Hopp til innhold

Superstjerna har fått «motivasjonsboost» av Norge: – Følte noe helt spesielt

ELVERUM (NRK): Håndballstjerna Luc Abalo har to drømmer: Å vinne et siste OL-gull, og å bo i et lite hus i en skog. Så kanskje er ikke sjokkovergangen til Elverum merkelig likevel.

Luc Abalo i skogen utenfor Elverum

DEN FØRSTE SKOGSTUREN: Etter åtte år i Paris var Luc Abalo spesielt spent på å få oppleve den norske naturen og skogen. Her er han på sin første tur, like utenfor Elverum sentrum.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Etter de første dagene her følte jeg noe helt spesielt. Det var en god følelse ... Jeg har fått en ny motivasjon, litt som når du er ung og kommer til et nytt lag, sier Luc Abalo.

I en alder av 36 år, og etter totalt åtte mesterskapsgull med Frankrike, var ikke dette en følelse lynvingen kunne være sikker på å få oppleve igjen.

Men det er dette han har kjent på i de 15 dagene som har gått etter at han ankom Norge.

Da ble han møtt av fanfare og flaggborg fra Elverum-fansen, for at han kom hit, etter åtte år i stjernelaget til Paris Saint-Germain, var et realt overgangssjokk. Abalo er regnet som en av tidenes beste.

Men han har ønsket seg noe helt nytt. Blant annet nettopp det han er i ferd med å utforske denne ettermiddagen: Den norske naturen.

Vi har fått være med Abalo på hans første, lille skogstur i Elverum.

– Da jeg begynte å spille håndball og reiste rundt i Europa, fikk jeg en drøm om å en gang spille i Norge, Danmark eller Sverige. Så ville Elverum ha meg, og dette er en god mulighet til å se hvordan folk lever her, og å oppleve naturen, forteller han, mens han knipser i vei med sitt Leica-kamera.

Luc Abalo i Elverum

– Når jeg har fri liker jeg å drive med noe kreativt. Hvis ikke kjeder jeg meg, forteller Abalo.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Jeg liker å ta bilder, tegne og male. Jeg gjør det når jeg har fri. For meg er det en fin mulighet til å glemme håndball og press for en stund, sier Abalo, som har studert kunst og ser for seg dette som en mulig karrierevei senere.

– Trengte å flytte

Elverums markedsansvarlige Kalle Björkman forteller at telefonen hans har knapt stått stille siden Abalo kom. Både norsk og internasjonal presse vil vite hvordan i alle dager overgangen kom i stand, og hvordan Abalo opplever kontrasten fra Paris (12 millioner innbyggere) til Elverum (21.000 innbyggere).

– Jeg trengte å flytte, forklarer Abalo, og utdyper:

– Det ligger i min personlighet at jeg vil være i bevegelse. Paris er vakkert, men det er press, trafikk, folk, bråk. Jeg ville ha en annen måte å leve på nå. Dette er helt annerledes enn Paris, og jeg må bare nyte det.

Han tror ikke han kommer til å savne storbyen med det første.

– Faktisk er drømmen min å en dag bo i skogen i et lite hus. Kanskje med hunder og familie, sier Abalo og humrer.

Luc Abalo fotograferer mose på et hyttetak i skogen utenfor Elverum

Mosen på dette hyttetaket ble ett av motivene på turen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Enn så lenge bor han i en helt vanlig blokkleilighet i sentrum av Elverum.

Lærer norsk

Abalo hadde også sportslige grunner for å komme hit. Han hadde tenkt å gi seg med håndball etter sommerens OL.

Men så ble OL flyttet til neste år på grunn av koronasituasjonen, og Abalo trengte brått en ny klubb, siden kontrakten med PSG gikk ut.

Ved hjelp av blant annet hans tidligere lagkamerat Sander Sagosen kom han i kontakt med Elverum. De ble til slutt enige om en ettårskontrakt med mulighet for forlengelse.

– Jeg vil ha en siste mulighet med Frankrike. Forrige mesterskap spilte vi dårlig, og jeg vil avslutte med noe bra, sier Abalo.

n8_ywy9-A4A

Vinterens EM endte i fadese for gullgrossisten Frankrike: De ble slått ut av allerede etter gruppespillet, og tapet for Norge ble avgjørende. Her er Abalo i aksjon i den kampen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB8BIM

I mellomtiden vil han gjøre et seriøst forsøk på å lære norsk, og denne uken hadde han sin første norsktime.

– Jeg lærte å si kaffe og te, sier Abalo - på engelsk - og flirer.

– Jeg er litt sjenert ennå. Jeg begynte jo i går ... Jeg har hørt at fransk er sett på som et vakkert språk, men jeg syns virkelig norsk er vakkert også.

Knallstart i mesterligaen

Han har spilt tre kamper for Elverum, og var sterkt delaktig - faktisk spesielt i forsvar - da laget tok en råsterk seier i mesterligaåpningen mot Porto forrige helg.

Luc Abalo på trening i Elverum

Abalo har høye ambisjoner både for seg selv og for Elverum i det som trolig blir hans siste sesong.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det var viktig for både meg og klubben å få en slik start, sier han.

For ham er det beste om Elverum går så langt som mulig i mesterligaen, for å få best mulig oppladning til OL. Men han er også imponert over nivået i eliteserien, hvor Elverum har slitt seg til seier over Halden og Kolstad.

– Nivået er høyt. Og alle vil slå Elverum. Det er bare bra. Jeg trenger det, sier han.

Han utelukker ikke at han kan finne på å ta en ekstra sesong etter OL.

– Kanskje, hvis klubben vil ha meg, og hvis jeg elsker å være her. Fysisk vet jeg at jeg kan spille. Men jeg har dedikert hele livet til håndball, og jeg har andre prosjekter jeg vil drive med, sier han.

Abalo konkluderer uansett med at både de to første ukene og den første skogsturen har levd opp til forventningene.

– Utrolig vakkert, sier han.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal