Superstjerna har fått «motivasjonsboost» av Norge: – Følte noe helt spesielt

ELVERUM (NRK): Håndballstjerna Luc Abalo har to drømmer: Å vinne et siste OL-gull, og å bo i et lite hus i en skog. Så kanskje er ikke sjokkovergangen til Elverum merkelig likevel.

Luc Abalo i skogen utenfor Elverum

DEN FØRSTE SKOGSTUREN: Etter åtte år i Paris var Luc Abalo spesielt spent på å få oppleve den norske naturen og skogen. Her er han på sin første tur, like utenfor Elverum sentrum.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Etter de første dagene her følte jeg noe helt spesielt. Det var en god følelse ... Jeg har fått en ny motivasjon, litt som når du er ung og kommer til et nytt lag, sier Luc Abalo.

I en alder av 36 år, og etter totalt åtte mesterskapsgull med Frankrike, var ikke dette en følelse lynvingen kunne være sikker på å få oppleve igjen.

Men det er dette han har kjent på i de 15 dagene som har gått etter at han ankom Norge.

Da ble han møtt av fanfare og flaggborg fra Elverum-fansen, for at han kom hit, etter åtte år i stjernelaget til Paris Saint-Germain, var et realt overgangssjokk. Abalo er regnet som en av tidenes beste.

Men han har ønsket seg noe helt nytt. Blant annet nettopp det han er i ferd med å utforske denne ettermiddagen: Den norske naturen.

Vi har fått være med Abalo på hans første, lille skogstur i Elverum.

– Da jeg begynte å spille håndball og reiste rundt i Europa, fikk jeg en drøm om å en gang spille i Norge, Danmark eller Sverige. Så ville Elverum ha meg, og dette er en god mulighet til å se hvordan folk lever her, og å oppleve naturen, forteller han, mens han knipser i vei med sitt Leica-kamera.

Luc Abalo i Elverum

– Når jeg har fri liker jeg å drive med noe kreativt. Hvis ikke kjeder jeg meg, forteller Abalo.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Jeg liker å ta bilder, tegne og male. Jeg gjør det når jeg har fri. For meg er det en fin mulighet til å glemme håndball og press for en stund, sier Abalo, som har studert kunst og ser for seg dette som en mulig karrierevei senere.

– Trengte å flytte

Elverums markedsansvarlige Kalle Björkman forteller at telefonen hans har knapt stått stille siden Abalo kom. Både norsk og internasjonal presse vil vite hvordan i alle dager overgangen kom i stand, og hvordan Abalo opplever kontrasten fra Paris (12 millioner innbyggere) til Elverum (21.000 innbyggere).

– Jeg trengte å flytte, forklarer Abalo, og utdyper:

– Det ligger i min personlighet at jeg vil være i bevegelse. Paris er vakkert, men det er press, trafikk, folk, bråk. Jeg ville ha en annen måte å leve på nå. Dette er helt annerledes enn Paris, og jeg må bare nyte det.

Han tror ikke han kommer til å savne storbyen med det første.

– Faktisk er drømmen min å en dag bo i skogen i et lite hus. Kanskje med hunder og familie, sier Abalo og humrer.

Luc Abalo fotograferer mose på et hyttetak i skogen utenfor Elverum

Mosen på dette hyttetaket ble ett av motivene på turen.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Enn så lenge bor han i en helt vanlig blokkleilighet i sentrum av Elverum.

Lærer norsk

Abalo hadde også sportslige grunner for å komme hit. Han hadde tenkt å gi seg med håndball etter sommerens OL.

Men så ble OL flyttet til neste år på grunn av koronasituasjonen, og Abalo trengte brått en ny klubb, siden kontrakten med PSG gikk ut.

Ved hjelp av blant annet hans tidligere lagkamerat Sander Sagosen kom han i kontakt med Elverum. De ble til slutt enige om en ettårskontrakt med mulighet for forlengelse.

– Jeg vil ha en siste mulighet med Frankrike. Forrige mesterskap spilte vi dårlig, og jeg vil avslutte med noe bra, sier Abalo.

n8_ywy9-A4A

Vinterens EM endte i fadese for gullgrossisten Frankrike: De ble slått ut av allerede etter gruppespillet, og tapet for Norge ble avgjørende. Her er Abalo i aksjon i den kampen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB8BIM

I mellomtiden vil han gjøre et seriøst forsøk på å lære norsk, og denne uken hadde han sin første norsktime.

