klasse

Det utsagnet støttes opp av en statistisk graf nettstedet Chessnumbers tidligere har publisert. Mens Yi var best frem til 12-årsalderen, tok Carlsen over de neste to årene.

Fra fylte 14 år har imidlertid det kinesiske vidunderbarnet for det meste ligget over Carlsen i ratingpoeng og grafen viser at Yi per nå har flere rankingpoeng enn Carlsen hadde på samme alder.

I motsetning til andre stortalenter som har stagnert etter å ha vært barndomsstjerner, virker Yi å fortsette utviklingen i Carlsen-stil. Det er takket være hans kreativitet, tror Bae.

– Det finnes mange som kan studere og kopiere storspillere, men utfordringen er å være kreativ nok til å kunne komme opp med egne ideer, varianter og strategier, slik Magnus har klart. Også her virker i å være i en egen klasse, skryter Bae.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal