Supershow åpnet OL

Kinas president Hu Jintao erklærte fredag de olympiske sommerleker i Beijing åpnet. Turneren Li Ning tente den olympiske ilden.

OL-flagget bæres inn.

OL-flagget bæres inn under seremonien.

Foto: GARY HERSHORN / REUTERS

Hu åpnet lekene klokka 23.37 lokal tid, tre og en halv time inn i den trolig mest spektakulære åpningsseremoni noensinne.

Billedgalleri av åpningsseremonien

Ilias Iliadis

Ilias Iliadis var flaggbærer for Hellas. Landet var, tradisjonen tro, første land inn under innmarsjen.

Foto: Ricardo Mazalan / AP

Først noen minutter over midnatt ble Li heist opp over "Fugleredet" der han løp langs et pergament som ble rullet ut rundt hele stadion og tente OL-ilden.

Les: Turner fløy og tente OL-ilden

- Lenge har Kina drømt om å åpne sine dører og invitere verden til OL i Beijing. I kveld blir den drømmen virkelig. Gratulerer, Beijing, sa IOC-president Jacques Rogge i sin tale før lekene ble åpnet.

Les: IOC-president Rogges tale

Da hadde 91.000 tilskuere, blant dem nær 100 statsoverhoder, fått se en fantastisk forestilling i regi av filmskaperen Zhang Yimou, fulgt av de 204 deltakernasjonenes innmarsj på stadion.

Hyllet

Vektløfteren Ruth Kasirye bar det norske flagget da Norge kom inn som nummer 129.

Rekkefølgen ble avgjort av antall streker i første tegn i landenes navn skrevet på kinesisk.

Ruth Kasirye var Norges flaggbærer

Ruth Kasirye var Norges flaggbærer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Kong Harald og dronning Sonja hilste de norske utøverne som hadde tatt pause i OL-forberedelsene for å delta i innmarsjen.

Størst jubel fikk naturlig nok Kinas tropp. Vertsnasjonen marsjerte tradisjonen tro inn sist av alle, og basketballkjempen Yao Ming var som flaggbærer ledsaget av en 9 år gammel gutt som reddet liv under jordskjelvtragedien i Sichuan nylig.

Lykketall

Det kinesiske lykketallet åtte fikk full uttelling fredag. Åtte minutter over åtte på den åttende dagen i den åttende måneden i det 21. århundres åttende år startet åpningsseremonien.

I hver ende av åpningsseremonien viste Kina at de er best i verden på fyrverkeri. Deres idrettsfolk skal nå vise om de også er best i idrett.

Troppen på 628 er favoritt til å toppe medaljestatistikken.

Les: OL-åpningsseremonien i tall

Fram til 24. august skal flere enn 11.000 utøvere i 28 idretter kjempe om gull og heder i 302 olympiske øvelser. De første gullvinnerne kåres lørdag.

Les også: Filmregissør hyller åpningen

Sportsnyheter

Kalla måtte slippe: «Mardröm för Sverige»

OBERSTDORF (NRK): Charlotte Kalla (33) måtte slippe meter etter meter på den 2. etappen av VM-stafetten. Svenskene skjønner ikke hva som skjedde.

Siste nytt

 • Ishockeytoppene vil redde sesongen

  Norges Ishockeyforbund har fortsatt tro på at inneværende eliteseriesesong kan reddes. Håpet er en gjenåpning senere denne måneden.

  I kjølvannet av onsdagens møte mellom idrettstoppene og statsminister Erna Solberg konkluderte Norges Bandyforbund med at alt håp om å fullføre sesongen er ute. Dermed er seriene i bandy avbrutt og resten av grunnserien i innebandy kansellert.

  Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Ottar Eide, vil imidlertid ikke trekke noen endelige konklusjoner, til tross for at myndighetene ga lite håp om snarlig åpning onsdag.

  – Vi stopper ikke aktiviteten nå, som det har vært spekulert litt i. Jeg er positiv til en åpning denne måneden, det er det vi håper på, sier Eide til NTB.

  CC Amfi
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Alle hopptestene negative

  Det var en del spenning hos de norske hoppgutta knyttet til torsdagens koronatesting. Onsdag testet Halvor Egner Granerud positivt, men planen har hele tiden vært at resten av hopperne skal hoppe kvalifisering i Oberstdorf torsdag og konkurranse fredag – hvis hurtigtestene deres er negative.

  – Jeg har kjent at det har tatt litt energi det siste døgnet. Det var en noe søvnfattig natt, sa Robert Johansson da NRK snakket med ham i etterkant av testingen i formiddag.

  Bare en liten time etterpå, kunne Johansson og resten av det norske laget og støtteapparatet puste lettet ut. Testene var negative. Det bekrefter hopplandslagets pressesjef Steinar Bjerkmann til NRK.

  Dermed reiser de rett til bakken for å forberede seg til kvalifiseringen senere i dag.

  Alexander Stöckl sier til NRK at de skal teste seg hver dag helt til VM er over nå.

  – Det er viktig med et strengt testregime nå. Nå har vi testet tre dager på rad og skal fortsette med det helt til vi er ferdige med konkurransene, sier Stöckl.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Riiber på skuddhold - spår kamp

  Jarl Magnus Riiber strakk hendene i været av glede etter sitt hopp på 135 meter, men det holdt bare til en tredjeplass. Dermed har Riiber 37 sekunder å hente inn til østerrikske Johannes Lamparter på 10 kilometer langrenn seinere i dag. Østerrikeren leverte dagens lengste hopp med 138 meter.

  Det syns Riiber var i overkant mye.

  – Det var jo fryktelig mye da. Men ser vi på tieren sist gang så tror jeg at jeg tok han med rundt 20 sekunder. Han går ganske fort og bra alene, så man skal ikke bli overrasket om han blir verdensmester i dag, sier Riiber.

  NRKs ekspert tror kampen om gullet blir tøft.

  – Gullmulighetene er til stede, men han må jobbe for å hente inn Lamparter i dag, spår Fred Børre Lundberg.

  Japanske Akito Watabe går ut som nummer to, bare 22 sekunder bak østerrikeren.

  Øvrige norske: Espen Andersen (+1.49), Jens Lurås Oftebro (+2,38), Jørgen Graabak (+3,29).

Sendeplan

Kl. Program Kanal