– Jeg lærte å si kaffe og te, sier Abalo - på engelsk - og flirer.

– Jeg er litt sjenert ennå. Jeg begynte jo i går ... Jeg har hørt at fransk er sett på som et vakkert språk, men jeg syns virkelig norsk er vakkert også.

Knallstart i mesterligaen

Han har spilt tre kamper for Elverum, og var sterkt delaktig - faktisk spesielt i forsvar - da laget tok en råsterk seier i mesterligaåpningen mot Porto forrige helg.

Luc Abalo på trening i Elverum

Abalo har høye ambisjoner både for seg selv og for Elverum i det som trolig blir hans siste sesong.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

– Det var viktig for både meg og klubben å få en slik start, sier han.

For ham er det beste om Elverum går så langt som mulig i mesterligaen, for å få best mulig oppladning til OL. Men han er også imponert over nivået i eliteserien, hvor Elverum har slitt seg til seier over Halden og Kolstad.

– Nivået er høyt. Og alle vil slå Elverum. Det er bare bra. Jeg trenger det, sier han.

Han utelukker ikke at han kan finne på å ta en ekstra sesong etter OL.

– Kanskje, hvis klubben vil ha meg, og hvis jeg elsker å være her. Fysisk vet jeg at jeg kan spille. Men jeg har dedikert hele livet til håndball, og jeg har andre prosjekter jeg vil drive med, sier han.

Abalo konkluderer uansett med at både de to første ukene og den første skogsturen har levd opp til forventningene.

– Utrolig vakkert, sier han.

Siste nytt

 • Tratnik sterkest på Giro-etappe

  Bahrain McLaren-rytteren Jan Tratnik tok sin første etappeseier i en Grand Tour da han tirsdag vant 16. etappe i Giro d'Italia etter å ha ligget i brudd lenge.

  Dermed ble det en stor dag for sloveneren, som ble tatt igjen av Ben O'Connor få kilometer før mål, men likevel klarte å parkere NTT-rytteren på slutten.

  O'Connor måtte gi slipp på slutten og kom i mål sju sekunder bak Tratnik. Et drøyt minutt senere kom en rekke andre bruddryttere i mål, med Tratniks lagkamerat Enrico Battaglin på 3.-plassen.

  Jan Tratnik
  Foto: Luca Bettini / AFP
 • Dopingsak avvist

  Dopinganklagene som har vært rettet mot fjorårets verdensmester på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser, er avvist.

  22 år gamle Naser, som representerer Bahrain, ble midlertidig suspendert i juni og anklaget for å ha forbrutt seg mot reglene om meldeplikt.

  AIU anklaget den nigerianskfødte løperen for fire brudd på meldeplikten, og tre av disse skal ha funnet sted i perioden mars 2019 til januar i år.

  Det internasjonale friidrettsforbundets disiplinærkomité kunne samtidig ikke bekrefte et påstått meldepliktsbrudd i april i 2019. Dermed har ikke Naser gjort seg skyldig i tre regelbrudd på 12 måneder, hvilket er et krav for at det skal opprettes sak for brudd på antidopingreglementet.

  Eid Naser
  Foto: Jewel Samad / AFP
 • Mindre lukrativt i Europa i fem år

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) varslar at det blir mindre pengepremiar i dei europeiske fotballturneringane dei neste fem åra på grunn av koronaen, melder The Times.

  UEFA seier ikkje kor store kutt dei reknar med. Men dei har tapt 514 millionar pund (ca 6,2 milliardar kroner) i tapte publikums-, tv- og sponsorinntekter på grunn av utsetjinga av utslagsrundane sist sesong.

  Sesongen blei avbroten i mars, og i staden avslutta med turneringar og enkeltkampar i august, utan publikum på tribunene.

  Førre sesong hadde UEFA sett av 21 milliardar kroner til gruppespelet i meisterligaen åleine.

  Meisterligaen
  Foto: Eric Gaillard / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal