Superstjerna har fått «motivasjonsboost» av Norge: – Følte noe helt spesielt

ELVERUM (NRK): Håndballstjerna Luc Abalo har to drømmer: Å vinne et siste OL-gull, og å bo i et lite hus i en skog. Så kanskje er ikke sjokkovergangen til Elverum merkelig likevel.

Luc Abalo i skogen utenfor Elverum

DEN FØRSTE SKOGSTUREN: Etter åtte år i Paris var Luc Abalo spesielt spent på å få oppleve den norske naturen og skogen. Her er han på sin første tur, like utenfor Elverum sentrum.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Etter de første dagene her følte jeg noe helt spesielt. Det var en god følelse ... Jeg har fått en ny motivasjon, litt som når du er ung og kommer til et nytt lag, sier Luc Abalo.

I en alder av 36 år, og etter totalt åtte mesterskapsgull med Frankrike, var ikke dette en følelse lynvingen kunne være sikker på å få oppleve igjen.

Men det er dette han har kjent på i de 15 dagene som har gått etter at han ankom Norge.

Da ble han møtt av fanfare og flaggborg fra Elverum-fansen, for at han kom hit, etter åtte år i stjernelaget til Paris Saint-Germain, var et realt overgangssjokk. Abalo er regnet som en av tidenes beste.

Men han har ønsket seg noe helt nytt. Blant annet nettopp det han er i ferd med å utforske denne ettermiddagen: Den norske naturen.

Vi har fått være med Abalo på hans første, lille skogstur i Elverum.

– Da jeg begynte å spille håndball og reiste rundt i Europa, fikk jeg en drøm om å en gang spille i Norge, Danmark eller Sverige. Så ville Elverum ha meg, og dette er en god mulighet til å se hvordan folk lever her, og å oppleve naturen, forteller han, mens han knipser i vei med sitt Leica-kamera.

Luc Abalo i Elverum

– Når jeg har fri liker jeg å drive med noe kreativt. Hvis ikke kjeder jeg meg, forteller Abalo.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Jeg liker å ta bilder, tegne og male. Jeg gjør det når jeg har fri. For meg er det en fin mulighet til å glemme håndball og press for en stund, sier Abalo, som har studert kunst og ser for seg dette som en mulig karrierevei senere.

– Trengte å flytte

Elverums markedsansvarlige Kalle Björkman forteller at telefonen hans har knapt stått stille siden Abalo kom. Både norsk og internasjonal presse vil vite hvordan i alle dager overgangen kom i stand, og hvordan Abalo opplever kontrasten fra Paris (12 millioner innbyggere) til Elverum (21.000 innbyggere).

– Jeg trengte å flytte, forklarer Abalo, og utdyper:

– Det ligger i min personlighet at jeg vil være i bevegelse. Paris er vakkert, men det er press, trafikk, folk, bråk. Jeg ville ha en annen måte å leve på nå. Dette er helt annerledes enn Paris, og jeg må bare nyte det.

Han tror ikke han kommer til å savne storbyen med det første.

– Faktisk er drømmen min å en dag bo i skogen i et lite hus. Kanskje med hunder og familie, sier Abalo og humrer.

Luc Abalo fotograferer mose på et hyttetak i skogen utenfor Elverum

Mosen på dette hyttetaket ble ett av motivene på turen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Enn så lenge bor han i en helt vanlig blokkleilighet i sentrum av Elverum.

Lærer norsk

Abalo hadde også sportslige grunner for å komme hit. Han hadde tenkt å gi seg med håndball etter sommerens OL.

Men så ble OL flyttet til neste år på grunn av koronasituasjonen, og Abalo trengte brått en ny klubb, siden kontrakten med PSG gikk ut.

Ved hjelp av blant annet hans tidligere lagkamerat Sander Sagosen kom han i kontakt med Elverum. De ble til slutt enige om en ettårskontrakt med mulighet for forlengelse.

– Jeg vil ha en siste mulighet med Frankrike. Forrige mesterskap spilte vi dårlig, og jeg vil avslutte med noe bra, sier Abalo.

n8_ywy9-A4A

Vinterens EM endte i fadese for gullgrossisten Frankrike: De ble slått ut av allerede etter gruppespillet, og tapet for Norge ble avgjørende. Her er Abalo i aksjon i den kampen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB8BIM

I mellomtiden vil han gjøre et seriøst forsøk på å lære norsk, og denne uken hadde han sin første norsktime.

– Jeg lærte å si kaffe og te, sier Abalo - på engelsk - og flirer.

– Jeg er litt sjenert ennå. Jeg begynte jo i går ... Jeg har hørt at fransk er sett på som et vakkert språk, men jeg syns virkelig norsk er vakkert også.

Knallstart i mesterligaen

Han har spilt tre kamper for Elverum, og var sterkt delaktig - faktisk spesielt i forsvar - da laget tok en råsterk seier i mesterligaåpningen mot Porto forrige helg.

Luc Abalo på trening i Elverum

Abalo har høye ambisjoner både for seg selv og for Elverum i det som trolig blir hans siste sesong.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det var viktig for både meg og klubben å få en slik start, sier han.

For ham er det beste om Elverum går så langt som mulig i mesterligaen, for å få best mulig oppladning til OL. Men han er også imponert over nivået i eliteserien, hvor Elverum har slitt seg til seier over Halden og Kolstad.

– Nivået er høyt. Og alle vil slå Elverum. Det er bare bra. Jeg trenger det, sier han.

Han utelukker ikke at han kan finne på å ta en ekstra sesong etter OL.

– Kanskje, hvis klubben vil ha meg, og hvis jeg elsker å være her. Fysisk vet jeg at jeg kan spille. Men jeg har dedikert hele livet til håndball, og jeg har andre prosjekter jeg vil drive med, sier han.

Abalo konkluderer uansett med at både de to første ukene og den første skogsturen har levd opp til forventningene.

– Utrolig vakkert, sier han.

Siste nytt

 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal